Írjon nekünk

Közélet

Szabó Bálint: Hivatali vesztegetés gyanújába keveredhetett Botka László (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szabo_balint_sajttaj004kf

Rendőri vezetőket korrumpálhatott Botka László – közölte Szabó Bálint sajtótájékoztatóján. A jogász arra kíváncsi, van-e összefüggés a szegedi és megyei rendőrkapitány személyes használatú VIP-parkolóbérletei és aközött, hogy beosztottjaik évekig keresztül ültek bizonyos nyomozások iratain, intézkedések sorát elmulasztva.

Szabó Bálint szerint botrány van Szegeden, mert 2017 augusztusában kijelenthető, hogy a város polgármestere, Botka László hivatali vesztegetés gyanújába keveredhetett. A megyeszékhelyet másfél évtizede irányító politikus a parkolási botrányban nem kevésbé súlyos gyanúba kerülhetett a jogász állítása szerint, minthogy Szeged pénzéből városi juttatások segítségével, hivatali helyzetével visszaélve megvesztegethetett nem csupán szegedi és megyei szocialista politikusokat, hanem adott esetben korrumpálhatott helyi és megyei rendőri vezetőket – közölte sajtótájékoztatóján.

A VIP-parkolóbotrány kapcsán azt mondta a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, hogy miközben óránként 500 forintért, naponta 5000-ért, s éves szinten 312 ezerért lehet Szegeden parkolni, eközben egy kiválasztott kör – beleértve a Zélity László városi és Lukács János megyei rendőr-főkapitány – saját használatú autóival bárhol, bármikor korlátlanul parkolhat. „Mindezt nem másért tehetik meg, hanem mert a Botka László által összehívott vezetői értekezleten eldöntötték egyesek, hogy kik azok az emberek, akiknek ingyenes parkolóbérletet kell adni. Ez azért visszatetsző, mert a közfeladatot ellátó kormánymegbízott, a mentők és tűzoltók valamiért kimaradtak a szórásból ellentétben a rendőri vezetőkkel” – hangsúlyozta. Kritizálta a rendőrség munkáját, szerinte több ügy lassabban haladt a kelleténél, illetve eseteként elfogultságot kellett volna jelenteniük.

szabo_balint_sajttaj005kf„Van-e összefüggés a rendőri vezetők által a várostól éveken át kapott személyes használatú parkolóbérletek juttatása és aközött, hogy beosztottjaik két éven keresztül ültek bizonyos nyomozások iratain, intézkedések sorát elmulasztva” – tette fel a kérdést Szabó Bálint, hozzátéve, ez az ügy nem morális, hanem jogi kérdéseket vet fel. A jogász elmondta azt is, hogy bejelentést tett a belügyminiszternél az ügyben, mert úgy látja, ez a rendőrséget és a rendőri vezetőket keverte olyan súlyos gyanúba, ami alkalmas arra, hogy megrengesse a szegedi nyomozószervekbe vetett közbizalmat.

Emlékeztetett, hogy még július közepén tett feljelentést a Makói Rendőrkapitányságon költségvetési csalás, hivatali vesztegetés, valamint hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt. A jogász azt állította, több mint másfél millió értékben kapott kombinált szegedi parkolóbérleteket Gazdag János korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő, akinek semmi köze nem volt az érintett időszakban a megyeszékhelyhez, s ezzel megvalósulhatott a tiltott pártfinanszírozás is. Legutóbbi sajtótájékoztatóján már beszámolt arról, hogy a feljelentése megalapozott volt, s mivel Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság elfogultságot jelentett be, a Nemzeti Nyomozó Iroda magához vonta az ügyet, és elrendelte hivatali vesztegetés megalapozott gyanúja miatt a nyomozást ismeretlen tettes ellen. Megkezdődtek a tanúmeghallgatások is, Szabó Bálintot követően kedden délután Botka Lászlót kérdezték volna az ügyről, ám információink szerint a polgármester nem tartózkodott Szegeden.

Szabó beperelte Botkát

Beperelte Szeged polgármesterét Szabó Bálint, mint elmondta, bármikor találkozik a szocialista városvezetővel, személyiségi jogokat sértő megjegyzéseket tesz rá, amiket visszautasított, s Botkától és az MSZP-től külön-külön 1 millió forint nem vagyoni kártérítést kér, szerinte ugyanis a szocialisták miniszterelnök-jelöltje sem engedheti meg magának, hogy valótlanságokat állít másokról nyilvánosság előtt. „Visszautasítom, hogy álügyvéd volnék, és azt is, hogy engem a Fidesz vagy bármely más párt fizetne. A megbízóim egytől egyig lekövethető szerződések alapján fizetnek, s valamennyien vállalkozók” – részletezte. Megjegyezte, a csepregi időközi választáson is fideszes jelölt ellenében indult.

Fidesz: Botka László szólaljon meg, mit tud a parkolási botrányról!

A Fidesz arra szólította fel Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, hogy mondja el, mit tud a szegedi parkolási botrányról.

A kormánypárt értékelése szerint a szocialista politikus lebukott, kiderült, hogy miközben arról prédikál, hogy “fizessenek a gazdagok”, ő maga visszaélt a hatalmával.

“A szegediekkel méregdrága parkolási díjakat fizettet, de ő maga több szocialista politikusnak, hozzátartozóinak, barátainak, teljesen ingyenes parkolást intézett el évekre Szegeden” – fejtették ki az MTI-hez eljuttatott közleményükben, megjegyezve: Botka László Szeged kasszájából fizette több szocialista politikus és a hozzá közel állók ingyenes, korlátlan parkolását.

A hírek szerint mintegy 300 ilyen jogosulatlan parkolási bérletet osztottak ki, a botrányban Botka László és közvetlen emberei is érintettek – írták.

A Fidesz azt sürgeti, hogy szólaljon meg az MSZP politikusa és árulja el, milyen szerepe volt a botrányban. “Igaz a hír, hogy személyesen ő bólintott rá az ingyenes parkolók listájára? Igaz, hogy kenőpénzt is kapott?” – vetette fel a kormánypárt.

MSZP: 1996 óta kapnak a szegedi képviselők ingyenes parkolási lehetőséget

Az MSZP szerint 1996 óta működő gyakorlat a városban, hogy Szeged életének néhány fontos szereplője, például parlamenti és önkormányzati képviselők munkavégzésükhöz ingyenes parkolási lehetőséget kapnak a parkolási cégtől. Ez a gyakorlat a fideszes városvezetés idején is működött.

Az MSZP MTI-hez kedden eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a Fidesz felszólította Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, hogy mondja el, mit tud a szegedi parkolási botrányról.

Az MSZP reagálásában kifejtette: az 1996 óta fennálló gyakorlat a fideszes városvezetés idején is működött, az utóbbi években ingyenes városi parkolási lehetőséghez jutottak közül többen sorolhatók a Fideszhez, mint az ellenzékhez.

Ez azonban nem akadályozza meg a kormánypártot, hogy felbéreljen egy “álügyvédet” és mondvacsinált vádakkal álljanak elő – utalt az MSZP az ügyben sajtótájékoztatót tartó Szabó Bálintra.

Hírzóna

Ismét megrendezik a Family Expót Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

November 16-17-én.

Tovább olvasom

Közélet

Tovább szedi áldozatait a zombidrog Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nagyon nehéz fellépni az úgynevezett zombidrogok terjedése ellen. Szegeden is egyre több jel árulkodik arról, hogy az olcsó és rendkívül veszélyes kábítószer egyre inkább elszabadult.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nyílt napra várják a fiatalokat a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

November 28-án,

Tovább olvasom
Hirdetés

Aktuál