Szeged

Több képviselőtől is búcsút vesz Botka László

Több képviselőtől is búcsút vesz Botka László

Kiesik egy párt a szegedi összefogásból?

Kovács György
2024. április 15., hétfő
Több képviselőtől is búcsút vesz Botka László

Gyurcsány Ferenc bár tavaly márciusában már bejelentette Botka László indulását - aki ezzel egyben az ország legelső DK által támogatott polgármesterjelöltje lett - majd a DK és az MSZP egymás közötti, polágmesterjelölti megállapodásában is feltűnt Botka László neve, a regnáló polgármester indulásának saját maga által tett bejelentésére eddig kellett várnunk, aki egyúttal a szivárványkoalíció szegedi jelöltjeit is bemutatta, amelyben több változás is lesz.

 

Örömmel jelenthetem be, hogy egy jelölő szervezet, az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben indulok én is, mint polgármester, ugyanúgy, mint a korábbi választásokon, és mind a 19 egyéni képviselő. A demokratikus parlamenti ellenzéki pártok pedig támogató szervezetként fogják segíteni a közös munkát

- kezdte felolvasni Botka László az előre megírt beszédét, azonban a jelöltek névsort végignézve nem szerepel rajta minden balliberális ellenzéki párt. Kiemelte, az elkövetkező évek legnagyobb feladata, a magyar gazdaságtörténeti jelentőségű BYD autógyár megépítésének levezénylése. Hangsúlyozta azt is, hogy a kormány mindent megtett azért, hogy ez a gyár Magyarországra jöjjön és több mint egy éves tárgyalássorozat áll már a szegedi beruházás mögött.

 

Az összesen 19 egyéni képviselőjelöltből - amely egyel kevesebb mint eddig, mivel a város már több mint 10 ezer lakost vesztett 9 év alatt - 15 volt eddig is képviselő. 

Botka László 5 évvel ezelőtti jelöltjeiből 5 lett leváltva.

Az első választókerületben 2019-ben, majd a 2022-es időközin is a jobbikos Komjáti Zoltán volt Botka László képviselőjelöltje, azonban mind a két alkalommal vereséget szenvedett. Először a KDNP-s Mihálffy Bélától, majd a szintén KDNP-s Ruzsa Rolandtól. Harmadik esélyt már nem kap, azonban családon belül marad a választókerület: Komjáti Zoltán felesége, Komjátiné Nagy Jusztina lesz a regnáló képviselő, Ruzsa Roland kihívója. Jelöltsége azért is érdekes, mert - mint Szabó Bálint lebuktatta - a Komjáti házaspár a Bács-Kiskun vármegyei Kunbaján vásárolt CSOK felhasználásával családi házat, amely értelmében 10 évig onnan nem költözhetnek el, életvitelszerűen ott kell élniük.

A második leváltott ember szintén egy jobbikos, a hármas választókerületi Dr. Simon-Fiala Donát, aki helyett Jávorszky Ivánt indítják, aki eddig is közel állt a városvezetéshez. Korábban Ő vezette a szegedi Ifjúsági Házat.

Jelenleg az MSZP frakcióban ülő Hekáné Dr. Szondi Ildikótól is búcsúznak, akinek a körzetét megszüntette a városvezetés, új helyen nem indítják.

Nem indítják Fehér Attilát sem, az LMP Csongrád-Csanád vármegyei elnökét sem, aki 2019-ben Kothencz Jánostól kapot ki, ezzel azonban

LMP-s egyéni jelölt egyáltalán nem fog indulni Szegeden, legalábbis Botka László zászlaja alatt.

Helyette a 14-es körzetben Mellár Tamást indítják, akiről a polgármester csupán annyit mondott, hogy egy fiatal, energikus és innovatív ember. Hogy esetleg mely párthoz tartozna, arról nem szólt. Jelenleg a Szegedi Városkép és Piac Kft. általános ügyvezető helyettese, havi bruttó 682 500 forintért, amely mellé évi 263 680 cafeteria kiegészítést kap. 

Végül maradt a 18-as körzet, ahol 2019-ben még Joób Mártont indította a balliberális öszsefogás, idén azonban már ellene állítanak jelöltet, méghozzá a momentumos Körmendi Zoltánt.

 

Botka képviselőjelöltjeinek teljes listája:

1. körzet: Komjátiné Nagy Jusztina
2. körzet: Dr. Fodor Antal (DK)
3. körzet: Jávorszky Iván
4. körzet: Ménesi Imre (DK)
5. körzet: Koromné Fenyvesi Rózsa (DK)
6. körzet: Kovács Tamás (Párbeszéd)
7. körzet: Szécsényi Rózsa (MSZP)
8. körzet: Kozma József (MSZP)
9. körzet: Molnár Zoltán (DK)
10. körzet: Binszki József (DK)
11. körzet: Szénási Róbert (MSZP)
12. körzet: Mészáros Tamás (MSZP)
13. körzet: Tóth Károly (MSZP)
14. körzet: Mellár Tamás
15. körzet: Nagy Sándor (Momentum)
16. körzet: Urbán Tamás (Momentum)
17. körzet: Mihálik Edvin (Momentum)
18. körzet: Körmendi Zoltán (Momentum)
19. körzet: Avramov András

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.