Szabó Bálint: Hivatali vesztegetés gyanújába keveredhetett Botka László (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabo_balint_sajttaj004kf

Rendőri vezetőket korrumpálhatott Botka László – közölte Szabó Bálint sajtótájékoztatóján. A jogász arra kíváncsi, van-e összefüggés a szegedi és megyei rendőrkapitány személyes használatú VIP-parkolóbérletei és aközött, hogy beosztottjaik évekig keresztül ültek bizonyos nyomozások iratain, intézkedések sorát elmulasztva.

Szabó Bálint szerint botrány van Szegeden, mert 2017 augusztusában kijelenthető, hogy a város polgármestere, Botka László hivatali vesztegetés gyanújába keveredhetett. A megyeszékhelyet másfél évtizede irányító politikus a parkolási botrányban nem kevésbé súlyos gyanúba kerülhetett a jogász állítása szerint, minthogy Szeged pénzéből városi juttatások segítségével, hivatali helyzetével visszaélve megvesztegethetett nem csupán szegedi és megyei szocialista politikusokat, hanem adott esetben korrumpálhatott helyi és megyei rendőri vezetőket – közölte sajtótájékoztatóján.

A VIP-parkolóbotrány kapcsán azt mondta a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, hogy miközben óránként 500 forintért, naponta 5000-ért, s éves szinten 312 ezerért lehet Szegeden parkolni, eközben egy kiválasztott kör – beleértve a Zélity László városi és Lukács János megyei rendőr-főkapitány – saját használatú autóival bárhol, bármikor korlátlanul parkolhat. „Mindezt nem másért tehetik meg, hanem mert a Botka László által összehívott vezetői értekezleten eldöntötték egyesek, hogy kik azok az emberek, akiknek ingyenes parkolóbérletet kell adni. Ez azért visszatetsző, mert a közfeladatot ellátó kormánymegbízott, a mentők és tűzoltók valamiért kimaradtak a szórásból ellentétben a rendőri vezetőkkel” – hangsúlyozta. Kritizálta a rendőrség munkáját, szerinte több ügy lassabban haladt a kelleténél, illetve eseteként elfogultságot kellett volna jelenteniük.

szabo_balint_sajttaj005kf„Van-e összefüggés a rendőri vezetők által a várostól éveken át kapott személyes használatú parkolóbérletek juttatása és aközött, hogy beosztottjaik két éven keresztül ültek bizonyos nyomozások iratain, intézkedések sorát elmulasztva” – tette fel a kérdést Szabó Bálint, hozzátéve, ez az ügy nem morális, hanem jogi kérdéseket vet fel. A jogász elmondta azt is, hogy bejelentést tett a belügyminiszternél az ügyben, mert úgy látja, ez a rendőrséget és a rendőri vezetőket keverte olyan súlyos gyanúba, ami alkalmas arra, hogy megrengesse a szegedi nyomozószervekbe vetett közbizalmat.

Emlékeztetett, hogy még július közepén tett feljelentést a Makói Rendőrkapitányságon költségvetési csalás, hivatali vesztegetés, valamint hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt. A jogász azt állította, több mint másfél millió értékben kapott kombinált szegedi parkolóbérleteket Gazdag János korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő, akinek semmi köze nem volt az érintett időszakban a megyeszékhelyhez, s ezzel megvalósulhatott a tiltott pártfinanszírozás is. Legutóbbi sajtótájékoztatóján már beszámolt arról, hogy a feljelentése megalapozott volt, s mivel Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság elfogultságot jelentett be, a Nemzeti Nyomozó Iroda magához vonta az ügyet, és elrendelte hivatali vesztegetés megalapozott gyanúja miatt a nyomozást ismeretlen tettes ellen. Megkezdődtek a tanúmeghallgatások is, Szabó Bálintot követően kedden délután Botka Lászlót kérdezték volna az ügyről, ám információink szerint a polgármester nem tartózkodott Szegeden.

Szabó beperelte Botkát

Beperelte Szeged polgármesterét Szabó Bálint, mint elmondta, bármikor találkozik a szocialista városvezetővel, személyiségi jogokat sértő megjegyzéseket tesz rá, amiket visszautasított, s Botkától és az MSZP-től külön-külön 1 millió forint nem vagyoni kártérítést kér, szerinte ugyanis a szocialisták miniszterelnök-jelöltje sem engedheti meg magának, hogy valótlanságokat állít másokról nyilvánosság előtt. „Visszautasítom, hogy álügyvéd volnék, és azt is, hogy engem a Fidesz vagy bármely más párt fizetne. A megbízóim egytől egyig lekövethető szerződések alapján fizetnek, s valamennyien vállalkozók” – részletezte. Megjegyezte, a csepregi időközi választáson is fideszes jelölt ellenében indult.

Fidesz: Botka László szólaljon meg, mit tud a parkolási botrányról!

A Fidesz arra szólította fel Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, hogy mondja el, mit tud a szegedi parkolási botrányról.

A kormánypárt értékelése szerint a szocialista politikus lebukott, kiderült, hogy miközben arról prédikál, hogy “fizessenek a gazdagok”, ő maga visszaélt a hatalmával.

“A szegediekkel méregdrága parkolási díjakat fizettet, de ő maga több szocialista politikusnak, hozzátartozóinak, barátainak, teljesen ingyenes parkolást intézett el évekre Szegeden” – fejtették ki az MTI-hez eljuttatott közleményükben, megjegyezve: Botka László Szeged kasszájából fizette több szocialista politikus és a hozzá közel állók ingyenes, korlátlan parkolását.

A hírek szerint mintegy 300 ilyen jogosulatlan parkolási bérletet osztottak ki, a botrányban Botka László és közvetlen emberei is érintettek – írták.

A Fidesz azt sürgeti, hogy szólaljon meg az MSZP politikusa és árulja el, milyen szerepe volt a botrányban. “Igaz a hír, hogy személyesen ő bólintott rá az ingyenes parkolók listájára? Igaz, hogy kenőpénzt is kapott?” – vetette fel a kormánypárt.

MSZP: 1996 óta kapnak a szegedi képviselők ingyenes parkolási lehetőséget

Az MSZP szerint 1996 óta működő gyakorlat a városban, hogy Szeged életének néhány fontos szereplője, például parlamenti és önkormányzati képviselők munkavégzésükhöz ingyenes parkolási lehetőséget kapnak a parkolási cégtől. Ez a gyakorlat a fideszes városvezetés idején is működött.

Az MSZP MTI-hez kedden eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a Fidesz felszólította Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, hogy mondja el, mit tud a szegedi parkolási botrányról.

Az MSZP reagálásában kifejtette: az 1996 óta fennálló gyakorlat a fideszes városvezetés idején is működött, az utóbbi években ingyenes városi parkolási lehetőséghez jutottak közül többen sorolhatók a Fideszhez, mint az ellenzékhez.

Ez azonban nem akadályozza meg a kormánypártot, hogy felbéreljen egy “álügyvédet” és mondvacsinált vádakkal álljanak elő – utalt az MSZP az ügyben sajtótájékoztatót tartó Szabó Bálintra.

Default thumbnail
Előző sztori

Júniusban megindultak az uniós átutalások

Default thumbnail
Következő sztori

Segítené a fogyatékossággal élők foglalkoztatását az MSZP

Legutóbbi hasonló cikkek