/

A TEK-et és megyei rendőrfőkapitányt is besározzák a VIP-parkolóbotrányban?

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

parkolojegyes_tabla02kf

Szerdán kezdődik a Gyulai Járásbíróságon a VIP-parkolóbotrány tárgyalása, a vádlottak padján ott találjuk Szeged egyik alpolgármesterét és a címzetes főjegyzőt is. Azt, hogy a hűtlen kezelés miatt indult eljárásban mivel is védekezhetnek majd a vádlottak, már elkezdte szivárogtatni a balliberális média, eszerint a TEK-et, Lukács János dandártábornokot és egy ügyészt is besároznának, mondván, nekik is jutott az ingyen parkolóbérletekből.

A Gyulai Törvényszék oldalán hivatalosan „jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette” tárgyában szerda reggel kezdődő tárgyaláson mások mellett Solymos László (MSZP) alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző és Kalmár Gábor, Botka László szocialista városvezető kabinetfőnöke ül majd a vádlottak padján. Ahogy megírtuk, a vád szerint negyven millió forintos vagyoni hátrányt okozott az önkormányzat cégének és a városnak az a hat személy, akik érintettek a VIP-parkolóbotrányban, s akiket a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azzal vádol, hogy a 2008 és 2012 között ingyenesen és jogellenesen juttatott parkoló bérletekkel okoztak vagyoni hátrányt Szeged Megyei Jogú Városának, illetve a városi tulajdonban álló parkolócégnek.

A hat vádlott közül hárman az önkormányzat részéről jártak el. A vád szerint több mint 300 darab kombinált bérletet adtak ki ingyenesen, mintegy 40 millió forint vagyoni hátrányt okoztak ezzel. Solymos, Mózes és Kalmár azért szerepel a vádlottak szerint, mert – ahogy a vádiratból kiderül – az önkormányzatnál vezetői értekezleteken dőlt el, hogy kik azok az önkormányzattal, illetőleg a polgármesteri hivatallal kapcsolatban álló személyek, akik ingyenes kombinált parkoló bérletben részesülhetnek. Erről egy lista készült, ami a Szegedi Közlekedési Kft.-nél landolt, ott állították ki a bérleteket.

Legjobb védekezés a támadás?

A balliberális 24.hu már el is kezdett szivárogtatni, és kirajzolódni látszik, hogy vajon mire is építhet majd a védelem a perben, vagy legalábbis sejthető, kiket terveznek besározni. Cikkükben azt írják, Szegeden ügyészek, rendőrök és TEK-esek is pont úgy jutottak ingyenparkoláshoz, mint ami a vádiratban szerepel. A portál úgy tudja, egy szegedi ügyész a most perbe fogott címzetes főjegyzőhöz küldött levélben kérte korábban a magántulajdonában álló személykocsira egy teljes évre a parokolókártyát. Lukács János dandártábornokot, megyei rendőrfőkapitányról is hasonlót vél a lap, szerintük ő egyenesen Botkától kért a rendőrség munkatársainak parkolóbérleteket, mondván épületeik körül korlátozott a parkolási lehetőség. „A főkapitány a dolgozók saját autóira kedvezményes árú éves bérletek, a rendőri jelleget nem viselő szolgálati járművekre pedig térítésmentes engedélyek kiadását kérte” – állítja a 24.hu. A TEK pedig arra hivatkozva kért szintén Szeged szocialista polgármesterétől ingyenes parkolási lehetőséget, hogy más városok gyakorlatát hozták fel példaként.

Ezek az imént felsorolt, a 24.hu balliberális portálnak kiszivárogtatott információk mondhatók az elsőnek, amit a vádlotti oldal álláspontjáról – legalábbis a szegedi önkormányzatot tekintve – tudhatunk, eddig ugyanis egy alkalommal sem nyilatkoztak az ügyről a sajtónak, holott a VIP-parkolóbotrány még 2015 decemberben robbant ki, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) indított nyomozást, illetve nem sokkal később Szabó Bálint jogász ügyészségi feljelentést tett hivatali visszaélés gyanújával. Azt egyébként, hogy kiknek is járt ingyenesen parkolóbérlet, a helyi Fidesz-L.É.T. is firtatta, azt pedig, hogy az alpolgármester, a címzetes főjegyző és a kabinetfőnök tisztázza magát a nyilvánosság előtt, a Jobbik helyi szervezete is szorgalmazta. Tavaly augusztusban a vádirat ismertetését követően a Jobbik az érintettek lemondását követelte, míg a helyi Fidesz a szegedi közélet megtisztítását. Ezekre azonban egyszer sem érkezett érdemi reakció a szegedi önkormányzat részéről.

A VIP-parkolók kapcsán 40 milliós hűtlen kezelés miatt indult perben az első tárgyalási nap tehát április 26-án, fél kilenckor kezdődik a Gyulai Járásbíróságon, amelynek részleteiről természetesen a SZEGEDm.hu is beszámol.

Előző sztori

„Szent László útján” – Egyházmegyei zarándoklat Nagyváradra

Következő sztori

Kábítószer-kereskedőket fogtak el Maroslelén