Sport

Kárpáti Krisztián: próbáltam az egész év folyamán a legjobb tudásom szerint irányítani a csapatot

Kárpáti Krisztián: próbáltam az egész év folyamán a legjobb tudásom szerint irányítani a csapatot

Nagyon megtisztelő volt számára a felkérés, hatalmas lehetőségként élte meg a feladatot

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. június 5., szerda
Kárpáti Krisztián: próbáltam az egész év folyamán a legjobb tudásom szerint irányítani a csapatot

Sűrű hónapok állnak Kárpáti Krisztián mögött, aki ebben az átmeneti szezonban az OTP Bank - Pick Szeged felnőtt csapatát irányította. A stafétát Michael Apelgrennek, a svéd válogatott jelenlegi szakvezetőjének adja át, aki az olimpia után teljesen beleveti magát a szegedi munkába és felkészülésbe. Interjút készített lapunkkal Kárpáti Krisztián, lássuk hogyan is élte meg a szakvezető a szezont, mik voltak a legnagyobb nehézségek, tanulságok, pozitívumok a számára.

Hosszú hónapok a tréner mögött. (Fotó: Sólya Eliza)

 

Hatalmas lehetőségként élte meg a feladatot Kárpáti Krisztián 

Egészen tavaly májusba utazunk vissza az időben, amikor elvált, hogy Kárpáti Krisztián veszi át a csapat irányítását. Elmondta, hogyan is fogadta a felkérést.

Nyilván a felkérés nagyon megtisztelő volt. Hatalmas lehetőségként éltem meg, és igazából egy percig sem mérlegeltem, amikor el kellett vállalni a feladatot. Természetesen amikor leülepedtek már a dolgok, akkor azért szembesültem vele, hogy mekkora kihívással találtam magamat szemben. Próbáltam a legjobb tudásom szerint az egész év folyamán menedzselni ezt a nagyon nehéz dolgot.

Arra a kérdésre, mit gondol, hogy Ő személy szerint mennyit fejlődött, mint vezetőedző, a következőt mondta:

Hú, ezt szerintem másnak kellene megítélni, hogy mennyit fejlődtem, vagy nem fejlődtem. Magamon azt érzem, hogy sok tapasztalatot gyűjtöttem, rengeteg olyan apró tudással, olyan apró dologgal lettem gazdagabb, amit külső szemlélőként, amíg nem éli át az ember ezt a szintet, meg ezeket a mérkőzéseket, addig látja, meg gondolja, de amikor a saját bőrén tapasztalja, az teljesen más. Én úgy érzem, hogy fejlődtem sok mindenben, de természetesen azzal is tisztában vagyok, hogy még hosszú az út ahhoz, hogy ez egy magabiztos tudás legyen ezen a szinten.

Sok tapasztalatra tett szert Kárpáti Krisztián. (Fotó: Sólya Eliza)

 

Sokáig nem lehet a szimpatikus vesztes szerepében egy Pick Szeged szintű csapat

A 2023/24-es Bajnokok Ligája idény két vereséggel indult az OTP Bank - Pick Szeged számára. Miután a PSG és a Kiel is legyőzte csapatát, azt nyilatkozta Kárpáti Krisztián, hogy egy Pick Szeged szintű csapat sokáig nem lehet a szimpatikus vesztes szerepében. Erre reflektálva kérdeztük tőle, hogy min változtatott, mi volt a kulcs ezután, ami működött is, hiszen a következő fordulóban az Aalborg ellen, a nemzetközi porondon is összejött az első siker.

Én azt gondolom, hogy túl sok mindent nem kellett változtatni az év elején. Tényleg lefektettünk szabályokat, és egy jó hangulatban egy más jellegű edzésmunkát kezdtünk el csinálni, mint a korábbi időszakban. Láthatóan a játékosok az év első felében ezt élvezték és sok energiát fektettek abba, hogy fejlődjünk. Az első két mérkőzés is kis dolgokon múlt, hogy nem tudtunk pontot vagy pontokat szerezni, igazából nagyon nagy dolgokat nem kellett változtatni. Talán ez volt az a meccs, ahol először a 7-6 elleni játékot elővettük, és erre én úgy éreztem a meccs közben, hogy erre nem készült igazán az Aalborg, és az volt az a húzás talán, ami egy kicsi pluszt adott, és ott az egygólos különbségnél megindította ismét a szekerünket, de alapvetően a dolgok nagy részét ugyanúgy csináltuk, mint előtte

- árulta el a szakvezető. A dánok elleni győztes meccs után így értékelt lapunknak Kárpáti Krisztián:

 

Az első Veszprém elleni meccs "nagyon-nagyon különleges élmény volt"

Novemberben rendezték az örökrangadó szezonbeli első felvonását, amit másik hat követett. Sajnálatos módon minden mérkőzés végén a Telekom Veszprém örülhetett.

Az első mérkőzés az nagyon-nagyon különleges élmény volt. Ezen a napon volt a legtöbb néző az idei szezonban a Pick Arénában

- nyitotta gondolatmenetét Kárpáti Krisztián.

Kiemelte, hogy a fókuszt ott elvesztették a bemelegítés végén, ahogy Bánhidi Bence megsérült, de ennek ellenére úgy látja, hogy 50-52 percig abszolút meccsben és közel voltak a Veszprémhez. A Magyar Kupa kivételével talán itt volt még a legnagyobb győzelmi esély. Hozzátette:

Úgyhogy semmiképpen sem volt negatív ez az első élmény. 

Hangsúlyozta: "Azt látni kell, hogy a nyári igazolási szezonban, ha visszaugrunk a szezon előtti időszakra, hogy milyen nevek érkeztek Veszprémbe, és hogy építkeztek az elmúlt években. Nálunk pedig kimondva, kimondatlanul egy átmeneti szezonnak, sok változással vágtunk neki."

Ami nagyon nehéz, vagy ami nagyon fájdalmas, hogy egyszer se tudtuk megverni őket, ezt nem tagadom, hagyott nyomot bennem, és tényleg szerettük volna őket legalább egy-egy fronton elkapni. Sajnos ez nem sikerült, úgyhogy ez mindenképpen hiányérzet

- árulta el a vezetőedző.

Az örökrangadók sikertelensége mindenképpen hagyott nyomot Kárpáti Krisztiánban.

 

Olyan probléma ütközött Kárpáti Krisztián, amivel még nem találkozott

"Az ősz folyamán úgy gondolom, hogy tudtunk építkezni és decemberben, amikor elmentünk a téli szünetre, akkor kimondottan jól álltunk minden fronton." - hangsúlyozta. 

Az első nagy probléma volt, amivel még azért felnőtt edzőként nem találkoztam, hogy az Európa-bajnokságról visszajövő, 8-9 meccset lejátszó játékosokat hogyan tudom visszaterelni a klubéletbe nettó négy nap alatt. Ugye ezt láttuk, hogy a Gyöngyös meccsen ez nem is sikerült. Illetve ugye a márciusi olimpiai selejtező, ami szintén egy nagy büszkeség, hogy tíz játékosunk kvalifikálta magát a nyári olimpiai játékokra, viszont négyen sérüléssel jöttek vissza, olyan sérüléssel, ami több napos, illetve volt, akinek többhetes kihagyást eredményezett, és így a Veszprém elleni BL kieséses szakaszra egész egyszerűen nem tudtunk felkészülni

összegezte Kárpáti Krisztián. Hozzátette: "Tehát úgy estünk be nagyjából az első mérkőzésre, a hazai meccsre, hogy másfelet tudtunk edzeni a Veszprém ellen. Ez láthatólag kevés volt, és szerintem ott, amikor az oda-visszavágón, valljuk meg férfiasan a Veszprém leiskolázott minket, hogyha megnézzük a két mérkőzés alapján a gólkülönbséget,

 ott kezdődött az, hogy egy kicsit mentálisan is, meg fizikálisan is, meg a sérülések miatt egy kicsit elvesztettük azt a fókuszt, meg azt a céltudatosságot, meg azt az összhangot, ami addig jellemzett minket.

Mint minden csapatnál, itt is megvoltak a jobb és rosszabb periódusok is. (Fotó: Sólya Eliza)

 

A szurkolók végig támogatták a csapatot a rögös úton

Kárpáti Krisztián a szurkolók egész éves támogatására a következőképpen reagált:

Nagyon kellemes meglepetés volt és ezúton is köszönöm a szurkolóknak az egész éves támogatást. Tényleg fantasztikus volt hazai pályán játszani, amikor egy-egy nagy győzelem összejött, akkor tényleg nagyon jó hangulat uralkodott az Arénában, amikor meg nem sikerült a győzelem, akkor sem követelték a fejünket, nem volt füttykoncert, nem volt elfordulás a csapattól. 

Hozzátette: úgy érzi, hogy az idei szezonban ebben a tekintetben mindenképpen sikerült előrébb lépni.

 Nagyon bízom benne, hogy a következő szezonban ez jobb eredményekkel párosul, hiszen azért csináljuk ezt, hogy a közönséget kiszolgáljuk, és ezért is vagyok egy kicsit csalódott, hogy ezt a támogatást nem tudtuk meghálálni egy kupagyőzelemmel, vagy egy magyar bajnoki címmel, vagy a BL-ben esetleg még tovább meneteléssel, mert a szurkolók kitartása, biztatása és támogatása megérdemelte volna ezt a dolgot. Úgyhogy összegezve én nekem nagyon jó érzés volt, hogy így ezen a nehéz, nagyon rögös úton végigtámogattak minket és nem fordultak el tőlünk a legnehezebb időszakokban sem.

Megvolt az összhang a csapat és a szurkolótábor között. (Fotó: Sólya Eliza)

 

Megvalósították a klub által kitűzött feladatokat

A vezetőedző elmondta, hogy mire a legbüszkébb a szezon kapcsán:

Talán a legbüszkébb arra vagyok, hogy ha visszamegyünk májusba, nagyon sok olyan negatív hozzászólás vagy vélemény volt, hogy ezzel a döntéssel a klub elveszíti a nívóját, elveszíti azt a pozícióját, amit a magyar vizeken, illetve a nemzetközi szinten képvisel, és hogy ennek nagyon nagy ára lesz.

Kijelentette: 

Igenis büszke vagyok arra, hogy tapasztalatlan magyar fiatal edzőként egy kiváló stábmunkával és a csapat támogatásával meg tudtuk valósítani azt, amit a klub feladatként kitűzött nekünk, mégpedig hogy a nemzetközi eredményeket és a hazai eredményeket tekintve nem szenvedtünk csorbát. 

Ahogy említette korábban, van hiányérzete. Úgy gondolja, hogy egy sportoló ne legyen elégedett sose azzal, amit csinál. Hozzátette: mindig van mit tanulni, tapasztalni.

 

Kárpáti Krisztián várja a közös munkát az új vezetőedzővel

Az új vezetőedzővel, Michael Apelgrennel több alkalommal is beszélt Kárpáti Krisztián a szezon során.

Évközben leginkább elektronikus úton tartottuk a kapcsolatot. Ő is a saját feladatára koncentrált, meg én is, de azért időközönként gratuláltunk egymásnak, vagy egy-egy üzenetben érdeklődött a játékosok hogyléte felől, illetve egy-két dologban egyeztettünk.

A Pick Szeged klublegendájára, a leendő segédedzőre, Jonas Källmanra is kitért:

Jonas itt volt a múlt héten, vele egy egész délutánt együtt töltöttem, nagyon hasznos volt, sokat beszélgettünk, megnéztük az akadémiát, megnéztük a fiatalokat, ugye itt volt az utolsó hazai mérkőzésünkön.

Elmondta, hogy az olimpia, és a svéd válogatott szereplése miatt a felkészülés első három hetében Jonas Källmannal ketten lesznek, úgyhogy biztos, hogy sokat fognak Apelgrennel egyeztetni arról, hogy pontosan mit hogyan vár el, és mit hogyan kell majd csinálni. Elmondta:

Én személy szerint nagyon várom a közös munkát, mert mint említettem, érzem azt, hogy azért ezen a szinten még a tapasztalat és a tanulás évei nagyon fontosak számomra. Hiszem azt, hogy majd ezekkel a tudásokkal kiegészítve egy még magabiztosabb edző tudok lenni ezen a szinten, de nagyon várom azt, hogy láthassam azt, hogy egy nálam tapasztaltabb edző irányításával hogyan működik a klub, a játékosok és a menedzsment. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.