Közélet

A Gyulai Járásbíróságon landolt a szegedi parkolóbotrány

A Gyulai Járásbíróságon landolt a szegedi parkolóbotrány

2016. december 6., kedd
A Gyulai Járásbíróságon landolt a szegedi parkolóbotrány
parkolojegyes_tabla02kf

A vád szerint negyven millió forintos vagyoni hátrányt okozott az önkormányzat cégének és a városnak az a hat személy, akik érintettek a VIP-parkolóbotrányban, köztük Solymos László MSZP-s alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző és Kalmár Gábor kabinetfőnök. Az ügy a Gyulai Járásbíróságra került, egyelőre még nincs kitűzve az első tárgyalási nap.

Augusztus elején

emelt vádat

a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség hat személlyel szemben, akik a 2008 és 2012 között ingyenesen és jogellenesen juttatott parkoló bérletekkel okoztak vagyoni hátrányt Szeged Megyei Jogú Városának, illetve a városi tulajdonban álló parkolócégnek. Hárman –

Solymos László

alpolgármester,

Mózes Ervin

címzetes főjegyző és

Kalmár Gábor

polgármesteri kabinetfőnök – az önkormányzat részéről jártak el. A vádlottak több mint 300 darab kombinált bérletet adtak ki ingyenesen, mintegy 40 millió forint vagyoni hátrányt okoztak ezzel az önkormányzat tulajdonában cégnek, illetőleg a városnak. Solymos, Mózes és Kalmár azért szerepel a vádlottak szerint, mert – ahogy a vádiratból kiderül – az önkormányzatnál vezetői értekezleteken dőlt el, hogy kik azok az önkormányzattal, illetőleg a polgármesteri hivatallal kapcsolatban álló személyek, akik ingyenes kombinált parkoló bérletben részesülhetnek. Erről egy lista készült, ami a Szegedi Közlekedési Kft.-nél landolt, ott állították ki a bérleteket.

A VIP-parkolóbotrány még tavaly decemberben robbant ki

, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) indított nyomozást, illetve nem sokkal később

Szabó Bálint

jogász

ügyészségi feljelentést tett

hivatali visszaélés gyanújával. Azt, hogy kiknek is járt ingyenesen parkolóbérlet, a helyi

Fidesz-L.É.T. is firtatta

, azt pedig, hogy az alpolgármester, a címzetes főjegyző és a kabinetfőnök tisztázza magát a nyilvánosság előtt,

a Jobbik helyi szervezete is szorgalmazta

. Augusztusban

a vádirat ismertetését követően

a Jobbik az érintettek lemondását követelte, míg a helyi Fidesz a szegedi közélet megtisztítását. A Gyulai Törvényszék sajtóosztálya arról tájékoztatta portálunkat, hogy november 22-én érkezett meg hozzájuk az ügy, amit a Gyulai Járásbíróság fog tárgyalni, de jelenleg a tárgyalás-előkészítési szakasz zajlik, így még nincs kitűzve a tárgyalás első napja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.