Közélet

IKV-reformot sürget a belváros képviselőjelöltje

IKV-reformot sürget a belváros képviselőjelöltje

2019. szeptember 24., kedd
IKV-reformot sürget a belváros képviselőjelöltje

IKV-reform, a belvárosi járdák felújítása, reintegrációs-program a hajléktalanoknak, kedvező bérlakásprogram a közfeladatot ellátó személyek számára, és nyilvános illemhelyek létrehozása - a többi között ezekkel a tervekkel vág neki az október 13-i önkormányzati választásnak a belváros képviselőjelöltje, Berniczei-Roykó Ádám.

Berniczei-Roykó Ádám 2013-ban az egyetemi tanulmányai miatt költözött Szegedre, és azóta is itt él. Magával ragadta a város hangulata, a szegedi emberek, az épületek és a kulturális értékek, mára már lokálpatriótának vallja magát. "Nem tudtam elengedni ezt a csodálatos helyet" - vallott Szegedhez való viszonyáról a 11-es egyéni választókerület Fidesz-KDNP által támogatott képviselőjelöltje, akit gyermekkora óta foglalkoztat mások sorsa. "Valahogy mindig azon voltam, hogy jobbá tegyem mások életét, akik esetleg nem képesek rá, de igénylik, hogy környezetükben változások jöjjenek létre. Nevelésemnél fogva ezt magamban hordozom, mint egyfajta iránytűt." Ennek jegyében tanulmányai alatt a külföldi hallgatók önkormányzatát koordinálta, majd 2016-ban belépett Magyarország egyik legnagyobb civil szervezetébe, az Országos Polgárőr Szövetségbe. "Ez volt az egyik fő mozgatórugó, az ott ellátott feladatok, az ott kifejtett alázatos tevékenység hatására láttam, hogy a hétköznapok mögött milyen valóságos problémák rejlenek ebben a városban" - indokolta Berniczei-Roykó Ádám, hogy miért indult el az önkormányzati választáson. Azt mondta, az önkéntes polgárőri munka alatt vette észre azokat a problémákat, amelyeket a napközben nem tűnnek fel egy átlagos embernek. Olyan ez, mint a színház, szép a díszlet, de a káprázatos kulisszák elfedik a puszta, nyers a valóságot.

"Amikor szembesültem ezekkel a társadalmi problémákkal, úgy éreztem, hogy ezeket csak egyféleképpen lehet orvosolni, méghozzá a politika eszközével "

- szögezte le. A képviselőjelölt emlékeztetett, az 1944-es bombázásokig az egyik legmeghatározóbb magyar város volt Szeged mind kulturális, mind gazdasági értelemben. "Az a cél, hogy sikerüljön visszaállítani ezt a státuszt, amit egykor magában hordozott, ehhez számtalan problémát kell megoldani, olyanokat, amelyekkel a jelenlegi városvezetés bármilyen okból kifolyólag, de nem szeretne foglalkozni." Ilyen például az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. (IKV Zrt.) reformja, amelyet megválasztása esetén szorgalmaz Berniczei-Roykó Ádám. "Vállalkozó- és lakosságbarát bérleti díjakra van szükség. 21. századi igényekhez kellene igazítani a rendszert, és nem az igényeket a rendszerhez. Olybá tűnik, mintha a városvezetés fordítva ülne a lovon, a belváros pang az ürességtől, elvesztette korzó jellegét. Először gazdasági rendet kell teremteni, utána lehet bármi másról beszélni."

A képviselőjelölt szerint elfogadhatatlan, hogy a városban nincs megfelelő mennyiségű nyilvános illemhely, ezért a problémát azonnal orvosolni kellene. "Ebből nem lehet engedni. Nyugat-európai városokban alapvető, hogy az emberi szükségleteket el lehet végezni kulturált körülmények között, és nem azon kell aggódni, hogy időben odaér-e az ember valahová" - jelentette ki. Járdák felújítása és akadálymentesítés - Berniczei-Roykó Ádám szerint a belvárosban sürgősen meg kell oldani, hogy a szép korúak, a várandósok és mozgáskorlátozottak biztonságosan tudjanak közlekedni.

"Olyan átfogó felújítások kellenek, amelyek eredményei nem választástól választásig tartanak csak ki, hanem legalább 20 évig"

- szögezte le. További problémának jelölte meg a képviselőjelölt, hogy az egységes homlokzati kép megszűnt Szegeden, a régi épületek helyére teljesen nem odaillőeket építenek, így ezen a területen egy városképvédelmi szabályozásra lenne szükség. Megválasztása esetén komplex reintegrációs-programot dolgozna ki a hajléktalanoknak, kedvező bérlakásprogram alakítana ki a közfeladatot ellátó személyek számára, illetve restaurálná a várfalakat, rotundákat, illetve a Hősök kapuját. A képviselőjelölt a kampány eddigi szakaszában rengeteget kopogtatott és nagyon sok emberrel beszélt személyesen. "Rengeteg spontán létrejött lakossági fórum keretein belül beszélgettem különböző beállítottságú emberekkel, mind baloldalival, mind jobboldalival. Nagyon sok baloldali embertől kaptam azt visszajelzést, hogy elégedetlenek azzal a városvezetéssel, amelyben egykor mélységesen bíztak, és látják, hogy azon településeken, amelyeken az utóbbi években fideszes vezetés volt, milyen változásokon mentek keresztül Szegedhez viszonyítva" - mondta.

AJÁNLJUK:

Batári Dávid: Meg kell tartani a szegedi egyetemistákat

Felszámolná a közlekedési káoszt Sebőkné Dobos Zsuzsanna

IKV-reformot sürget a belváros képviselőjelöltje

Korponyai Ernő fecskeházakkal tartaná a fiatalokat választókerületében

Szente László: Van egyfajta politikai kiábrándultság a jelenlegi városvezetéssel szemben

Több nőt szeretne a közéletbe Chovanecz Kata

Halkó Pál odafigyelne Alsóváros infrastrukturális és közösségi fejlesztésére is

Csorba Ágnes: Égetően fontos a Holt-Tisza rehabilitációja a Kecskés-telepen élőknek is

Ócsárolás helyett problémákat oldana meg Molnár István Attila

Kothencz János: Folytatni kell közösségépítést a lakótelepen

Tímárné Horváth Magdolna: Hely nélkül nincs közösségi élet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.