Cáfolják a polgármester állításait a Cserepes soron

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Keményen összecsapott a városvezetés a szegedi ellenzékkel a napokban, a téma a Cserepes sor volt. A jobboldali képviselők szerint ugyanis a városvezetés megint trükközik a szegény sorsú ott élőkkel; míg Botkáék inkább a Fideszre mutogattak. Na, de mit mondanak azok, akik ott élnek? Személyesen mentünk el a Cserepes sorra.

– Bennünket itt az önkormányzat nem vett még emberszámba, hiába kerestük őket, tárgyalni nem akartak velünk, csak követeléseik vannak és voltak – mondta lapunknak Farkasné Makula Mónika, aki egyike az elmúlt napokban ismét célkeresztbe kerülő Cserepes sor 9-14 egyik lakóinak.

MÁJUS ÓTA PÖRÖGTEK FEL AZ ESEMÉNYEK

A Cserepes sori lakók helyzetével már sokszor foglalkoztunk az utóbbi hónapokban. Májusban írtuk, hogy megoldásra várnak, majd néhány héttel utána kiderült, hogy az önkormányzat nem éppen a legfelelősebb gazdája az ingatlanoknak. A lakók hulladékgyűjtéséről és az önkormányzat ezzel kapcsolatos szószegéss is téma volt június végén. Némi reményük volt a lakóknak ugyan a nyár elején, de már akkor is érezhető volt, hogy valakinek nagyon a bögyében vannak a torony alatt. Augusztusban írtuk meg azt, hogy az önkormányzat egyedien értelmezi a tulajdon fogalmát és azt is, hogy komoly munkával takarították el a mások által lerakott szemetet a lakók.

“Kis pénzből élünk a magunk szerény módján, de rendet tartunk magunk körül” – folytatta Mónika, aki amolyan “szószóló”. Azt is hozzátette, hogy tudja milyen hírek járnak a városban a Cserepes sor lakóiról, azonban nem róluk van szó. – Valóban voltak itt olyan lakók, akik hatalmas szeméthegyet hordtak össze és rendezetlen volt a körülményük, de azt mi is megszenvedtük.

Azt, hogy ilyen lakók is voltak ott, jelezték az önkormányzatnak – állítja az aszony, merthogy azoknak az épületeknek ők voltak a tulajdonosai.

Nemhogy segítséget, választ sem kaptak az önkormányzattól, pedig akadt, aki önkényesen foglalta el a lakását

– mesélte Farkasné.

Nem ilyennek képzelik a szegediek a Cserepes sor házait, és ezt ki is használja az önkormányzat – vélik a helyiek

A Cserepes sori lakókkal azután beszéltünk, hogy a pénteki közgyűlésen ismét előkerült a sorsukat érintő téma. A városvezetés és a jobboldali képviselők éles szócsatájában több olyan állítás is elhangzott, amit elsősorban az érintettek tudnak megerősíteni, vagy éppen cáfolni – ezért is kerestük fel őket személyesen.

NEM CHOVANECZ KATA KERESTE MEG A LAKÓKAT

A Közgyűlésen Botka László (illetve az önkormányzat kiadványa többször is) at próbálta sugallni, mintha Chovanecz Kata, fideszes képiselő gerjesztené a hangulatot a háttérben; sőt, arra utalgattak, mintha mindezt anyagi hasznonszerzés reményében tenné.

“Évek óta megpróbál ellehetetleníteni bennünket az önkormányzat

– állítja Farkasné Makula Mónika. – Mi nem vagyunk jártasak ezekben az ügyekben, így könnyen becsaphatnak bennünket. Ügyvéddel is beszéltünk, nekünk viszont nincs pénzünk fizetni az ilyen segítséget. Tavasszal jutottunk el Chovanecz Katához, aki segített megérteni a helyzetet – magyarázta az asszony, aki ezzel elismerte, hogy éppen ők keresték meg a fieszes képviselőnőt, és nem fordítva.

Farkasné szerint

Chovanecz Kata saját zsebből fizetett ki 100 ezer forintot szemétszállításra is, a lakóktól egy fillért nem kért ezek után sem.

“Amikor együtt pakoltuk a szemetet, akkor az ebédhez valót is ő és Német Ferenc képviselő hozták” – idézte fel az asszony.

MINDEN VOLT CSAK TÁRGYALÁS NEM

– Ahogy kaptunk olyan segítséget, aki érti is amit csinált, jöttek az újabb próbálkozások az önkormányzattól. Kaptunk milliós szemétszállítási csekket meg mindenféle követelést.

Úgy érezzük, hogy egyértelműen szúrja a szemüket, hogy itt vagyunk és nem tudják eladni a területet. De mennénk mi, csak ne az utcára,

ne egy másik városba, vagy éppen egy lakhatatlan épületbe költöztessenek kisgyerekkel és beteg emberrel a családban – mondta határozottan Mónika.

Rend és tisztaság van Mónika otthonábanA családja, akik három, egyébként magánháznak épült, de társasháznak átminősített ingatlanban élnek, annyit kért a várostól, hogy hasonló, lakható állapotban lévő házakat kínáljanak nekik.

-Szóba sem álltak velünk, a megkeresésünkre nem reagálnak.

Most meg azt mondják, hogy 75 millió forintot kérünk a házunkért? Ez nem igaz. Egy ötödik ház tulajdonosa kért ennyit, ő nem él itt életvitelszerűen. Mi leírtuk a levelekben is, hogy milyen otthont szeretnénk, de ott pénzösszeg nem szerepelt benne, és nem is kacslábon forgó palotákról beszélünk – szögezte le az asszony,

megcáfolva ezzel Botka László azon állítását, hogy tárgyalásos úton keresnék a megállapodást a lakókkal.

KÍSÉRTETIES HASONLÓSÁG

Az asszony azt mondja, hogy korábban is volt ilyen ügye a városnak, akkor a Repülőtér környékén élőket költöztették Baksra és Jánoshalmára.

– Na, aztán ők jöttek ide vissza a szomszédba, az önkormányzati tulajdonú házakba, és bontották ki a befalazott épület ajtaját és költöztek be oda. Nem tudtak munkát találni, nem találták a helyüket, pénzük nem volt, de vissza akartak ide jönni. Így nem akarunk járni mi -jelentette ki.

Volt rá példa, hogy erőből oldott meg valamit az önkormányzat

De nem csak emiatt lehet dejavuje a szegedieknek. Korábban a Mars téri felújításoknál, az ottani bódé tulajdonosaival volt hasonló vitája a városvezetésnek. Akkor az önkormányzat egy decemberi este gépekkel felvonult és erőből oldotta meg “a problémát”, a kereskedők pedig azóta is futhatnak a pénzük után.

Előző sztori

Egyre nagyobb az igény a szakmunkásokra

Következő sztori

Indián nyár vár ránk a héten