Közélet

Szépül a város, de gazdaságfejlesztésre csak nehezen futja Szegeden

Szépül a város, de gazdaságfejlesztésre csak nehezen futja Szegeden

2019. április 15., hétfő
Szépül a város, de gazdaságfejlesztésre csak nehezen futja Szegeden

Hét év alatt összesen nagyjából 14 milliárd forint uniós támogatást kapott Szeged. Ezek közül csak egyetlen olyan projektet találni, mely közvetlen hatással van a gazdaságra. Csúszások, késlekedések jellemzik a szegedi beruházásokat.

Ujhelyi István EP-képviselő múlthéten beszélt arról, hogy összesen egymilliárd euró értéket meghaladó EU-támogatáshoz fért hozzá Szeged azóta, hogy Magyarország uniós tagállam. Mivel az önkormányzattól hetek óta alig kapunk választ a kérdéseinkre, azt nem tudtuk kideríteni, hogy ennek mekkora a valóságtartalma. Viszont az biztos, hogy számításaink alapján a jelenlegi, azaz 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklusban 14 milliárd támogatást kapott Szeged. Az önkormányzat weboldalán legalább is ezek az adatok találhatóak meg.

Milliárdos nagyságrendű, szabad szemel is jól látható mértékben csúszó beruházás volt a Liget felújítása. Fotó: Kovács Ferenc

"Valakinek biztosan jó ez, hogy a város szépül, de a gazdaság fejlesztésével lehetne növelni a város színvonalát" – véli Erdélyi Miklós.

"Teljesen fölöslegesnek tartom az egészet, ha a belvárosunk szívében sem lehet meggátolni felnőtt embereket attól, hogy a város díjazott sétálóutcájára ürítsenek" – tette hozzá.

Munkahely-teremtésre mindössze egy projektben használ fel támogatást Szeged. Ez a helyi foglalkoztatási paktum, melynek keretein belül összesen egymilliárd forintot kapott a város. Azonban ez az egyetlen olyan projekt, mely közvetlen hatással van a város gazdaságfejlesztésére. A munkahely-teremtések kapcsán Póda Jenő képviselő mondta még ősszel, úgy véli, ez a legjobb szociálpolitika. Ám ez a projekt a város honlapja szerint idén véget ér, így az egymilliárdos támogatást bő három év alatt használhatja fel Szeged.

Rendelővé alakítják az óvodát a Gáspár Zoltán utcában. Fotó: Kovács Ferenc

Részleteiben ez úgy néz ki, hogy négy közlekedésfejlesztési projekt kapott összesen körülbelül 2,6 milliárd forintos támogatást. Ez tartalmazza a Kollégiumi út most induló felújítását, valamint

a Tisza Lajos körút rekonstrukcióját

és a

Szilléri sugárúti körforgalom

kialakítását, illetve

36 buszmegálló megújulását

. Az intézményeken belül elkülönített felsorolásban szerepelnek a bölcsődék és az óvodák, az iskolák és a szociális intézmények, illetve a rendelők.

A bölcsődék és az óvodák felújítására körülbelül 2,4 milliárd forintot kapott az önkormányzat, ez 18 projektet jelent és 14 intézményt foglal magába.

"Semmi baj nincs azzal, ha ilyen téren fejleszt egy város. A gond az, hogy Szegeden sokan nem találnak munkát. Szerintem ez elég égető probléma" – mondta Szemendrei Gergő. Iskolák felújítására projektenként 310 millió forintot kapott a város, tehát összesen körülbelül 2,48 milliárdot. A szociális intézmények felsorolásában cikkünk írásakor hét projekt közül csak a

Gáspár Zoltán utcai óvoda rendelővé átalakítása

szerepel, ez 40 milliós tétel az EU-támogatások között. A többi rendelő, azaz a dorozsmai új rendelő kialakítása, a Korondi utcai, illetve a Budapesti körúti és a Honfoglalás utcai felújítására összesen nagyjából 604 millió uniós pénzt költhet az önkormányzat. A fejlesztési ciklusból a legnagyobb szeletet a Zöld Város Projekt veszi ki összesen nagyjából 3,65 milliárd forinttal.

A ZVP-ben a Liget felújítása

, a

Belső-Tarjáni beruházás

, a hónapok óta csúszó

Odesszai rekonstrukció

, illetve a Stefánia, Roosevelt tér és a Móra park megújulása. Utóbbit 2020-ban kell átadni. Csatornázásra összesen 950 millió forint támogatást kap a város az uniótól. Az uniós támogatásokból még a

Vadaspark felújítására

is futja: az elefántház és az ázsiai állatokat bemutató épületegyüttes 480 milliót jelent. A Cserepes sori szegregált állapotok felszámolására pedig 31 millió forint támogatást nyújt az unió.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.