Közélet

Megoldásra várnak a Cserepes sor lakói

Megoldásra várnak a Cserepes sor lakói

2022. május 24., kedd
Megoldásra várnak a Cserepes sor lakói

Nem mondhatni, hogy gondos gazdája lenne a Cserepes sor 9-14 alatti ingatlannak, pedig 70 százalékban az önkormányzat a tulajdonosa az épületeknek, az ott lakók 30 százalékban birtokolják lakhelyüket. A szegediek többsége az ingatlanokat csak Cserepes sori putriként emlegetik, ahol normális életet élni nem lehet. Pedig...

-Tudjuk mi is, hogy milyen kép él a szegediekben erről a környékről. De

mi itt normális emberi körülményeket próbálunk teremteni és úgy is szeretnénk itt élni.

Nem lehetetlen, de ahhoz a többségi tulajdonos együttműködése elengedhetetlen-mondta Mónika, aki a lakásába is beengedett bennünket. A képeket nézve egyáltalán nem túlzás amit állít.

Mutatjuk:

Évtizedes probléma

Az ingatlanok körüli viták és az áldatlan állapot nem új keletű a Cserepes sor említett részén. Már 2008-ban is cikkezett róla a helyi és országos sajtó, azonban megnyugtató megoldást nem igazán sikerült találni azóta sem. Hiába próbálnak meg mindent a normális, élhető környezetre vágyó lakók, az önkormányzat, mint többségi tulajdonos, nem partner szinte semmiben. A társasházzá minősített lakásokban jelenleg öt család lakik, ők próbálnak meg mindent megtenni a környezetükért.

Furcsa számlák érkeztek

Az egyik gondot az okozza, hogy a területen vannak olyan elhagyatott ingatlanok, ahova minden jogcím nélkül beköltöztek nyolcan-tízen. Ezt folyamatosan jelzik is az IKV felé, ahol azonban ez nem éri el az ingerküszöböt, így semmit nem is lépnek ez ügyben. Pedig nem csak kötelességük, éredekük is lenne lépniük, mert az hogy így alakult, annak egyik oka a kerítés hiánya, amit évek óta nem pótolnak.

Az ott lakókat kellemetlen megleptés éri, amikor megkapják a vízszámlájukat. Legutóbb több mint 1 millió forint volt a társasház egész éves vízfogyasztása.

Osztottak, szoroztak és kijött, hogy ez 100 köbméteres fogyasztást jelent lakásonként havonta. Egyfelől ebben benne van négy, vízóra nélküli lakás, ami teljesen jogos rezsiköltség. De ott van még a jogcímmel nem rendelkező lakók által elhasznált víz is, amit lakókkal fizetnek meg. Emellett arra is gyanakodtak már, hogy valahol így vagy úgy, de szivárog a víz, de az IKV ennek felderítésében sem volt partner.

Volt itt problémás hulladékelszállítási díj is.

Kaptak egy 3,5 milliós számlát, hogy veszélyes hulladékot szállítottak el a környékről.

A lakók ebben is együttműködőek lennének és segítenének a lomtalanításban, ami jelentősen csökkentené a költségeket.

A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokról (ilyen például szerintük a veszélyes hulladék elszállítása ennyi pénzért) 100 %-os tulajdonosi hozzájárulás kell. Ez nem történt meg, ráadásul mivel semmi pályáztatás nem volt, egyeztetés sem sok, a lakók úgy gondolják, hogy rendesen túlárazott munkát számláztak ki. Azt is elmondták, hogy felajánlották, hogy tulajdonosi arányban álljanak neki közösen a lomtalanításnak-csökkentve a költségeket, de ez sem talált nyitott fülekre.

Valami megmozdult az ügyben

Ezek az ügyek jutottak el Chovanecz Katához. A Fidesz önkormányzati képviselője „civilben” társasházi közös képviseletét látja el, így otthonosan mozog ezen a területen. -A városnak meg kellene vásárolni ezeket az ingatlanokat, melyek összkomfortos, központi fűtéses házak, és nem komfort nélküliek, ahogy az a köztudatban elterjedt. Megegyezés a felek között még nem született, ezért

megpróbálja az IKV Zrt. ellehetetleníteni az itt élőket és rákényszeríteni őket a mielőbbi távozásra

-mondta el álláspontját a képviselőnő. Hozzátette, hogy minden ember megérdemli a tisztességes bánásmódot, a jogszerű eljárásokat, és ha szükséges, a segítséget méltóságuk megőrzéséhez, életük minőségi folytatásához.

Mindennek jegyében kedden a tulajdonosok egy monstre, 3 órás közgyűlésen igyekeztek dűlőre jutni-mérsékelt sikerrel. Ennek egyik oka, hogy a tulajdonosi szerkezet miatt az önkormányzatot képviselő tulajdonos szavazati többséggel bír. Chovanecz Kata hangsúlyozta, hogy a cél az, hogy az IKV együttműködő legyen a lakókkal.

Persze a lakók nem adják fel,

mindent megtesznek azért, hogy élhető környezetben élhessenek, ami talán a minimum lenne Szegeden 2022-ben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.