Közélet

Maratoni hosszúságú tárgyalás a parkolóperen

Maratoni hosszúságú tárgyalás a parkolóperen

2019. december 10., kedd
Maratoni hosszúságú tárgyalás a parkolóperen

Mózes Ervin nyugalmazott címzetes közjegyző, Solymos László lemondott alpolgármester és Kalmár Gábor kabinetfőnök foglalnak helyet a vádlottak padján a Gyulai Törvényszéken. A keddi tárgyaláson Mózes védője mondott közel kétórás perbeszédet: álláspontja szerint nem történt bűncselekmény. Nem született ítélethirdetés.

Az utolsó, május 30-i tárgyalási nap óta eltelt idő alatt történt változások bejelentésével kezdődött a tárgyalás, ezt követően az ügyész mondhatta el vádbeszédét. "Üzleti ajándékkéntadták át a polgármesteri hivatal részére a bérleteket, de arról sem tudtak, hogy kinek a részére adják, így üzleti kapcsolat sem merülhet fel" – magyarázta az ügyész, aki az első fokon nem jogerősen kiszabott büntetések súlyosbítását kérte. A perbeszédben ismét elhangzott, több mint 40 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az ügy vádlottjai a városnak.

Felbujtóként Mózes Ervint is felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Gyulai Járásbíróság nem jogerős ítéletében első fokon. Védője közel két órás perbeszédében elmagyarázta, álláspontja szerint nem történt bűncselekmény, nem létező bűncselekménynek pedig felbujtója sincs. Az eljárás kapcsán úgy fogalmazott, részben megalapozatlan az első fokú ítélet, mert az eljárás részben hiányos, az ügyiratokkal ellentétes. "A rendelkezésekre álló bizonyítékokat a vádhoz idomulva értékelte, miközben a cáfoló bizonyítékokat nem vette figyelembe, indoklás nélkül elvetette" – fogalmazott Mózes ügyvédje, aki szerint védence és Solymos, illetve Kalmár neve fel sem merülhet a bűncselekmény kapcsán.

Felidézte, az első fokú eljárás nem vette figyelembe tíz egykori önkormányzati képviselő vallomását, melyek egyhangúlag azt támasztották alá, a parkolóbérleteket a köz javáért osztották szét.

"Semmiféle terhelő megállapítás nem vonható le, ha az alapvető törvényi rendelkezéseket komolyan vesszük" – jelentette ki, majd hozzátette, másfél évtizeden át senki sem jelezte aggályait a szokásjog szerint működő bérletosztás kapcsán. Elmagyarázta, törvényi felhatalmazás alatt nem vagyoni értékű, hanem használati jog a parkolóbérlet. "Bűncselekmény hiányában mentsék fel Mózes Ervint" – zárta perbeszédét a nyugalmazott címzetes főjegyző ügyvédje. A tárgyalást vezető Végh Edit bírónő ekkor szünetet rendelt el, az ülés 1 órakor folytatódott, de várhatóan ma már nem fog ítélet születni az ügyben. Bárándy Péter, Solymos László ügyvédjeszerint nem értelmezhető bűncselekménynek a lemondott alpolgármester tevékenysége. Részben Mózes Ervin védőjének perbeszédére hivatkozott, mondván, nem akarja megismételni az elhangzottakat.

Bárándy kiemelte,vagyoncsökkenésként nem lehet értékelni a bérletek szétosztását, de elmaradt haszonként sem, hiszen a büntetőjog megköveteli, hogy pontos összeget tudjon megjelölni a bíróság.

Beszédének végén Solymos felmentését kérte. "Megdöbbentő volt számomra az első fokú eljárás az elejétől a végéig. Egy ügyvéd nem lepődik meg egy marasztaló ítéleten, de az számomra meglehetősen ismeretlen volt, hogy az első fokú bíróság ítélete lényegében semmi egyéb, mint egy ügyészségi szöveggyűjtemény" – kezdte gondolatmenetét Bálint Gábor, Kalmár Gábor megbízott védője. Megítélése szerint az elsőfokú bíróság ítélete megalapozatlan, mert a tényállást hiányosan állapította meg, részben felderítetlen, részben ellentétes a bíróság által lefolytatott eljárás iratainak állításaival.

"Az indoklásban nincsenek a védelem érveinek cáfolatai" – hangsúlyozta.

Kiemelendőnek tartotta, hogy a kormányhivatal akkori vezetője, B. Nagy László tanúként vallotta, nem észlelt bűncselekményt. "Hozzáteszem, teljesen indokolatlanul nem észlelt bűncselekményt és nem tett intézkedést sem, mert nem volt bűncselekmény" – értelmezte a kabinetfőnök védője. "Háromszor húznám alá, hogy az ügyész álláspontja szerint ügyvezetői jogkörben jártak el, akik a bérleteket adták" – fogalmazott Bálint. Az ügyvéd azt is cáfolja, hogy bármelyik vádlott szerint üzleti ajándékként adták volna a bérleteket, hiszen ez fel sem merült az első fokú eljárásban. A szünet után az első- és másodrendű vádlottak szólhattak az utolsó jogán. Ezt követően a kései időre való tekintettel elnapolták a nyílt tárgyalást, így az utolsó szó jogán Mózes Ervin, Solymos László és Kalmár Gábor január 10-én beszélhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.