Írjon nekünk

Közélet

A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz a szegedi parkolóbérletek ügyében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

parkolojegyes_tabla02kf

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomoz a Szegeden kiosztott parkolóbérletek ügyében – közölte Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI megkeresésére. Később a rendőrség is megerősítette a hűtlen kezelés ügyét.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata csütörtök délután az MTI-vel annyit közölt, hogy az NNI valóban büntetőeljárást folytat hűtlen kezelés bűntett miatt. Bővebb tájékoztatást – a nyomozás érdekeire tekintettel – jelenleg nem kívánnak adni – tették hozzá.

A Magyar Idők csütörtökön írt arról, hogy ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés miatt folyik eljárás a Szegeden 2008 és 2012 között ingyenesen kiosztott több mint háromszáz parkolóbérlet ügyében. A lap számításai szerint a bérletek összértéke elérheti a 100 millió forintot. Vécsey Ágnes, az önkormányzat szóvivője csütörtökön az MTI-vel azt közölte: Szegeden a jelenleg is hatályos helyi rendeletnek megfelelően osztottak parkolóbérleteket. Az önkormányzat közleménye szerint Szegeden két évtizede gyakorlat – a jelenleg is hatályos közgyűlési rendelettel egyezően -, hogy kedvezményes parkolási bérlettel segítik, pártállástól függetlenül, a városért dolgozó országgyűlési és önkormányzati képviselők, valamint egyes állami szervek munkáját. A rendeletben a jogosultak köre és létszáma szigorúan szabályozott, ami szűkebb, mint más városokban. Az elmúlt években jóval több fideszes önkormányzati és országgyűlési képviselő kapott bérletet, mint szocialista – írta az önkormányzati szóvivő, hozzátéve: a polgármester és a városvezetés egyetlen tagjával szemben sem indult rendőrségi eljárás.

Korábban írtuk:

Hatalmas parkolási botrány van kibontakozóban Szegeden – értesült a Magyar Idők. A rendőrség hűtlen kezelés miatt nyomoz, a kárérték mintegy százmillió forint. Az eljárás a város felső vezetését is elérheti – adta hírül a Magyar Idők konzervatív közéleti napilap.

A lap értesülései szerint Szegeden 2008 és 2012 között összesen több mint 300, ingyenes parkolásra feljogosító bérletet osztottak ki bűncselekménygyanús körülmények között. Rendőrségi forrásaik meglehetősen szűkszavúak voltak, mindössze annyit erősítettek meg, hogy valóban folyik ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés miatt eljárás, illetve hogy az ügynek jelenleg két gyanúsítottja van. További részleteket a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árultak el.

A Magyar Idők ezek után döntött úgy, hogy a szegedi városházán próbálja meg kibogozni, mi történhetett 2008 és 2012 között. Kiderült, hogy egy népes társaság valóban éveken keresztül élvezhette az ingyenes parkolás nyújtotta előnyöket, hiszen számukra ellenszolgáltatás nélkül kombinált bérletet biztosítottak.
Arról, hogy ki lehetett részese a haveri körnek, az úgynevezett vezetői értekezlet döntött. A kérdéses időszakban a testület tagja volt Botka László polgármester, Solymos László, Szentgyörgyi Pál és Nagy Sándor alpolgármesterek, Mózes Ervin címzetes főjegyző, valamint Szabó Sándor kabinetfőnök, aki jelenleg MSZP-s országgyűlési képviselő.

Informátoraink emlékezete szerint az ingyenes kombinált bérletre jogosultak listáját ezekben az években Kalmár Gábor, a polgármesteri kabinet alkalmazottja állította össze. (Kalmár jelenleg a polgármesteri kabinet vezetője.)

Ezt vitatta meg, majd erről döntött a már említett, Botka László által irányított vezetői értekezlet. A neveket és rendszámokat tartalmazó lajstromot ezután a Szegedi Közlekedési Kft. parkolási üzletágának vezetőjéhez, Forrai Gáborhoz továbbították. Az önkormányzati cég tisztségviselői nem igazán kívántak szóba állni a Magyar Időkkel. Egyikük annyit mondott, ha voltak is ilyen listák, akkor nyilván teljesítették a városháza kérését. “Mi mást tehettünk volna?” – kérdezte.

A lap kalkulációi szerint a több száz ingyenbérlet értéke a korábbi évek tarifái szerint akár a 100 millió forintot is elérheti. Azt nem sikerült kideríteniük, hogy a vezetői értekezleten jóváhagyott listákat, illetve a parkolási társasághoz eljuttatott kérelmeket ki vagy kik látták el kézjegyükkel. Arról sem kaptak hiteles információkat, hogy kik az ügy gyanúsítottjai. Több nevet emlegetnek, annyi mindenesetre biztos, őket még nem a városházán kell keresni.

Szegedi önkormányzat: a helyi rendeletnek megfelelően osztottak parkolóbérleteket

A jelenleg is hatályos helyi rendeletnek megfelelően osztottak parkolóbérleteket Szegeden – közölte Vécsey Ágnes, az önkormányzat szóvivője csütörtökön az MTI-vel, arra reagálva, hogy sajtóhírek szerint a hatóságok nyomoznak a csongrádi megyeszékhelyen kiosztott parkolóbérletek ügyében.

Az önkormányzat közleménye szerint Szegeden két évtizede gyakorlat – a jelenleg is hatályos közgyűlési rendelettel egyezően -, hogy kedvezményes parkolási bérlettel segítik, pártállástól függetlenül, a városért dolgozó országgyűlési és önkormányzati képviselők, valamint egyes állami szervek munkáját. A rendeletben a jogosultak köre és létszáma szigorúan szabályozott, ami szűkebb, mint más városokban.

Az elmúlt években jóval több fideszes önkormányzati és országgyűlési képviselő kapott bérletet, mint szocialista – írta a szóvivő, hozzátéve: a polgármester és a városvezetés egyetlen tagjával szemben sem indult rendőrségi eljárás.

Az MTI kereste az ügyben a rendőrséget, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata későbbre ígért tájékoztatást.

Hatalmas parkolási botrány van kibontakozóban Szegeden – értesült a Magyar Idők. Az eljárás a város felső vezetését is elérheti – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=595455

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 10.

Közlekedés

Kezdődik a SuliMoped program Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

14-16 éves gyermekeknek nyílik lehetőségük elektronikus oktatási módszerrel (e-learning), térítésmentesen segédmotoros kerékpáros képzésben és vizsgán részt venni.

Tovább olvasom

Közélet

Gyermekkori álma vált valóra a szegedi Guinness-rekordernek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

“Nincsenek értelmetlen vagy buta célok addig, amíg haladsz feléjük.”

Tovább olvasom

Közélet

Tábort vertek a hajléktalanok és a drogosok egy tarjáni lépcsőházban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Dohányoznak, vizelnek és székelnek a fedél nélküliek a lépcsőházban. A lakók hiába szóltak többször is az IKV-nak és a városvezetésnek.

Tovább olvasom

Aktuál