Közélet

Ez volt a szegedi VIP-parkolóper

Ez volt a szegedi VIP-parkolóper

2020. január 10., péntek
Ez volt a szegedi VIP-parkolóper

Véget ért a szegedi parkolóper másodfokú tárgyalása a Gyulai Törvényszéken. Az ítélet pénzbüntetésre enyhítette a vádlottak büntetését, Mózes Ervin és Kalmár Gábor esetében pedig a 2008-as és 2009-es időszakra meg is szüntette az eljárást elévülés miatt.

2015. december 10.

:

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomoz a Szegeden kiosztott parkolóbérletek ügyében – közölte Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI megkeresésére. Később a rendőrség is megerősítette a hűtlen kezelés ügyét.

2016. augusztus 3.

:

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt hat személlyel szemben, akik a 2008 és 2012 között ingyenesen és jogellenesen juttatott parkoló bérletekkel okoztak vagyoni hátrányt Szeged Megyei Jogú Városának, illetve a városi tulajdonban álló parkolócégnek. Hárman az önkormányzat részéről jártak el – korábban a Jobbik Solymos László alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző és Kalmár Gábor polgármesteri kabinetfőnök érintettségéről tett fel kérdéseket. Szanka Ferenc, a főügyészség sajtószóvivője kérdésünkre annyit árulhatott el a konkrét nevek említése nélkül: a három önkormányzati személy között van alpolgármester, polgármesteri kabinetvezető és címzetes főjegyző is.

2016. december 6.

:

A vád szerint negyven millió forintos vagyoni hátrányt okozott az önkormányzat cégének és a városnak az a hat személy, akik érintettek a VIP-parkolóbotrányban, köztük Solymos László MSZP-s alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző és Kalmár Gábor kabinetfőnök. Az ügy a Gyulai Járásbíróságra került, egyelőre még nincs kitűzve az első tárgyalási nap.

2017. április 25.

:

Szerdán kezdődik a Gyulai Járásbíróságon a VIP-parkolóbotrány tárgyalása, a vádlottak padján ott találjuk Szeged egyik alpolgármesterét és a címzetes főjegyzőt is. Azt, hogy a hűtlen kezelés miatt indult eljárásban mivel is védekezhetnek majd a vádlottak, már elkezdte szivárogtatni a balliberális média, eszerint a TEK-et, Lukács János dandártábornokot és egy ügyészt is besároznának, mondván, nekik is jutott az ingyen parkolóbérletekből.

2017. augusztus 15.

:

Rendőri vezetőket korrumpálhatott Botka László – közölte Szabó Bálint sajtótájékoztatóján. A jogász arra kíváncsi, van-e összefüggés a szegedi és megyei rendőrkapitány személyes használatú VIP-parkolóbérletei és aközött, hogy beosztottjaik évekig keresztül ültek bizonyos nyomozások iratain, intézkedések sorát elmulasztva.

2017. augusztus 23.

:

A Központi Nyomozó Főügyészség nem folytat eljárást a szegedi önkormányzat által 2008 és 2012 között ingyenesen kiosztott parkolóbérletek ügyében – tájékoztatta Kovács Katalin szóvivő szerdán az MTI-t.

2017. október 16.

:

Folytatódott a szegedi parkolóbotrány tárgyalása Gyulán, Mózes Ervin címzetes főjegyző, Solymos László alpolgármester és Kalmár Gábor kabinetvezető ismét a vádlottak padjára került. Ügyvédjük szeretné elérni, hogy a sajtó munkatársai a folyosón és az utcán se készíthessenek felvételt róluk, míg Szabó Bálint jogász azt szeretné, hogy az ügy, ha kell, az Országgyűlés elé kerüljön.

2018. október 2.

:

Felbujtóként börtönbüntetésre ítélték első fokon Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert és Kalmár Gábor kabinetfőnököt a Gyulai Járásbíróságon. A börtönbüntetést egy évre felfüggesztették, az ítélet egyelőre nem jogerős.

2019. május 30.

:

A Gyulai Törvényszék másodfokon tárgyalta a szegedi parkolópert, ítélet azonban nem született. A bírónő a tárgyalást azzal az indokkal napolta el, hogy a fellebbezések áttanulmányozására van szükség, mivel abban azok alapján lehetséges, hogy bizonyítási eljárást kell lefolytatni. A következő tárgyalás időpontját október 31-re tűzték ki.

2019. december 10.

:

Mózes Ervin nyugalmazott címzetes közjegyző, Solymos László lemondott alpolgármester és Kalmár Gábor kabinetfőnök foglalnak helyet a vádlottak padján a Gyulai Törvényszéken. A keddi tárgyaláson Mózes védője mondott közel kétórás perbeszédet: álláspontja szerint nem történt bűncselekmény. Nem született ítélethirdetés.

2020. január 10.

:

Mózes Ervin, Solymos László és Kalmár Gábor hűtlen kezelésért felbujtóként bűnösök. Az elsőfokú ítélethez képest enyhítettek: immár nem felfüggesztett börtönbüntetést, hanem pénzbüntetést szabtak ki jogerősen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.