Szeged

A sütőtök reneszánsza: így készítsd el otthon

A sütőtök reneszánsza: így készítsd el otthon

Őszi estékre, hétvégi ebédekhez, családi uzsonnához is tökéletes. Sütőtök, ahogy még nem próbáltad!

Böjthe Sándor
3 órája
Fotó: Shutterstock
A sütőtök reneszánsza: így készítsd el otthon

Ahogy beköszönt az október és egyre rövidülnek a nappalok, valami különleges illat kezd terjengeni az őszi konyhákban. A sült tök illata talán a legmelegebb emlékeket idézi fel: gyerekkori esték, meleg pokrócok és narancssárga fények villannak be, amikor kinyitjuk a sütőt, és megcsap minket a karamellizálódott tökhús édeskés, fűszeres aromája. A sütőtök egyszerre egészséges, sokoldalú és szezonális – nem véletlen, hogy újra és újra visszatér az otthoni konyhák sztárjaként.

Tippek és trükkök a tökéletes sütőtök elkészítéséhez
Tippek és trükkök a tökéletes sütőtök elkészítéséhez. Fotó: Shutterstock

A tökéletes sütőtök nyomában

Nem minden tök alkalmas sütésre – ha a célunk az édes, sűrű húsú, zamatos végeredmény, akkor a kanadai tök (más néven sonkatök vagy orange tök) a legjobb választás. Ez a hosszúkás alakú, narancsszínű húsú fajta nemcsak intenzíven édes, de jól is süthető: nem esik szét, nem fonnyad meg, hanem szépen karamellizálódik. A klasszikus kerek, zöld héjú sütőtök is használható, de azzal érdemesebb sós receptek irányába indulni.

Fontos, hogy a tök héja kemény, ép legyen, ne legyen puha foltokkal vagy ráncokkal teli. A sütőtök jól tárolható hűvös, szellős helyen, így akár hetekkel előre is megvehetjük.

Előkészítés: egy kis trükk a könnyebb pucolásért

A tök feldarabolása elsőre ijesztő feladatnak tűnhet. A trükk: ha nem akarjuk a nyers tököt hámozni, tegyük be egészben, vagy csak kettévágva a sütőbe 10–15 percre 180 °C-ra – épp csak annyira, hogy egy kicsit puhuljon. Így könnyebben szeletelhető, a héja pedig később könnyen leválik.

Ha mégis nyersen darabolunk, jó késre és stabil vágódeszkára lesz szükség. A magokat kanalazzuk ki – ezeket akár meg is süthetjük külön kis nasinak. A tökhúst pedig ízlés szerint kockázzuk, vagy hagyhatjuk félbevágva is a sütéshez.

Sütési technikák: mi sül ki belőle?

A legegyszerűbb és legnépszerűbb módszer a sütőtök sütése sütőpapíros tepsin, 180–200 °C-on, légkeveréses fokozaton, körülbelül 30–50 perc alatt. A kockázott tök gyorsabban elkészül, a félbevágott tök hosszabb időt igényel, de lédúsabb marad.

Ha ropogósabb, pirult szélekre vágyunk, kevés olajjal kenjük meg a tökdarabokat, és bátran szórhatunk rá fűszereket is. Az édes vonalon jól áll neki a fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, a sós változatnál pedig a rozmaring, fokhagyma, chili vagy akár a kömény is kiválóan működik.

Édes ízek: klasszikustól a krémesig

A legegyszerűbb recept az, amit nagyanyáink is ismertek: a megsült tököt csak úgy magában kanalazzuk ki a héjából, önmagában vagy egy kis mézzel, fahéjjal megszórva fogyasztva.

Ha kicsit különlegesebbet szeretnénk, készíthetünk belőle sütőtökös pürét tejszínnel és vaníliával, amit desszertként vagy palacsintába töltve is tálalhatunk. Egy másik közkedvelt megoldás a sütőtökös muffin, amelyhez a sült tök húsát pürésítve adjuk a tésztához, némi fahéjjal, gyömbérrel és barnacukorral megbolondítva.

A harmadik ötlet egy őszi pohárkrém: rétegezzük a sütőtökpürét mascarponekrémmel és zabkekszmorzsával – gyönyörű és ízletes desszert születik belőle, akár ünnepi alkalmakra is.

Sós változatok: leves, köret, főfogás

A sütőtök krémleves alighanem az őszi éttermek favoritja, de otthon is könnyen elkészíthető. Pirított hagymával, gyömbérrel és kevés narancslével vagy kókusztejjel még különlegesebb lehet az íze.

Ha köretként tálalnánk, egy tepsiben sült, rozmaringos, sóval-borssal ízesített tökkocka szuperül passzol húsok mellé, de akár vegán tálak része is lehet. Egy kis reszelt parmezánnal sütés után különösen ízletes.

Végül, egy meglepő, de nagyszerű megoldás: sütőtökös rizottó. A sült tökpürét keverjük a lassan főzött rizottóba, kevés fehérborral és sok-sok parmezánnal – így selymes, őszi hangulatú étel születik.

Sütőtök, ahogy régen is szerettük

Nemcsak modern konyhákban, de nagyanyáink receptesfüzetében is helyet kapott a sütőtök. Rézi néni szegedi szakácskönyvében is találunk utalást a „tökételek” egyszerűségére és tápláló mivoltára. Bár a sült tök sokáig a szegények eledeleként élt a köztudatban, mára újra felfedeztük, mennyire sokoldalú – és mennyire kevés kell ahhoz, hogy valami finomat varázsoljunk belőle.

Ősz, ízek, otthon – próbáld ki te is!

A sütőtök nemcsak finom, hanem egészséges is: gazdag rostban, béta-karotinban és vitaminokban. Mindez párosul a konyhai változatossággal és a szezon kínálta lehetőségekkel. Egy tányér sült tök mellett ott van az emlékeink illata, a konyhánk melege és egy szelet ősz, amit saját kezűleg készítettünk.

Kedvcsinálóként egy gyors és egyszerű sütőtökkrémleves receptet a Mindmegette jóvoltából:

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.