Közélet

Parkolóbotrány: Hűtlen kezelésért elítélték Botka László embereit, 41 milliós kárt okoztak

Parkolóbotrány: Hűtlen kezelésért elítélték Botka László embereit, 41 milliós kárt okoztak

2018. október 2., kedd
Parkolóbotrány: Hűtlen kezelésért elítélték Botka László embereit, 41 milliós kárt okoztak

Felbujtóként börtönbüntetésre ítélték első fokon Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert és Kalmár Gábor kabinetfőnököt a Gyulai Járásbíróságon. A börtönbüntetést egy évre felfüggesztették, az ítélet egyelőre nem jogerős.

Felbujtóként, hűtlen kezelésért8 hónap börtönbüntetésre ítélte el Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, valamint Solymos László alpolgármestert 6 hónap börtönbüntetésre a szegedi VIP parkolóügyben a Gyulai Járásbíróság. Kalmár Gábor kabinetfőnök tíz hónap börtönt kapott elsőfokon. Az ítéleteket 1 évre felfüggesztette a bíróság.

Az ügyészség szerint

a vádlottak több mint 40 millió forint kárt okoztak azzal, hogy 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak, melyekről vezetői értekezleten döntöttek, közgyűlési felhatalmazás nélkül.

Az első- és másodrendű vádlottak az SZKT vezetői voltak.

Ezért ítélte el a bíróság Botka László embereit

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy

erre közgyűlési felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk nem volt. Olyanok is kaptak ingyenbérletet, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal.

Kis Krisztina bíró az ítélet indoklásakor elmondta: az önkormányzatnál évente döntöttek arról, hogy kik részesüljenek ingyenesen parkolóbérletben.

A listát 2008-tól a polgármester kabinetfőnöke állította össze, azt vezetői értekezleten vita nélkül hagyták jóvá, erről jegyzőkönyv nem készült. A listákat a címzetes főjegyző és az alpolgármester írta alá.

ASzegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetői pedig utasították a parkolási üzletág vezetőjét a bérletek átadására az önkormányzatnak, ahol kiosztották - átvételi elismervény ellenében - az érintetteknek. A közlekedési vállalat és az önkormányzat közötti szerződés alapján a társaság üzemeltette a város tulajdonában lévő parkolóhelyeket. A parkolási díjak beszedéséből, a jegyek és bérletek eladásából származó bevétel az önkormányzatot illette, de a bevételeket a társaság szedte be és számolta el.

A cég a 186 ezer-246 ezer forintos parkolóbérletekről - 2009 és 2010 kivételével - számlát állított ki az önkormányzatnak, ezeket azonban a város nem egyenlítette ki, és nem is állt szándékában. Így a város tulajdonában állóSzegedi Közlekedési Kft.-nek a vádlottak mintegy 41 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A parkolóbérletek kiadását szabályozó közgyűlési rendelet csak 2013. január 1-jén lépett hatályba. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

UPDATE:Mózes Ervin közleményt adott ki.

Elfogadhatatlannak tartjuk a mai ítéletet és fellebbezünk a döntés ellen. Egy koncepciós perben, nyilvánvalóan politikai nyomásra hozták meg a mai döntést, ami ellen a leghatározottabban tiltakozunk. Nem történt semmi törvénytelenség. A vádat képviselő ügyészség saját maga is igényelt és kapott ingyenes parkolóbérletet. Ahogy ingyenes parkolóbérletet kapott a bíróság és a rendőrség is. A bérleteket rajtuk kívül önkormányzati képviselők, parlamenti képviselők, díszpolgárok és hivatalnokok kapták, akik a városházán dolgoznak, vagy szoros munkakapcsolatban álltak Szegeddel. Olyanért akarnak elítélni minket, amely minden magyar nagyvárosban bevett és törvényes gyakorlat. Olyan gyakorlat, amelynek kizárólagos célja az önkormányzat minél hatékonyabb működése. Döbbenetes, hogy emiatt 2018-ban elítélhetik az embert, bízunk benne, hogy másodfokon tisztességes döntés születik.

Botka László polgármester szintén közleményben kommentálta az ítéletet:

Egy koncepciós eljárás áldozatai lettek munkatársaim, a Fidesz már a bíróságokra is rátette a kezét. Így fordulhatott elő, hogy kollégáimat törvénytelen módon, első fokon elítélték. Az ítélet célja, hogy bemocskolják Szegedet és a szegedi városvezetést. Kollégáim az önkormányzat törvényes és eredményes működését biztosították, és most ezért ítélik el őket. A Fidesz évek óta el akarja venni Szegedet a szegediektől, de ezt meg fogjuk akadályozni! Bízom benne, hogy másodfokon helyreáll az igazság, és nem ítélik el jogtalanul, egy mocskos politikai játszma részeként az önkormányzat becsületes dolgozóit.

UPDATE2:A szegedi Fidesz ugyancsak közleményben reagált az ítéletre:

Az első ügyben már bűnösnek mondták ki Botka embereit a bíróságon

A számos büntetőügy és feljelentés közül, amellyel Botka László kabinetjét gyanúsítani lehet, megszületett az első ítélet: börtönbüntetésre ítélte a Gyulai Bíróság az elhíresült szegedi VIP parkolóbérlet-mutyi miatt Botka László alpolgármesterét: Solymos Lászlót, jegyzőjét Mózes Ervint és kabinetfőnökét, Kalmár Gábort.

Mint azt a szegediek tudják, Botka László emberei összevissza osztogattak drága parkolóbérelteket, ezzel pedig 40 milliós kárt okoztak a városnak – mondta ki a bíróság elsőfokú ítéletében.

A Szegedi Fidesz álláspontja az, hogy Mózes Ervin címzetes főjegyzőnek, Solymos László alpolgármesternek és Kalmár Gábor kabinetfőnöknek azonnal, és végérvényesen távoznia kell a szegedi közéletből, mert nem fodulhat elő, hogy büntetőügyben elítélt emberek vezessék a várost és töltsenek be közhivatalokat.

A Szegedi Fidesz ezért felszólítja Botka László polgármestert, hogy azonnali hatállyal mentse fel a munkavégzés alól elítélt alpolgármesterét, címzetes főjegyzőjét és kabinetfőnökét.

Szeged nem lehet az a város, amelyet elítélt bűnözők vezetnek!

Fidesz szegedi alapszervezet

UPDATE3:A szegedi KDNP közleménye:

A szegedi KDNP nem kívánja kommentálni a független bíróság döntését.

Úgy véljük azonban, hogy az ügy első számú felelőse nem ült ott a vádlottak padján, saját politikai és jogi felelősségét is beosztottjaira, munkatársaira hárította.

Néhány évvel ezelőtt egy elmarasztaló elsőfokú bírósági ítéletet követően a szocialista városvezetés lemondásra szólította fel az érintett önkormányzati képviselőt, mondván, méltatlanná vált választott tisztsége ellátására. Az érintett képviselő előbb a közgyűléstől kapott tisztségeiről, majd képviselői mandátumáról is lemondott.

Ha Botka László helyettese akkor ezt tartotta erkölcsileg helyesnek politikai ellenfelével szemben, akkor most is pontosan tudja, neki mit kell tennie. A saját morális mércéje, a szegedieknek tett esküje és a város érdeke miatt is távoznia kell a közéletből.

Haág Zalán

a KDNP szegedi elnöke, közgyűlési frakcióvezető

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.