Sport

Hat érkező, nyolc távozó - teljes a Pick Szeged kerete

Hat érkező, nyolc távozó - teljes a Pick Szeged kerete

Egy új korszak kezdődik a Tisza-parton

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. június 14., péntek
Hat érkező, nyolc távozó - teljes a Pick Szeged kerete

A szakmai stáb mellett (ahogy várható volt) a szegedi játékoskeretben is jelentős változások mentek végbe. Hat új játékos érkezését bejelentette a klub, miközben nyolc távoztak a Tisza-partról. Lássuk, hogy is fest a jövő évi csapat.

Fotó: Sólya Eliza

 

Egy új vezetőedző, és egy régi ismerős

A svéd Michael Apelgren veszi át nyáron az OTP Bank - Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának irányítását. A vezetőedző az olimpia után hagyja el a svéd válogatott kispadját, szerződése két évre szól.

A segítője Jonas Källman lesz, aki 2014 és 2021 között Szegeden játszott, csapatkapitány is volt, hazája válogatottjával pedig olimpiai bronzérmet nyert 2012-ben Londonban. Távozása után visszavonultatták a mezszámát a Picknél, az egyik szektort pedig róla nevezték el az új Pick Arénában.

Lapunknak nyilatkozott visszatéréséről az egykori közönségkedvenc:

 

Az idei szezonban Kárpáti Krisztián vezette a Pick Szegedet. A tréner a lapunkkal készült interjúban beszélt az új szakmai stábról is. Elárulta, hogy Michael Apelgrennel több alkalommal is beszélt a szezon folyamán.

Évközben leginkább elektronikus úton tartottuk a kapcsolatot. Ő is a saját feladatára koncentrált, meg én is, de azért időközönként gratuláltunk egymásnak, vagy egy-egy üzenetben érdeklődött a játékosok hogyléte felől, illetve egy-két dologban egyeztettünk.

Hozzátette: az olimpia és a svéd válogatott szereplése miatt a felkészülés első három hetében Jonas Källmannal ketten vezetik a csapatot. Kárpáti Krisztián kiemelte:

Én személy szerint nagyon várom a közös munkát, mert mint említettem, érzem azt, hogy azért ezen a szinten még a tapasztalat és a tanulás évei nagyon fontosak számomra. Hiszem azt, hogy majd ezekkel a tudásokkal kiegészítve egy még magabiztosabb edző tudok lenni ezen a szinten, de nagyon várom azt, hogy láthassam azt, hogy egy nálam tapasztaltabb edző irányításával hogyan működik a klub, a játékosok és a menedzsment. 

A svéd szakvezető előtt sűrű nyár áll.

 

Velük erősödött a keret

Hivatalosan hat átigazolást bonyolított le az OTP Bank - Pick Szeged a mögöttünk álló hónapokban. 

A első igazolása Tobias Thulin volt, aki a dán GOG Handbold csapatától érkezik a Tisza-partra. Három éves szerződést kötött a Szegeddel a 43-szoros svéd válogatott kapus, aki komoly nemzetközi rutinnal rendelkezik.

A 198 centiméter magas kapus BL-szinten is remekül teljesített.

 

A Thulin-transzfer után öt nappal, közvetlen karácsony előtt robbant a második átigazolási-bomba: bejelentették, hogy a Magdeburg izlandi irányítója, Janus Smárason is a napfény városába érkezik. A 29. életévét januárban betöltő játékos rendszeres tagja hazája nemzeti válogatottjának.

Csapatával a Bajnokok Ligája idei kiírásában a negyedik helyen zárt.

 

Az OTP-Bank Pick Szeged harmadik igazolása Lazar Kukic volt. A szerb válogatott irányító Janus Smárason posztriválisaként érkezik, azonban Martins és Bombac távozásával mindkettejük számára jut bőségesen játékperc a szezon folyamán.

Már 200 találat felett a a nemzetközi kupasorozatokban a szerb.

 

Negyedik érkezőként Jérémy Toto mutatható be.A beálló a szegedi klub történetének első francia játékosa lesz. A 31 éves játékossal nagy nemzetközi tapasztalattal bír, így nagy erőssége lehet a csapatnak. A Wisla Plocknál és a Vardar Szkopjénál is megfordult Toto, aki utóbbi klubjában két gólt is szerzett a Pick ellen.

Termékeny volt az idei BL-szezonja is.

 

Az érkezők között a legnagyobb név egyértelműen Magnus Abelvik Rød. A norvég válogatott jobbátlövő 2024 nyarától kétéves szerződést kötött a Pickkel. Pályafutása alatt eddig hat idényt játszott a BL-ben, összesen 158 gólt jegyzett. Az Európa Ligában egy idényben szerepelt, összesen 24-szer vette be az ellenfelek kapuját. 2019-ben a világ legjobb fiatal játékosának választották meg.

A norvég nemzeti együttessel kétszer is világbajnoki ezüstérmes (2017 és 2019) és Európa-bajnoki bronzérmes (2020) lett. Összesen 84 válogatott meccsen 187 gólt dobott.

Újult erővel kezdené meg szegedi karrierjét a norvég.

 

Az utolsó érkező William Bogojevic, akivel az OTP Bank - Pick Szeged egy 1 éves szerződést kötött. A 194 centiméter magas balátlövő a nyártól csatlakozik a kerethez. A svédet jól ismeri Michael Apelgren vezetőedző, hiszen éveken keresztül játszott nála a Sävehof együttesében. Egy remek fizikummal és komoly lövőerővel rendelkező játékosról beszélünk.

Elmondása szerint alig várja a kezdést, az első edzést, az első meccset.

 

A távozók listája

Szita Zoltán két év után szerződik vissza Lengyelországba, ahol ismét az ORLEN Wisła Płock játékosa lesz. A magyar válogatott átlövő 2022 szeptemberében nagy reményekkel érkezett Szegedre, de az előző szezonban Juan Carlos Pastortól saját posztján, átlövőként csak kevés lehetőséget kapott, jobbára szélsőként volt a pályán.

Az edzőváltás után az átalakult Pick Szegedben már több feladatot kap Kárpáti Krisztiántól, az önbizalmát és a formáját is visszanyerte. Bár tavasszal ismét kevesebb játszott. Szita szegedi szerződése további egy évre érvényes volt még, így a két klubnak is meg kellett állapodnia a klubváltásról.

Az átlövő a nyáron az olimpián szerepel a magyar válogatottal. (Fotó: Kovács Péter)

 

Dean Bombac országot nem vált, csak színt: zöld-fehérben folytatja. Az élvonalba feljutó Győri ETO-UNI FKC a 2024-2025-ös szezontól szerződtette az OTP Bank-Pick Szeged szlovén válogatott irányítóját.

Dean Bombač a 2014 – 2015-ös szezonban igazolt először Magyarországra, Szegedre a francia bajnokságból. A 2015 – 2016-os idényben a Bajnokok Ligája legjobb irányítójának választották, 2016-ban a lengyel élvonalbeli Vive Kielce együttesébe igazolt, de két év múlva visszatért Szegedre. Bombač szlovén, lengyel és magyar bajnok, valamint ugyanezen országok kupagyőztesének is mondhatja magát.

Igazi közönségkedvenccé vált az évek alatt.

 

A Nantes együttesében folytatja pályafutását Matej Gaber, aki a Szegedre érkező Jérémy Toto helyét veszi át a csapatban. A szlovén beálló három évre írt alá új csapatához. Gaber korábban már játszott a francia honban, akkor Montepeller játékosaként, pályán volt 2014-ben az EHF Kupa döntőjében a Pick Szeged ellen. A szegedi együttest 2016 óta erősítette a szlovén.

Szívesen játszik újra Franciaországban Gaber.

 

Korábban beszámoltunk róla, hogy Stepancic előkelő helyen szerepel a Kielce listáján, amely azokat a jelölteket tartalmazza, akik az Európa-Bajnokságon megsérült Máthé Dominiket pótolnák a lengyel csapatnál. A kézilabda átigazolásokkal foglalkozó és jól informált RT Handball arról írt korábban, hogy a Pick Szeged nem hosszabbítja meg a 2023–2024-es idény végén lejáró szerződését a horvát átlövőnek.

Stepancic 2019 óta erősítette a Tisza-parti csapatot, de hosszabb ideig, és több sérüléssel is bajlódott ezen időszak alatt. Következő klubját hivatalosan nem jelentették még be, de minden bizonnyal a Kielce lesz az.

Franciaországi évei alatt sem kerülték el a sérülések.

 

Miguel Martins eligazolásáról korábban több alkalommal is lehetett már olvasni. Decemberben az RT Handball hozta le elsőként, hogy Kukicot leigazolná a Pick Szeged, mint Martins helyettesét. A szerb szerződtetése megtörtént, a kérdés hogy ez valóban a portugál távozását vonja-e maga után.

A válasz megkaptuk: igen. A következő kérdés, hogy a mi lesz a portugál következő állomása.

Legutóbb az Aalborg került elő a kalapból, mint lehetséges következő klub. "A portugál irányító, Miguel Martins a dán ezüstérmes Aalborghoz készül átigazolni" – értesült a 24rakomet.mk kézilabda-szakportál. Következő klubjáról hivatalos megerősítés egyelőre nincs.

A 26 esztendős irányító 2021-ben érkezett a Tisza-partra a Porto együtteséből, ahol előtte 8 évet töltött el. 2019-ben bejutott a Portoval az EHF-kupa Final Fourjába, ahol a harmadik helyen végeztek. Ebben a szezonban az EHF-kupában csapata második leggólerősebb játékosa volt, 38 találatot ért el Martins.

 

2023 májusában a Pick Szeged egy 1+1 éves szerződést kötött a spanyol válogatott beállóval, Carlos Molina Cosanóval. A szezon nagy részében Bánhidi Bence és Matej Gaber mögött harmadik opcióként számoltak vele a posztján.

Viszont több alkalommal is játéklehetőséghez jutott mivel mindkét poszttársa küzdött sérülésekkel az év során. Ő is elhagyja tehát a Tisza-partot, egyelőre nem tudni hová távozik.

A Barcelona akadémiáján nevelkedett a spanyol. (Fotó: Sólya Eliza)

 

A dán másodosztályú Höj Elite csapatánál folytatja a pályafutását a Emil Kheri Imsgard. A 26 éves norvég kapus tavaly nyáron hároméves szerződést kötött az OTP Bank-Pick Szegeddel, azonban nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Voltak nagyon jó meccsei, azonban nem jött a folyamatos jó teljesítmény.

 

A szezon közben azonnali hatállyal távozott a csapattól a lengyel Szymon Dzialakiewicz, a jobbátlövő a német másodosztály 16. helyén álló GWD Minden csapatába igazolt.

A 23 esztendős kézilabdázó 1+1 éves kontraktust kötött a Tisza-partiakkal, azonban félév után eligazolt, nem töltötte ki szerződését. Ennek fő oka a kevés játéklehetőség, hiszen Imanol Garciandía és Luka Stepancic is előtte állt a sorban. A Bajnokok Ligájában még a meccskeretbe sem került be egyszer sem, az NB I.-ben is mindössze négy alkalommal öltötte magára szegediek mezét, öt gólt dobott a Pick Szegedben.

Nem jött be a szegedi kaland a lengyelnek. (Fotó: Faragó Imre)

 

Így fest a 2024/25-ös keret

Kapusok: Mikler Roland, Tobias Thulin, Nagy Martin
Balszélsők: Sebastian Frimmel, Marin Jelinic
Jobbszélsők: Mario Sostaric, Szilágyi Benjámin, Tisza Levente
Balátlövők: Bodó Richárd, Borut Mackovsek, William Bogojevic
Jobbátlövők: Imanol Garciandia, Magnus Abelvik Rød 
Irányítók: Janus Smárasson, Lazar Kukic, Rea Barnabás
Beállók: Bánhidi Bence, Gleb Kalarash, Jérémy Toto

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.