Sport

Alekszandar Sztevanovics elárulta, mi lehet a titka a Vasas legyőzésének

Alekszandar Sztevanovics elárulta, mi lehet a titka a Vasas legyőzésének

A vezetőedző szerint ez a mérkőzés megmutatja, hol áll jelenleg csapata

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. február 2., péntek
Alekszandar Sztevanovics elárulta, mi lehet a titka a Vasas legyőzésének

Az NB II. harmadik helyén telelhetett a Szeged-Csanád Grosics Akadémia csapata, amely immár 12 bajnoki mérkőzés óta nem talált legyőzőre. Egy rangadóval kezdődik a 2024-es év a szegedi együttes számára: a tabellán közvetlen közelségben lévő Vasas otthonában vendégszerepel a csapat. Alekszandar Sztevanovics vezetőedzővel beszélgettünk a tavaszi folytatást megelőzően.

A szerb tréner 2022 májusa óta irányítja a Szegedet, eddig 59 mérkőzésen ült a csapat kispadján. (Fotó: Gémes Sándor)

 

A két csapatot mindössze egy pont választja el a Merkantil bank liga pontvadászatában. A Szeged-Csanád GA 33, a Vasas 32 egységgel rendelkezik, de az Angyalföldiek egy találkozóval kevesebbet voltak pályán. 

 

 

A téli játékosmozgás és felkészülés

Számos új játékos a szegedi keretben, egészen pontosan öt új emberrel dolgozhat együtt a szakmai stáb.

Elsőként Zuigéber Ákos érkezése lett bejelentve, aki az MTK-tól kölcsönben folytatja a Tisza-parton. A szegedi születésű Nagy Zsombor pedig nyáron éppen a fővárosiaktól érkezett kölcsönbe, most visszatért. A két transzfert együtt jelentették be.

Az Aston Villa korábbi kapusával, Ónodi Ákossal két és fél évre szóló szerződést között a szegedi klub. A felnőttek között 2021. január 8-án, egy Liverpool elleni FA-kupa-találkozón mutatkozott be a hálóőr, aki a mérkőzésen több bravúrt is bemutatott és csapata egyik legjobbja volt.

Nagy Richárd nagy NB I-es tapasztalattal érkezett Szegedre, közel száz élvonalbeli mérkőzés van a háta mögött. A játékos a Paksban szerepelt, majd az őszt Siófokon töltötte.

Szintén kölcsönmegállapodás keretében folytatja a Szeged-Csanád Grosics Akadémiánál Klausz Milán, aki Zalaegerszegről érkezett. A játékos édesapja, Klausz László 2015-2017 között volt a Szeged-Csanád GA vezetőedzője.

Földi Dominik személyében újabb opciót kapott Alekszandar Sztevanovics támadósora:  a Ferencváros utánpótlásában nevelkedett, Vasast is megjárt, Spanyolországban légióskodó fiatal játékos szélsőként és támadóközéppályásként is bevetető.

Daru Bence, Marko Rodics és Dimitrije Acsimovics szerződését felbontották. A távozók társaságához csatlakozott Prosser Dániel és Radics Márton. Előbbi játékos jelentős élvonalbeli tapasztalattal rendelkezik, korábban a Honvédnál, a Puskás Akadémiánál, a DVTK-nál és az MTK-nál is megfordult, de 29 NB II-es bajnokin mindössze egy gól jött össze Prossernak. Szintén nem marad a csapatnál a nyáron a Puskás Akadémiától kölcsönvett Radics Márton sem, aki hét másodosztályú meccs után a tavaszi szezonra visszatér Felcsútra.

Érkezők:

Zuigéber Ákos
Ónodi Ákos
Nagy Richárd
Klausz Milán
Földi Dominik

 

Távozók:

Nagy Zsombor
Daru Bence
Marko Rodics
Dimitrije Acsimovics
Prosser Dániel
Radics Márton

 

Ahogy beszámoltunk róla, sikerrel vette első edzőmeccsét a Szeged, a koszovói első osztály második helyén álló KF Llapi ellen. Az 1-0-ás győzelem alkalmából a friss igazolás, Klausz Milán szerezte a mindent eldöntő találatot.

 

Három nappal később a második felkészülési meccset is behúzták a szegediek, szintén kapott gól nélkül. Márkvárt Dávid és Zuigéber Ákos góljaival 2-0-ra győzték le az üzbég FC Nasaf csapatát a törökországi edzőtáborban. A jó iramú, sok helyzetet hozó találkozón a 81. percben szerezték meg a vezetést Márkvárt Dávid büntetőből lőtt góljával. Öt perccel később egy kontratámadás végén Borvető Áron passza után Zuigéber Ákos talált közelről a hálóba, ezzel beállítva a végeredményt.

A harmadik és egyben utolsó törökországi felkészülési mérkőzésén a Szeged-Csanád Grosics Akadémia egy 1-1-es döntetlent játszott a 32-szeres osztrák bajnok Rapid Wien csapatával.

 

A felkészülésről Alekszandar Sztevanovics vezetőedzőt kérdeztük:

Nagyon elégedett vagyok az edzőtáborral, nem csak én, de a stábom és remélem a játékosok is. Nagyon keményen dolgoztunk, a tábor célja az volt, hogy fizikálisan felépítsük magunkat és taktikailag is fejlődjünk 

- monda a szegedi tréner, aki hozzátette, hogy a törökországi edzőtábor után a játékosok már a szezonrajtot várják.

Ez a három edzőmeccs megmutatta, hogy nagyon komoly futballt tudunk játszani. A legfontosabb, hogy mindenki egészséges az edzőtábor után, és biztos vagyok benne, hogy mindenki tele van motivációval, és várja az első, Vasas elleni meccset.

Kulcsfontosságú, hogy az újonnan igazolt játékosok hogyan illeszkednek be a csapatba. Egy közös edzőtábor remek alkalom, hogy összecsiszolódjon a keret, mindenki megismerjen mindenkit, és barátságok köttessenek.

Az újonnan érkezők nagyszerű srácok és egyben remek játékosok is, a jövőben pedig még csak jobbak és jobbak lesznek. Elégedett és boldog vagyok, hogy csatlakoztak hozzánk. Biztos vagyok benne, hogy segíteni fogják a játékunkat, kimondottan a támadóharmadban, a kapu előtti befejezésünk pedig javulhat. 

A Rapid Win ellen kezdő csapat. (Fotó: Szeged-Csanád Grosics Akadémia)

 

A tavaszi rajt

Február 5-én 20 órakor Angyalföldön, a Vasas elleni rangadóval kezdődik a tavaszi szezon a Szeged-Csanád GA számára. Alekszandar Sztevanovics kérdésünkre elárulta, hogyan is tekint erre az alkalomra.

Az első meccsekkel kapcsolatban mindig van egy kis rejtély. Külön motivációnk van, hiszen egy ilyen nagy klub ellen játszunk, mint a Vasas, amely egy remek csapatot tudhat a magáénak. A mi elvárásaink mindig a legmagasabban vannak, keményen dolgozunk, csapatként nagyon erősek vagyunk.

A cél a győzelem, de keményen meg kell érte dolgozni.

Joggal hihetjük azt, hogy egy jó meccset fogunk játszani, ha pedig ez elég a három pont megszerzéséhez, akkor mi megfogjuk ragadni a lehetőséget. Nagyon fontos, hogy ezen a találkozón 90 percig fókuszáljunk, hiszen ha egy ilyen erős csapat ellen játszunk, mint a Vasas, akkor nem engedhetjük meg magunknak, hogy akár egy pillanatra is dekoncentráltak legyünk. 

A vezetőedző hozzátette: "Biztos vagyok benne, hogy ha ezt betudjuk tartani, akkor egy jó eredményt érhetünk el Budapesten."

Egy jó eredmény kihatással lehet akár az egész szezonra, de mégis mennyire sok minden múlik egy ilyen mérkőzésen?

Ez a meccs egy jó alap lehet a szezon hátralévő részére, de még hosszú a bajnokság. Most ez az első meccs a legfontosabb, de készen állunk arra, hogy folyamatosan jó meccseket játszunk. Ez a mérkőzés megmutatja, hol állunk jelenleg, remélem ez jó értelemben valósul meg, de sosem tudhatni.

Alekszandar Sztevanovics kiemelte:

egy jó eredmény ezen a találkozón még több erőt adhat nekünk a következő meccsekhez.

 

Az első hazai bajnoki mérkőzését február 11-én az Ajka ellen játssza a Szeged-Csanád Grosics Akadémia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.