Közélet

VIP-parkolóbotrány: Szabó Bálint jogász szerint Botka az igazi tettes (FRISSÍTVE)

VIP-parkolóbotrány: Szabó Bálint jogász szerint Botka az igazi tettes (FRISSÍTVE)

2017. október 16., hétfő
VIP-parkolóbotrány: Szabó Bálint jogász szerint Botka az igazi tettes (FRISSÍTVE)

Folytatódott a szegedi parkolóbotrány tárgyalása Gyulán, Mózes Ervin címzetes főjegyző, Solymos László alpolgármester és Kalmár Gábor kabinetvezető ismét a vádlottak padjára került. Ügyvédjük szeretné elérni, hogy a sajtó munkatársai a folyosón és az utcán se készíthessenek felvételt róluk, míg Szabó Bálint jogász azt szeretné, hogy az ügy, ha kell, az Országgyűlés elé kerüljön.

Mint ismert, az ügyészség szerint több mint 40 millió forint kárt okoztak a vádlottak azzal, hogy 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérleteket biztosítottak, amelyek odaítéléséről vezetői értekezleteken döntöttek. Az első- és másodrendű vádlottak az SZKT volt vezetői, a harmadrendű a parkolási üzletágat vezette, az ügyészség őket társtettesként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja. A negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlottak, azaz

Mózes Ervin

címzetes főjegyző,

Solymos László

alpolgármester és

Kalmár Gábor

kabinetfőnök pedig felbujtóként szerepelnek az ügyben. Zavaró, hogy fotóznak, videóznak a Gyulai Járásbíróság folyosóján a sajtó munkatársai, annak „tolakodó módja méltatlan helyzetbe hozza a vádlottakat” – jelezte a Gyulai Járásbíróságon a VIP-parkolóbotrány néven elhíresült ügy hétfői tárgyalási napjának elején Mózes, Solymos és Kalmár ügyvédje. A bírónő azt közölte, az észrevételt jelzi a törvényszék elnökének és a sajtós munkatársnak, az ugyanis, hogy mi zajlik a folyosón vagy éppen a bíróság épülete előtt, nem az ő dolga. A tárgyalóteremben a bíró döntése nyomán nem lehet kép- és hangfelvételeket készíteni. Tanúmeghallgatásokkal folytatódott az ügy, ezúttal

Szentgyörgyi Pál

gazdasági alpolgármestert,

Rózsavölgyi József

Fidesz-L.É.T.-es önkormányzati képviselőt, a szegedi Fidesz volt elnökét,

Gyimesi Lászlót

és rendőröket hallgattak meg. A szintén tanúként beidézett

B. Nagy László

országgyűlési képviselő, továbbá

Sulyok Tamás

, az Alkotmánybíróság elnöke hivatali elfoglaltsága miatt kimentette magát, de személyes meghallgatásukhoz ragaszkodik Mózes, Solymos és Kalmár ügyvédje,

Bálint Gábor

ragaszkodik a személyes részvételükhöz, így újfent megidézik őket.

Családtagnak ne járjon parkolóbérlet

A tárgyaláson Szentgyörgyi Pál felidézte korábbi vallomását, s elmondta, kapott bérletet, mint köztevékenységet ellátó személy, munkájához szükséges van rá. Hozzátette, ha nem járna neki ingyen parkolóbérlet, akkor sem kellene megvennie, költségtérítésként el tudná számolni. Elmondta azt is, hogy nem vett részt a lista összeállításában, s nem is foglalkozott a bérletek juttatásának technikai hátterével. Kitért arra is, hogy 2002 előtt ezres nagyságrendben osztogattak parkolóbérleteket tudomása szerint, ezt csökkentették le 100 alá, hogy ténylegesen azok kapjanak, akiknek a munkavégzéséhez ez szükséges. Szentgyörgyi szerint egyébként egy képviselőnek egy parkolóbérlet jár, ellenzi, hogy családtagok is kapjanak, mint ahogy azt is, hogy több parkolóbérlet legyen kiadva, mint amennyi parkolóhely van egyáltalán a városban. Kérdésre válaszolva elmondta, szerinte a bérletek ellenértékét tartalmazza az az összeg, amit az SZKT kap az önkormányzattól, s emlékeztetett arra is, hogy a város sosem vett ki osztalékot a saját közlekedési cégéből. Leszögezte azt is, hogy az SZKT vagyonát nem befolyásolta semmilyen formában a parkolóbérletek ügye. Mózes Ervin megjegyzésként hozzáfűzte a tanúvallomáshoz, hogy az emlegetett ezres nagyságrend a parkolóbérletek kapcsán nem az önkormányzat kéréseit tükrözi, az egyéb szféráknak juttatott bérleteket is magában foglalja.

A rendőrségnek juttatott bérleteket is firtatták

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságnak is jártak parkolóbérletek – derült ki a következő tanú vallomásából. A férfi elmondta, hogy volt olyan időszak, amikor szolgálati gépjárművük rendőrautó volt, arra nem kellett parkolóbérlet, ám időközben civil járművet kaptak, arra igényeltek. 2011-ben már nem kaptak, s később nem is kértek parkolóbérletet. Egy másik rendőrt is beidéztek, aki 2009 őszén kezdett el Szegeden dolgozni. Mint elmondta, volt egy megállapodásuk az önkormányzattal, hogy segítenek felfedni a hamis rokkantkártyát használókat, többször járőrök is szegődtek az ellenőrök mellé. 2009-ben egyébként nagyságrendileg 130 bérletet kaptak. Az ügyész kérdésére elmondta, hogy az általuk használt bérletetek eltértek a kereskedelmi forgalomban lévőktől, sárga színűek voltak, s hologramos matrica volt rajtuk. Elhangzott az is, ha nem kaptak volna bérleteket, meg kellett volna vásárolniuk, ugyanis a munkavégzésükhöz szükséges, hogy a civil autókkal is tudjanak parkolni. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg Bálint Gábor ügyvéd, hogy ha megvásárolták volna, akkor az bevételt jelentett volna az SZKT-nak. A harmadrendű vádlott, aki korábban az SZKT parkolási üzletágát vezette, elmondta, sokszor érte inzultus az ellenőröket, ezért volt nagy segítség számukra, hogy rendőrök is kísérték őket. Megjegyezte azt is, hogy a rokkantkártyákkal parkolók aránya a fizetős zónában 90%-on felüli volt, vagyis egy időben nagyon sokan visszaéltek a mozgáskorlátozottakat megillető kedvezménnyel, ezért a cégnek eleme érdeke volt az ellenőrzés. Mózes Ervin pedig azt jegyezte meg, hogy közfeladatot lát el a rendőr és az önkormányzati képviselő egyaránt, ezért nem tartja helyesnek, hogy külön megítélés alá esik a megítélésük az ügyészség szerint. A rendészeti szakközépiskolának is jutott az ingyenbérletekből, amelyeket jórészt a megyei kapitányságon keresztül kapták, összességében 3-4 darabot. Egy alkalommal a címzetes főjegyzőtől levélben igényeltek egy autóra bérletet, amit meg is kaptak Mózes Ervintől, mivel az adott kocsi évközben került az állományba, s a többi bérletük konkrét rendszámokhoz volt utalva. Az ügyész kérdésére a férfi elmondta, nem tudja, hogy a rendőrség milyen jogviszony keretében jutott az ingyenbérletekhez, majd Kalmár Gábor emlékeztetett arra, hogy a rendőr szakközepes tanulók járőröznek a városban és rendezvények biztosításában is közreműködnek, s ez megfelelően kompenzálja a bérletek ellenértékét szerinte.

A díszpolgárok parkolóbérlete is terítéken volt

Megerősítette a Fidesz-L.É.T. színeiben politizáló Rózsavölgyii József azt, ami már korábbi tárgyalási napokon is elhangzott, nevezetesen, hogy a képviselői irodaházból jelezték minden év elején, amikor átvehették éves bérletüket. Azt nem tudta megmondani a városatya, hogy ki állítja össze a listát, amikor őt képviselőnek választották, már az a metodika működött, hogy átvételi elismervényt kellett aláírniuk minden esztendőben, s megkapták a parkolóbérletet. Mózes, Solymos és Kalmár védője egy a címzetes főjegyzőnek írt levelet olvastatott fel a tárgyaláson, amelyben Rózsavölgyi kérte, hogy a díszpolgároknak is juttasson az önkormányzat parkolóbérleteket. Ezzel kapcsolatban a képviselő elmondta, hogy a Fidesz-frakció támogatta ezt az elképzelést, emlékei szerint a közgyűlés is megszavazta. Bálint Gábor ügyvéd azt firtatta, hogy amikor ezt a levelet megírta a jegyzőnek, ismerte-e a vagyonrendeletet, amire Rózsavölgyi azt felelte, ő egy javaslatot tett, kérést fogalmazott meg, ehhez pedig egyáltalán nem szükséges a vagyonrendeletet ismernie, a közgyűlés szavazta meg. Mózes Ervin elmondta, hogy a város díszpolgárai beszédeket tartanak ünnepségeken, kapcsolatot tartanak a lakossággal, sok helyre kell járniuk, s mivel közfeladatot látnak el, ezért is volt támogatható az ötlet, hogy kapjanak parkolóbérletet. A hétfői tárgyalási napon utolsóként Gyimesi Lászlót hallgatták meg, aki a vizsgált időszakban a Fidesz helyi elnöke volt, s egy ideig az SZKT FB-enöke is. Elmondta, hogy nem tudja, ki állította össze a listát azokról, akiknek járt bérlet, s előrebocsátotta, hogy mivel több év eltelt azóta, nem emlékszik pontosan minden részletre. Kérdésre válaszolva elmondta, nem emlékszik arra, hogy az FB foglalkozott volna valaha is a parkolóbérletek ügyével, s azt is a sajtóban olvasta, hogy nemcsak szegedieknek járt bérlet, hanem például Szentesen élőknek is. Az ügyben a következő tárgyalási nap szerdán lesz.

Korábban írtuk:

A legutóbbi tárgyalási napon

Mózes, Solymos és Kalmár ügyvédje kijelentette, feleslegesen hallgat meg tanúkat a Gyulai Járásbíróság, erőltetetten bűnkeresés zajlott a nyomozati szakaszban. Az ügyész akkor visszautasította, hogy a nyomozóhatóságot és az ügyészséget bűncselekmény elkövetésével vádolja a védő, végül a vitának a bíró vetett véget, mondván, hagyják meg a tanúvallomások értékelésének feladatát a felek a bíróságnak. A tárgyaláson egyébként a VIP-lista összeállításának módját és az önkormányzati támogatás felhasználását firtatták.

Mint arról mi is beszámoltunk

, bizonyos sajtóhírek szerint a parkolóbérletek ügyében magas rangú rendőri vezetők is érintettek lehetnek, ezért az eljárást kettéválasztották, és

Lukács János

dandártábornok, Csongrád megyei rendőrfőkapitány, valamint

Zélity László

ezredes, szegedi rendőrkapitány szerepét a Központi Nyomozó Főügyészségbe integrált katonai ügyészek vizsgálják. Szeptember 25-én a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya vezető beosztású hivatalos személy által a kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyomozást rendelt el. Egyelőre senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként, így a november 25-éig meghosszabbított nyomozás jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik.

Szabó Bálint

jogász szerint

Botka László

szocialista polgármester hivatali helyzetével visszaélve a város pénzéből korrumpálhatta a rendőri vezetőket, a döntéseket személyesen Botka hozta meg. Szabó reggel 8-kor "Megvan az igazi tettes! Botka László a hatóságok célkeresztjében" címmel tartott sajtótájékoztatót Gyulán, majd 8.30-tól újabb tanúkat hallgatnak meg a Gyulai Járásbíróságon.

Összeférhetetlenségi eljárást kezdeményezett Szabó Bálint Botka Lászlóval szemben a szegedi közgyűlésnél

"Arra kérem Szeged város közgyűlését, hogy a soron következő ülés alkalmával Botka Lászlót hívják vissza a polgármesteri pozíciójából oly módon, hogy a közgyűlés kezdeményezze önmaga feloszlatását, és ezzel nyissa meg az utat Szegeden egy új, időközi választás elé" - közölte a Gyulai Járásbíróság előtt tartott sajtótájékoztatóján Szabó Bálint. A jogász kiemelte: tekintettel arra, hogy a közgyűlés többsége lojális a polgármesterhez, ezért a kezdeményezéssel párhuzamosan Szeged 18 pontján aláírásgyűjtést kezdeményezett. "Szegeden van igény arra, hogy Botka László menjen és egy új, a városért dolgozó, nem korrupt városvezetés jöjjön" - hangsúlyozta.

Az aláírásgyűjtést népi kezdeményezésként indítják el, melynek nem titkolt célja, hogy az ügy, ha kell, az Országgyűlés elé kerüljön. "Ez nem azért cél, mert pártpolitikai kérdést kívánunk csinálni az ügyből, hanem mert azt gondoljuk, hogy Magyarország egyik legnagyobb városában megengedhetetlen az, hogy a polgármester ilyen szintű konkrét bűncselekményekben az ő személyes érintettségét és a közvetlen munkatársai büntetőjogi felelősségét megállapító eljárások zöme induljon" - nyilatkozott Szabó. Véleménye szerint Botka László pontosan tudja az összes általa elkövetett bűncselekmény súlyát és következményét is, ennek tudatában és fényében lépett vissza, de ez nem elég, hiszen a polgármesterségről is azonnal távoznia kellett volna. "Megvan az igazi tettese a szegedi parkolóbotránynak, őt pedig úgy hívják, hogy Botka László" - kezdte sajtótájékoztatóját Szabó Bálint. Hozzátette: nem új ez az információ, erről beszélt akkor is, amikor ugyanitt arra kérte a nyomozó szerveket, hogy ne csak hűtlen kezelés miatt a tényleges elkövetőkkel, hanem vesztegetés alapos gyanúja miatt Botka Lászlóval és rendőri vezetőkkel szemben is indítsanak eljárást. "Az akkor még MSZP-s miniszterelnök-jelölt és stábja nagy nyilvánosság előtt engem hazugnak nevezett és azt állították, nincs semmiféle ügy" - emlékeztetett Szabó. Szeptember 25-én a Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetés gyanúja miatt eljárást indított, azon alapos gyanú miatt, hogy Botka László és társai különböző hivatalos személyeket hivatalos minőségükben megvesztegettek ingyenes parkolóbérletekkel, ezzel olyan jogtalan előnyhöz juttattak másokat és magukat, melyek miatt indokolt volt megindítani ezt az eljárást. "Ez pár nappal Botka László lemondása előtt történt" - hívta fel a figyelmet Szabó Bálint. "Azt állítom, hogy Botka nem mindenféle, ő által említett ügyekbe, hanem a saját korrupciós botrányaiba fulladt bele. Botka László egy bukott szocialista korrupt politikus" - szögezte le a jogász. Véleménye szerint az, amit a gyulai járásbíróságon ma hét órán keresztül művelni fognak, az az igazságszolgáltatás megcsúfolása, egy csomó ember felesleges időrablása. Hozzáfűzte: "csak arra lenne szükség, hogy Botka álljon ki és nyilatkozzon egyértelműen arról, hogy az általa összehívott és vezetett értekezleteken miért hozta meg ő személyesen azt a döntést, hogy a titkárnőjétől a feleségén át, a megyei rendőr-kapitánytól az autóval nem rendelkező önkormányzati képviselőig, vagy épp a szocialista megyei elnökhelyettesig, akinek semmilyen szegedi funkciója nincsen, ingyenes, 300 000 forint értékű parkolóbérletet adtak évről évre." Szabó felszólította Botkát, hogy nyilatkozzon, miért hozta meg ezt a döntést, és amennyiben ezt meghozta, ne legyen gyáva, ne bújjon a főjegyzője, a kabinetfőnöke és az alpolgármestere szoknyája mögé, hanem álljon ki, vállalja be, hogy ezt ő elkövette és vállalja ezért a felelősséget. Kiemelte: az adófizetők pénzéből fogják ma hét és fél órán keresztül meghallgatni az ügy érintettjeit, majd szerdán folytatják. "Ki tudja, meddig tart, mire az összes szegedi önkormányzati képviselőt, az összes érintettet, reményeim szerint Botka feleségét, titkárnőjét is meghallgatják" - fogalmazott, valamint hangsúlyozta, hogy, ezeket a meghallgatásokat, melyek érintenek tisztességes szegedi önkormányzati képviselőket is, teljesen felesleges lenne megcsinálni, ha a fő érintettek elismernék, mit csináltak, és vállalnák ennek a büntetőjogi felelősségét is. Szabó Bálint felszólította Botkát, hogy haladéktalanul távozzon a közéletből, Szegeden pedig egy dolgot végezzen még el: számoljon el az általa elkövetett ügyekkel, mert a parkolóbotrányon felül ott van még a piac, a Szeviép és sok más ügy is. "Tudjuk, hogy akkor is ez a gyakorlat érvényesült, vélhetően az is bűncselekmény volt, az érintett kárérték 40 millió forint, ami nagyságrendileg nem tűnik soknak, de ha egy forintot is ellopnak, ráadásul hivatalos személyek, hivatali helyzetükkel visszaélve, mint tette ezt a vád szerint a főjegyző, az alpolgármester és a polgármesteri kabinetfőnök, akkor ez egy rendkívül súlyos ügy" - mondta el Szabó Bálint. Felhívta a figyelmet arra, hogy konkréten tetten érhető a városvezetés büntetőjogi felelőssége az ügyben. Szabó szerint normális emberek meghozzák ilyenkor azt a bölcs döntést, hogy távoznak a közhivatalból. Hangsúlyozta: ma megint működésképtelen Szeged városa, mert a polgármester épp kipiheni valahol miniszterelnök-jelölti bukását, ennek jegyében két hete nem tartózkodik Szegeden, az alpolgármester, a főjegyző és a kabinetfőnök pedig Gyulán van a bíróságon. Botka korábbi védekezésére, vagyis arra, hogy csak megörökölte a listákat a kedvezményezettek névsorával, Szabó úgy reagált: nem Botka fideszes polgármester-elődje döntött arról, hogy Botka feleségének ingyenes parkolóbérletet kell adni minden évben. "Aki kicsit is józanul gondolkodik, az belátja, hogy az érintett személyek egyértelműen és szorosan kapcsolódnak Botka Lászlóhoz" - emelte ki Szabó Bálint. Véleménye szerint több mint meglepő Botka gyáva kijelentése, hogy az általa is vezetett 25 milliós luxusterepjáró szélvédőjén lévő parkolóbérletet nem vette észre, és fogalma sincs, hogy hogy került oda. "Botka nézheti hülyének a szegedieket, mint teszi 15 éve, nézheti hülyének az egész országot, mint tette 9 hónapig, de ennek most vége, mert azt mondom: Botka László bűnöző. A bűnözőknek pedig nem egy város vezetésében, hanem a börtönben van a helyük" - szögezte le Szabó Bálint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.