Szeged

Kiderült kik szerepelnek a kompenzációs listákon

Kiderült kik szerepelnek a kompenzációs listákon

Nyolc mandátum sorsát döntik el a listák

Kovács György
2024. május 7., kedd
Kiderült kik szerepelnek a kompenzációs listákon

A Nemzeti Választási Iroda közzétette a Fidesz-KDNP, az Összefogás Szegedért, a Mi Hazánk Mozgalom és az MKKP kompenzációs listáit. Várhatóan ehhez fog még társulni a Szabó Bálint féle Itt az Idő Egyesület, akik az ajánlóíveiket tegnap adták le, így még nem kerültek feldolgozásra. A másik négy lista azonban számos érdekességet rejt, amik nyolc mandátum sorsát fogják eldönteni.

 

Az Összefogás Szegedért listáját, azaz a Botka féle szegedi szivárványkoalíciót a DK-s alpolgármester, Binszki József vezeti, ezzel egy helyet javítva az öt évvel ezelőttihez képest. Őt most is egy momentumos követi, azonban már nem Borsik Viktor - akit a vármegyei listára helyeztek át - hanem a helyi alelnök, az egyéni körzet nélkül maradt Halász Noémi. Olvasóink Halászt onnan ismerhetik, hogy tavaly próbált nagyot mondani, csak nem ment neki a matek, majd végül saját zavarodottságában saját magának is ellentmondott

A sort egy az előzőnél is ismeretlenebb figura követi, Kis-Faragó Balázs, aki szintén nem kapott körzetet, csak kompenzációs listahelyet. Róla annyit lehet tudni, hogy már 2019-ben Botkát jelölő szervezetének volt a titkára és mind a mai napig betölti ezt a tisztséget a birosag.hu adatai szerint. 2019 óta a szegedi Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság külsős bizottsági tagja is egyben. 

Negyedik helyen ismét egy DK-s következik, a 2-es választókörzet képviselőjelöltje, Fodor Antal. Ötödik helyre a momentumos Körmendi Zoltán került - jelenleg vármegyei képviselő - akit Botka László Joób Márton ellen indít el a 18-as körzetben. 

Külön érdekesség Hekáné Szondi Ildikó esete, akinek körzetét felszámolta a városvezetés, új körzetet nem osztott neki Botka László, azonban egy jelképes 10. helyre felkerült a kompenzációs listán.

Összesen huszonnégy jelölt került a listára, a teljes kompenzációs névsor a cikk alján lesz megtekinthető. 

 

Botka László "leszalámizza" kisebb szövetségeseit

 

Mint azt korábban hosszabban kifejtettük, Botka László magához édesgette azon kisebb politikai formációkat, amik Szegeden korábban önerőből is képesek voltak bejutni a közgyűlésbe, azonban mára már odáig jutott, hogy egyéni helyen sem engedi, hogy megmérettessék magukat. 

Tóth Péter 2014-ben, még a Jobbik színeiben kompenzációs listán képviselő tudott lenni, 2019-ben Botkával összefogva már nem kapott egyéni körzetet, de a lista negyedik helyére még felkerülhetett. A Nép Pártján politikusaként azóta is töretlenül támogatta Botka Lászlót. Jelenleg már egy szimbolikus sokadik helyre sem méltatta Botka László. Vele kapcsolatban megemlítendő, hogy a hétvégén jelentette be, kilép a Jakab Péter vezette pártból is, mivel szerinte a pártelnök túlságosan támogatja a homoszexuálisokat. Jelenleg a Magyar Péter vezette TISZA Párt felé kezdett el kacsintgatni.

Hasonló helyzetben van az LMP, akik egyedül indulva több választáson is sikeresen bekerültek a közgyűlésbe. A 2019-es összefogásnál Fehér Attila még kaphatott egyéni körzetet, ez idén már neki sem adatott meg, ahogy egyetlen párttársának sem. Tóth Pétertől annyival van jobb helyzetben, hogy kapott egy hatodik helyet, de ezzel lényegében csak matematikai esélyei lettek az LMP-nek a szegedi képviseletre.

A Jobbik-Konzervatívok jártak a legrosszabbul, akik szintén több választáson is sikeresen bejutottak. Az előző választáson még két egyéni körzetben is indulhattak Botka jelöltjeiként - Komjáti Zoltán a 2019-es dorozsmai zakója után pedig még a 2022-es időközin is kapott egy esélyt - idén viszont már egyetlen egy körzetet sem kapott a párt. Lapunknak az elmúlt hetekben azt nyilatkozta, a kompenzációs listára sem került fel sem ő, sem egyetlen jobbikos. Azonban hacsak nem egy névrokona szerepel a lista nyolcadik helyén, akkor Komjáti Zoltán nem mondott igazat, de számára még így is matematikailag alig mérhető esélyei vannak a képviselőségre.

A szivárványkoalíció listájával kapcsolatban kiemelendő, 2019-ben egyetlen embert sem sikerült bejuttatniuk róla. Lényegében több egyéni körzetet kéne idén elbukjanak ahhoz, hogy valakit delegálni tudjanak kompenzációval.

 

A kormánypártok listáját polgármesterjelöltjük, Fülöp László vezeti

 

A Fidesz és a KDNP a városvezetéssel ellentétben nem matekozta túl a dolgot, az első helyen lévő Fülöp Lászlót az egyéni képviselőjelöltek követik. Második helyen Ruzsa Roland, Kiskundorozsma jelenlegi képviselője, aki ismét indul körzetében egyénileg. Harmadik helyen Polner Eörs szerepel, jelenlegi vármegyei képviselő, egyben a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés alelnöke, aki most Szeged ötödik választókörzetében méretteti meg magát egyéni képviselőjelöltként. Negyedik helyen Korponyai Ernő, jelenlegi képviselő, a második körzet egyéni jelöltje. Ötödik Német Ferenc képviselő, Újszeged és Odessza egyéni jelöltje. Hatodik Farkas Levente, a hatodik választókörzet jelöltje. Hetedik helyen Fekete Márton, a tizenötödik körzet jelöltje, akit nyolcadik helyen édesapja, Fekete György követ, a tizenhatodik körzet képviselőjelöltjeként. 

Összesen huszonnégy jelölt került a listára, a teljes kompenzációs névsor a cikk alján lesz megtekinthető. 

A 2019-es kompenzációs listán bekerült képviselőik közül Haág Zalán és Bartók Csaba a vármegyei listára kerültek át. 

2019-ben a nyolcból hét listás helyet szerzett a Fidesz és a KDNP.

 

Esélyesek lehetnek a kisebbek is

Az országos felmérések alapján jó eséllyel fordulhat rá a választásokra a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is. A Mi Hazánk Mozgalom 2019-ben Szegeden nem állított polgármesterjelöltet és nem is indított minden körzetben jelöltet. Idén azonban Tímár Tamás Botka Lászlóval egy időben tudta leadni a szükséges polgármesteri ajánlások mennyiségét. Tímár Tamás pedig egyben a listavezetőjük is, illetve kiskundorozsmai egyéni jelöltjük, akit Fackelmann István követ, pártjuk szegedi elnöke és a tizenegyedik választókörzet jelöltje. Egyéni jelöltjeik mindegyikét még nem vették nyilvántartásba, azonban az összes körzetben állítottak jelölteket.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt az előző önkormányzati választáson meg sem mérette magát, idén azonban mind a 19 választókörzetben állított jelöltet, de a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan még náluk sem vettek mindenkit nyilvántartásba. Polgármesterjelöltet viszont nem állítottak. Listavezetőjük Tóth-Benedek Csanád, aki egyben a tizenharmadik választókerületi jelöltjük. Második helyen Méreiné Berki Boglárka szerepel, az ötödik választókerületi jelöltjük.

A felsorolásból egyedül a Szabó Bálint féle Itt az Idő Egyesület hiányzik, akiknek még nincs közzétéve a listájuk. Joób Márton listája azonban már nem ilyen okok miatt hiányzik, mivel jelölőszervezet nélkül maradt, függetlenül indul el, így listát sem állíthat, de több egyéni körzetben is indulnak hozzá közeli jelöltek.

 

 

 Fidesz-KDNPÖsszefogás SzegedértMi Hazánk MozgalomMagyar Kétfarkú Kutya Párt
1.Fülöp LászlóBinszki JózsefTímár TamásTóth-Benedek Csanád
2.Ruzsa RolandHalász NoémiFackelmann IstvánMéreiné Berki Boglárka
3.Polner EörsKis-Faragó BalázsTombácz Krisztina ÉvaVasárus Gábor
4.Korponyai ErnőFodor AntalSelyben-Lévai DiánaMálovics György
5.Német FerencKörmendi ZoltánRácz István AttilaTörzsmagi András
6.Farkas Levente TamásFehér AttilaParagi Bencex
7.Fekete MártonKozma JózsefKirály Józsefx
8.Fekete GyörgyKomjáti ZoltánGurzó Zsoltx
9.Bársony MónikaMihálik Edinxx
10.Szabó CsabaHekáné Szondi Ildikóxx
11.Janossy KingaMolnár Zoltánxx
12.Mocselini RudolfNagy Sándorxx
13.Kovács Kálmán JózsefSzécsényi Rózsaxx
14.B Nagy LászlóKoromné Fenyvesi Rózsaxx
15.Kalmár Ferenc AndrásUrbán Tamásxx
16.Kővári ÁrpádTóth Károlyxx
17.Horvát AlexNagy Bélaxx
18.Juhász ViktorSüli Ákosxx
19.Tóth JakabSzénási Róbertxx
20.Kohári NándorMellár Tamásxx
21.Molnár István AttilaTarnay Csaba Ádámxx
22.Árgyelán FerencKovács Tamásxx
23.Balogh BenceAvramov Andrásxx
24.Kasza Bence ErikJávorszky Ivánxx

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.