Zöld Város Projekt szegedi módra: kétszáz fát kivágtak a parkolóhelyekért

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még tavaly év végén elkezdődött a Belső-Tarjánt érintő Zöld Város Program, amely keretein belül több mint kétszáz fát kivágtak azért, hogy parkolóhelyet létesítsenek a helyükön. A meglehetősen ellentmondásos projekt egyébként csúszik, ugyanis a Szetáv a lebontásra ítélt Csongor téri épületét még nem adta át a városnak.

Még az előző év végén elkezdődött a Belső-Tarjánt érintő Zöld Város Program.

A projekt keretein belül több mint 1000 négyzetméternyi területre telepítenek évelő cserjéket, de gyepesítést és évelő növények ültetését is tartalmazzák a tervek. Emellett vízelvezető csatornát is építenek, három csobogót felújítanak, és egy újat is létesítenek. A közvilágítást is fejlesztik, 85 lámpatestet és 83 kandelábert helyeznek el a városrészben. Több mint száz köztéri padot felújítanak, új szemétgyűjtőket is kihelyeznek, továbbá négy sportpálya is újjászületik – derül ki a Délmagyar 2018. október 13-ai cikkéből.Mindezek mellett

ez a program elsősorban az autósoknak kedvez, ugyanis a tervek szerint 236 parkolót alakítanak ki majd ki a városrészben.

Ennek látja kárát az a 225 fa, amelyet a kivitelezőnek ki kell vágnia a parkolóhely létesítés miatt.  A város ígérete szerint ugyanakkor 224 új fával pótolják majd a kivágottakat. Az Európai Unió által száz százalékban támogatott beruházást egyébként egy szegedi cég végzi 748 millió forintért.

A fák látják a kárát a Zöld Város Programnak. (Fotó: Kovács Ferenc)

A Szamos utca mögött már több tucat fát is kivágtak és lebontottak egy régi barakkingatlant, amelynek a helyére parkolóhelyeket létesít a város. Ennek apropóján a projekt abszurditására hívta fel a figyelmünket az egyik olvasónk:

– Alapvetően ezt egy jó kezdeményezésnek tartom, hiszem így is komoly parkolóhely hiánnyal küzd a város.

De az rendkívül ellentmondásos, hogy a Zöld Város Program keretein belül kivágnak több mint kétszáz fát csak azért, hogy a helyükön parkolókat létesítsenek

– írta nekünk a Facebookon Dömötör Géza. Az üzenete végén megjegyezte, hogy egyesekben joggal merülhet fel a kérdés, hogyha azért vágták ki a fákat, hogy parkolóhely legyen a helyükön, akkor hová ültetik majd azokat, amiket a városvezetése ígért.

Csak a szokásos: csúszik a beruházás

A Csongor téren, a Szetáv épületének a helyén szintén parkolóhelyeket létesítenek majd. Első lépésként itt is kivágták a környező fákat. A helyiek azt hitték, hogy ezután elkezdik majd lebontani az épületet, azonban tévedtek. A Délmagyar értesülései szerint bár korábban még őszre tervezték –, legkésőbb február végéig a Szetáv átadja az épületet a városnak, addig viszont várniuk kell a munkálatok elkezdésével. 

A fakivágások szükségességével kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az önkormányzatnak, és személyesen Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesternek is, de még nem kaptunk válaszokat.

Előző sztori

Megint alaposan beégett az ellenzék

Következő sztori

A kommentelők szerint Orbán miatt szülte tizedik gyerekét Joób Márton felesége