Megszegte az ígéretét az önkormányzat

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Lomtalanítás a Cserepes soron. A 70%ban önkormányzati tulajdonú területen a lakók kezdték meg a takarítást Chovanecz Kata, a Fidesz önkormányzati képviselőjének segítségével. Szeged, 2022.06.14. Fotó: Sándor Judit

Mint azt megírtuk, a Cserepes sor 9-14 alatt lakók megelégelve az áldatlan állapotokat, saját kezükbe vették a sorsukat. A társasházzá minősített ingatlanjaikban az önkormányzat 70 százalékban tulajdonos, és az utóbbi években két dolgot tett: igyekezett ellehetetleníteni az ott élők életét, valamint egyáltalán nem volt gondos gazdája a tulajdonának.

A lakók a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjéhez, Chovanecz Katához fordultak segítségért, aki „civilben” társasházak közös képviseletét látja el. Néhány hete, egy maratoni közgyűlés után úgy tűnt, sikerül elmozdulni a nulláról és az önkormányzat hajlandó együttműködni a társtulajdonosokkal. A lakókörnyezetükben, egy korábbi bontásból és az ott jogcím nélkül élők által felhalmozott hulladékok eltüntetése volt 2021-ben. Erre amúgy megvolt a hajlandóság az önkormányzat részéről is, de

minden különösebb egyeztetés nélkül 3,5 millió forintos árat kértek ezért,

a lakók azonban a magas költségek csökkentése érdekében maguk oldották volna meg a takarítás rájuk eső nagy részét.

A már említett májusi közgyűlésen megállapodás és határozat is született a tulajdonosok között. A hét elején megírtuk, hogy a lakók megkezdték a munkát és várták az önkormányzatot is, ahogy abban megállapodtak. A segítség elmaradt, a miértről pedig csak az önkormányzat televíziójából értesülhettek. Igaz abban nem volt sok köszönet. – Ne csodálkozzon az IKV, ha a szegediek körében negatív a megítélése.

A két Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő, Chovanecz Kata és Német Ferenc segített a takarításban

A Cserepes sori magántulajdonosok elpakoltak igazoltan legalább 48 köbméter szemetet. Az önkormányzatnak is lehetősége lett volna a saját részét költséghatékonyabb módon elvitetni, de nem élt vele. A négy napos munka során egyetlen alkalommal sem jártak a helyszínen, nem egyeztettek senkivel, sem az önkormányzat, sem az IKV.

Azaz megszegte az ígéretét az önkormányzat

A lakók csütörtök este a sajtóból értesültek, hogy az ottmaradt veszélyes hulladék elszállításába az önkormányzat “kéri”, hogy minden tulajdonos szálljon majd bele, holott épp az önkormányzat nem szállt bele sem a költségekbe, sem a munkába.

ÉRTHETETLEN HOZZÁÁLLÁS

– Nem értem az IKV hozzáállását az esethez. A magántulajdonosoknak nem kell semmit sem fizetniük a további szállításba – mondta lapunknak Chovanecz Kata. A Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője kiemelte, hogy magántulajdonosok pakoltak el sok köbméter szemetet, tulajdoni hányaduk arányában. Mindezek ellenére az önkormányzati tulajdonjogot kezelő IKV ismét önhatalmúlag, a közgyűlési határozattal szembe menve hozott döntést. Van megoldása ezeknek a társasházi helyzeteknek. Amennyiben a 70% tulajdonosi kör nem szeretne pakolni, megrendeltetheti a közös képviselővel a munkát. A költségeket a közgyűlésen erre a tulajdonosi körre kell felosztani, mint célbefizetést, de láthatóan az IKV-nak más céljai vannak. Ezentúl minden társasházi közgyűlésen jelen fogok lenni, és ha szükségét érzem, bíróságon fogjuk megtámadni a hozott határozatokat, ugyanis az IKV sajátosan értelmezi ismételten a jogszabályokat – fejtette ki Chovanecz Kata.

Előző sztori

Egy hétvégi kerékpártúra hozta egymáshoz közelebb Szegedet és Temesvárt

Következő sztori

Kigyulladt egy kamion az M5-ösön Kistelek közelében