Vélemény

A szegedi Momentum már saját magának is ellentmond

A szegedi Momentum már saját magának is ellentmond

2023. szeptember 30., szombat
A szegedi Momentum már saját magának is ellentmond

Mint megírtuk, a Momentum szegedi alelnöke azt próbálta állítani, hogy Brüsszelben olcsóbban lehet vásárolni, mint Magyarországon. Miután mi több mint 20%-kal olcsóbban megvettük a termékeket Szegeden, eléggé összezavarodott, végül az igazság elfogadása helyett inkább felcsapott ételkritikusnak is.

Szerinte a többségében hazai termékekből álló kosarunk tartalma „minőségben igen alacsony” - el kell ismerni, szerkesztőségünk valóban nem utazott ki Brüsszelbe összehasonlítani a termékek közti különbséget, de valószínűleg ezt Halász Noémi sem tette meg, csak szeretett volna ismét nagyot mondani. Bár az is lehet, hiányolta a termékekből a nyugaton egyre jobban használt rovaradalékokat. Mindenesetre mi továbbra is javasoljuk mindenkinek a magyar, illetve hazai termékeket az importált helyett, amelyekkel a magyar gazdaságot is segítjük. Zöldségek és gyümölcsök esetében pedig sokkal frissebbet is kapunk - kosarunkba is csak azért került vajdasági passzírozott paradicsom, mert magyar nem volt az üzletben.

Újabb bejegyzésében saját magának is ellent mondott, majd Cseh Katalinnak is.

Sorait azzal kezdi, és első bekezdését azzal is fejezi be, hogy fájhat a Fidesznek, illetve számunkra az igazság - ez alatt valószínűleg arra gondolhat, hogy ő igazságot írt. Azonban korábban ő szó szerint azt állította: Cseh Katalin EP képviselő egyébként bizonyította a napokban, hogy Brüsszelben olcsóbban tudott bevásárolni, mint itthon.”

Ennek ellenére a második bekezdésben, már elismeri, hogy lapunknak sikerült olcsóbban bevásárolnia, mint Cseh Katalinnak Brüsszelben - az ellentmondások viszont nem itt végződnek, sikerült Cseh Katalinnak is ellent mondania.

A momentumos EP-képviselő többször is kiemelte videójában, hogy Belgiumban kétszer annyit keresnek az emberek, mint Magyarországon, a szegedi alelnök azonban keveselte felettese állítását, ő előbogarászott valamilyen számokat, hogy azt tudja állítani, nem is kétszeres ez a különbség, hanem bruttó négyszeres. A magyar átlagbért sem sikerült helyesen kikeresnie, így nem túl nagy bizalommal kezeltük azt az állítását, hogy szerinte a belga átlagfizetés jelenleg: bruttó 2 375 490 Ft/hónap.

A Belga Statisztikai Hivatal (Statbel) nem túl sűrűn közöl adatokat és akkor sem túl frisseket. Legutóbbi átlagkeresetről szóló felmérésüket épp szeptember 27-én tették közzé, amely sajnos 2021-es adatokat tartalmaz, de ez a legfrissebb hivatalos adat, amelyeket ITT olvashat.

Ez alapján a belga bruttó bér havi 3886 euró, nettósítva 2486,

messze elmaradva Halász Noémi állításától: bruttóbban 2,3 millió forint helyett csupán 1,5 millió, nettóban pedig kevesebb mint 1 millió. Ez kétség kívül magasabb mind a 2021-es, mind a 2023-as magyar átlagtól, bár ezzel vitába sem szálltunk - mi csupán azt jegyeztük meg, hogy mindig "megfeledkeznek", a lakhatás és szolgáltatások többszörös költségéről. Természetesen ezt is tagadta.

Hatszor annyiba kerül a földgáz és az áram is.

Közel pontosan egy éve került összegzésre, Európában hol mennyibe is kerül a rezsi. Akkori adatok alapján Magyarországon 2,53 eurócent/kWh volt a földgáz, miközben Belgiumban ennek a 6,44-szerese 16,3 eurócent/kWh. A villamosenergia szintén hasonló, 5,85-szörös különbséget mutatott: Magyarországon 9,22 eurócent/kWh, Belgiumban 53,96 eurócent/kWh. Amennyiben a háztartások 20%-kal átlépték az átlagfogyasztást szintén hasonlóan nagy maradt a különbség, amelyről még az ellenzéki Átlátszó is készített táblázatokat:

Villamos energia

Földgáz

Külföldi lapok szerint az egyfős háztartás átlagos belgiumi közüzemi költsége 58 500 - 97 500 Ft/hó.

Egy 2023-as, belgiumi költségeket taglaló lap a havi 150-250 eurós rezsiárak mellett egy átlagos brüsszeli lakás havi lakbérét további 1100 euróra, közel 430 ezerre teszi, de másik lap is hasonló, 1103 eurós átlaggal számol. Mindeközben a magyar fővárosban a szeptemberi átlag 235 ezer forint/hó volt, de kerületenként igen nagy szórással: a legolcsóbb a XXI. kerület, ahol csupán 150 ezer volt az átlag, míg az V. kerületben 344 ezer.

A brüsszeli költségeket felsoroló lap számolt be arról is, hogy

egy fő átlagos élelmiszerre költött összege havi 400-800 euró, azaz 156 000- 312 000 forint,

a lap pedig azt is kiemeli, ebbe egyáltalán nem fér bele az étterem, ez csupán az otthoni főzéssel kerül ennyibe. Ebből látszik az is, hogy Cseh Katalin bizony nagyon is vadászta az olcsó termékeket bevásárlása során, ellentétben Halász Noémi állításával: Katka nem vadászott a legolcsóbb, vagy legdrágább ételekre”.

Fizetni kell az egészségügyi ellátásért is.

Belgiumban kötelező egészségbiztosítást kötni minden 25 év feletti lakosnak, azonban az egészségügyi ellátást ezen felül így is előre ki kell fizetni a kórháznak vagy orvosnak, majd a biztosító a költségek egy részét a későbbiekben visszatéríti - rendszerint 70%-ot, de számos kivétel van ez alól, amikor még ennyit sem. Ennek a költségét nehéz lenne számosítani, de egy vagyonba is kerülhet egy betegség vagy baleset.

Ezek mellett pedig a mozitól kezdve a tömegközlekedésig számos dolgot fellehetne sorolni, ami kétszerese a magyarnak, egy autó biztosításáról pedig nem is beszélve. Egy VW Golf átlagos biztosítása 1200 euró/év, mintegy 468 000 forint.

Összességében a közüzemi számlákát, lakbért fizetve, otthoni főzésekkel, úgy hogy semmi mást nem számolunk, se internetet, se tömegközlekedést, de még egy fodrászt vagy mozijegyet sem:

egy brüsszeli lakosnak 1650-2150 a havi minimum költsége, betegség nélkül. Azaz 643 500 - 838 500 forint, ami igenis, többszöröse a magyarok havi kiadásának.

https://szegedma.hu/2023/09/momentum-szeged-cseh-katalin-halasz-noemi-elelmiszer

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.