Hírzóna

Mikor érkezik végre a rettegett, vagy imádott pho leves Szegedre?

Mikor érkezik végre a rettegett, vagy imádott pho leves Szegedre?

Szeged gasztronómiájában egy lyuk tátongott évekig. Most viszont kiderül, mikor érkezik a várva várt pho leves.

Juhász Viktor
3 órája
Mikor érkezik végre a rettegett, vagy imádott pho leves Szegedre?

Szeged gasztrotérképe olyan, mint egy tészta: folyamatosan gyúródik, de volt benne egy lyuk, ami régóta fájó pont volt a helyi ínyenceknek: hiányzott az a dedikált, igazi vietnámi hely. A pho leves rajongók már évek óta úgy járkálnak a belvárosban, mint éhes kísértetek, és mostanra a találgatások elérték a forráspontot. A Kölcsey utca egy pontja, ahol már lassan fél évtizede csak a por gyűlik, épp most készül "feléledni" – szúrta ki a Délmagyar. Az üzlethelyiség ígéri, hogy végre elhozza Szegedre azt a fűszeres, gazdag húslevest, ami állítólag „a vietnámi konyha alappillére” – nálunk viszont lassan az örökös halasztásé lesz. A helyi infók szerint a nyitás időpontja továbbra is akkora rejtély, mint az, hogy miért kell ennyit várni egy tál levesre, a szegediek türelme pedig már al dente állagot vett fel.

A szakértők szerint a tökéletes pho leves alaplevének elkészítése valójában egy meditációs folyamat, ami éppúgy a szegedi türelmet teszteli, mint a vietnámi konyhafőnök képességeit. Fotó: Délmagyar
A szakértők szerint a tökéletes pho leves alaplevének elkészítése valójában egy meditációs folyamat, ami éppúgy a szegedi türelmet teszteli, mint a vietnámi konyhafőnök képességeit. Fotó: Délmagyar

Miért különlegesen fontos a pho leves érkezése Szegednek?

Bár a szegedi gasztrokínálat széles, mondhatni bőséges (főleg ha halászlében gondolkodunk), a távol-keleti, kimondottan vietnámi ízek még mindig a „na, azt még megkóstolnám” kategóriába esnek. Jelenleg csak két bátor hely – a The Mayo és a SoupPort – kínálja a rizstésztával, friss zöldekkel és hússal megtámogatott húslevest, kvázi "szegedi békeidő" pho-ként. Egy dedikált, csak a szaigonira és a hanoi-ra fókuszáló hely nem csak étterem, hanem egy kulturális küldetés! Ha a Reddit népének bejegyzései alapján haladunk, van igény a sósabb vagy édesebb pho-változatokra, de főleg arra van igény, hogy végre valaki mondjon egy fix nyitási dátumot!

Harc a húsleves trónért: Halászlé vs. Pho

Ahogy Szegednek van saját gasztronómiai szentélye a szegedi halászlé formájában, a vietnámiaknak ott a pho. Mi a közös bennük? Mindkettő lélekmelegítő, és mindkettő körül komoly regionális vita zajlik a "helyes" elkészítésről (kockázzuk-e a halat, édes-e a pho?). A város most izgatottan várja a "távol-keleti kihívót" – felveszi-e a kesztyűt a rizstészta a ponttyal és a piros paprikával szemben?

Üres kirakatok és bizonytalan időpontok

Az étterem a Kölcsey utcai tengelyen, a szeretett Hummusbar szomszédságában kapott helyet. A helyi források szerint az épület már évek óta pihenő üzemmódban van, és bár a kirakaton ott virít a felirat: „Itt hamarosan megnyílik Szeged első pho levesezője,” a bejutáshoz még valószínűleg régészeti feltárás szükséges. A szomszédos boltok dolgozói olyan izgatottak, mint akit arra kértek, hogy egy távol-keleti leves nyitási dátumát találja ki. Információik alapján (amelyeket valószínűleg a falak hallottak), a nyitás elméletileg 2025 végére volt tervezve, de mivel még a kapát sem látták a környéken, most már inkább a 2026-os átadási dátumot suttogják. Úgy tűnik, valódi vietnámi türelemre lesz szükség.

A nyitás kereskedelmi kihívásai a szegedi ünnepi szezonban

A halasztás mögött nem feltétlenül a feledékeny kivitelező áll. A helyi vállalkozások tapasztalata szerint az év végi, karácsonyi őrület nem ideális a debütálásra. Ki akarna új, fűszeres élményt, mikor a bejgli, a töltött káposzta és az adventi vásár a fő műsor? Az emberek pénztárcája a karácsonyi ajándékokra és a bérleti díjakra koncentrálódik. A valószínűleg 2026-ra tolódó nyitás így valójában egy "profi stratégia" lehet: kivárják a félévet, amikor a Szegedi Tudományegyetem diákjai visszatérnek a campusra, és szükségük lesz egy olcsó, meleg és egzotikus levesre, hogy túléljék a vizsgaidőszakot.

A város várja a hírt, de a türelem pho levest termel

A szegedi olvasók számára a helyzet tiszta: a vietnámi ízekre van igény, a helyszín is megvan – csak az a fránya kulcs fordult el valahol a Kölcsey utcában. A belvárosi beruházások üteme lassú, de ami késik, az pho leves! Amíg a vietnámi főzőlapok fel nem forrósodnak, a helyieknek marad a "régi rend" kínálata, de a feszült várakozás jelzi: az első dedikált pho leves étterem megnyitása a napfény városában nem csak egy üzletnyitás, hanem a helyi gasztronómiai szappanopera egy kulcsfontosságú, régóta várt epizódja lesz. Csak győzzük kivárni!

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.