Közélet

Konkrét válaszokat vár a szegedi Fidesz Botkától a Schulz-nyilatkozat ügyében + SZAVAZÁS

Konkrét válaszokat vár a szegedi Fidesz Botkától a Schulz-nyilatkozat ügyében + SZAVAZÁS

2016. március 24., csütörtök
Konkrét válaszokat vár a szegedi Fidesz Botkától a Schulz-nyilatkozat ügyében + SZAVAZÁS
fidesz_sajttaj003kf

Nyílt levelet írtak a német politikusnak a Fidesz-L.É.T. frakció tagjai. Várják a lakosság véleményét és Botka László álláspontját is az ügyben. Lapunk is kíváncsi az Önök álláspontjára.

„Nem tervezett sajtótájékoztató a mai, mert nagyhét van, 1983 évvel ezelőtt szenvedett kínhalált

Jézus Krisztus

. Nem szokványos, hogy ilyen időpontban egy keresztény, polgári párt politikai ügyekben beszél a média munkatársai előtt. Közel ötven évvel ezelőtt azonban plébánosom, András atya azt mondta nekem, a keresztény ünnepek környékén – karácsonykor, húsvétkor – az ördög mindig a keresztény világban jár-kel, s nem alszik. Ezt sajnos ez a hét is bizonyítja, hiszen nagyhét keddjén történt az a szörnyű merénylet, amely 34 ember halálát okozta Brüsszelben” – e szavakkal vezette fel

Nógrádi Tibor

, a Fidesz Szeged elnöke, a Fidesz-L.É.T. frakcióvezetője és önkormányzati képviselője a kormánypárt városi szervezetének sajtótájékoztatóját. A politikus leszögezte, habár tragikus eseményről van szó, de ezért nem hívtak volna össze sajtótájékoztatót, azonban ezt követően egy nappal megjelent a német Stern hírmagazinban

egy interjú

Martin Schulzcal

, az Európai Parlament szociáldemokrata elnökével amelyet „megdöbbenést és félelmet keltett” bennük. Lapunk is beszámolt arról, hogy az SPD politikusa azt nyilatkozta a lapnak, hogy Magyarországon is vannak települések, ahol nem utasítják el a menekülteket. Ilyen például Szeged, egy “elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni”. „Nem tudjuk, hogy milyen Szegedet látott Martin Schulz, mikor a városvezetés vendégül látta őt 2015 áprilisában. Ugyanakkor szegediként és a lakótelepen élők között járva azt tapasztalom, hogy jócskán van kit befogadnunk saját pátriánkban is” – vette át a szót

Kothencz János

, Tarján jobboldali önkormányzati képviselője. Rámutatott, a hajléktalankérdés még mindig aktuális, pár napja keresték meg őt is ebben az ügyben a szegediek. Beszélt fedél nélküliekkel, akik nem szívesen élnek hajléktalanszállón, mert ott rosszul érzik magukat, konfliktusok vannak, lopások fordulnak elő, annak ellenére, hogy mindent megtesznek a szociális munkások, az ott dolgozók a körülmények javításáért. „Ugyanígy szólhatnék az egyedül élő idősekről, akikért a visszajelzések okán már a harmadik nagy létszámú közösséget indítjuk el azért, hogy ők is tartozhassak valahová. Mesélhetnék azokról az évek óta tartó programokról, amelyek keretein belül a családjuktól megfosztott, vagy abból kiemelt gyermekek számára keresünk befogadó szülőket Szeged városában is” – Kothencz János szerint elsősorban az ő problémáikon kell segíteni.

fidesz_sajttaj002kf

„Úgy vélem, nem áll távol a szegediektől az a gondolat, hogy mindenekelőtt saját otthonunkban, annak környékén kell, hogy legyen szeretet és befogadó légkör. Ehhez képest nehezen tudjuk értelmezni Martin Schulz kijelentéseit Szeged városával kapcsolatban, félelmet, feszültséget keltenek mondatai a lakosok körében. Többen megkerestek, hogy mi lesz Szegeddel és a migrációval. Ma már ki kell mondanunk, a gazdasági bevándorlók áradatával együtt járó terrorfenyegetettség nő. Sajnos a tömegek között megbújnak a terroristák, az Európai Unió nem tudja ezt kellő határozottsággal kezelni, s joggal merülhet fel a kérdés, hogy amikor ilyen kijelentések látnak napvilágot, biztonságban tudhatjuk-e szeretteinket a városban. A keresztény embereknek joga, lehetősége, küldetéstudata van ahhoz, hogy befogadja más nemzetek menekültjeit, üldözöttjeit, Magyarország hosszú éveken keresztül példát mutatott ebben, elég csak a délszláv konfliktusra gondolnunk. Ezzel együtt azonban jogos a magyar emberek és a szegediek önvédelme, el kell tudni dönteni, önmagunk ellenségei vagyunk-e, vagy adott esetben képesek leszünk odafigyelni arra, hogy kit, mikor, s milyen feltételek mentén fogadunk be” – szögezte le álláspontját Kothencz János. „A leghatározottabban visszautasítom, hogy Szegedre migránsokat kell betelepíteni. Millióféleképpen osztja meg az álláspontját a társadalom is, hogy ebből az Európai Uniót jellemző gondolkodásmódból nem kér!” – zárta szavait.

fidesz_sajttaj004kf

Mihálffy Béla

városatya, a Fidesz-L.É.T. frakcióvezető-helyettese arról tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy országosan több mint kétmillió, szegedi viszonylatban harmincezernél is több, s azon belül csak Kiskundorozsmán több ezren biztosították aláírásukkal, hogy nem kívánják a kötelező betelepítési kvótát. „Ha figyelembe vesszük a közvélemény-kutatások eredményeit, akkor elmondhatjuk, a magyar társadalom 85-90 százaléka elutasítja ezt. Ezért azt gondolom, hogy

Botka Lászlónak

is meg kell nyilvánulnia ebben az ügyben” – mondta.

A szegedi Fidesz ezért négy kérdést intéz Botka László polgármesterhez, amelyek a következőek:

„1. Tárgyalt-e Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével a Szegedre telepítendő migránsokról és azok számadatairól? 2. Igaz-e Martin Schulz bejelentése, hogy Szeged készen áll a migránsok betelepítésére, Szeged egy olyan város, ahová bármelyik migránst el lehet küldeni? 3. Támogatja-e Polgármester Úr, hogy Szegedre migránsokat telepítsenek? 4. Igaz-e az a szegedi lakosok között terjedő hír, hogy Polgármester Úr már egyeztetéseket folytatott olyan szegedi, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokkal kapcsolatban, melyek alkalmasak migránsok hosszú távú elhelyezésére? Ha igaz, melyek ezek?”

A szegedi Fidesz-L.É.T. frakció egyben nyílt levélben fordul Martin Schulzhoz:

„Tisztelt Martin Schulz Elnök Úr! Az egész világot mélyen megrázó brüsszeli tragédiával párhuzamosan Ön a Stern című német hírmagazinban a tisztségéhez szokatlan és méltatlan nyilatkozatot tett. Elnök Úr nemcsak Magyarországot, hanem a magyar embereket is sértegette a migrációval, a migránsok betelepítésével kapcsolatos álláspontjukért. Megnyilvánulásának alpári stílusával Önnek kell elszámolnia, és azzal is szembe kell néznie, hogy miként egyeztethetők össze az Ön demokratikus elvei azzal, hogy több mint 2 millió magyar ember és több tízezer szegedi kvótaellenes aláírását, véleményét Ön egyszerűen tudomásul sem veszi. A téma nem feltétlenül helyi önkormányzati politikusokra tartozik. Mi, a szegedi Fidesz-L.É.T. frakció tagjai mégis megszólítjuk Önt, mert városunkat is belekeverte mondandójába, azt állítván, hogy Szeged egy „elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni”. Nem tudhatjuk, hogy megtisztelő szegedi látogatása alkalmával, 2015. április 13-án vagy az azóta eltelt időben a migránsok betelepítése kapcsán miben egyezett meg Dr. Botka Lászlóval, Szeged regnáló polgármesterével, de bármi is legyen az, tisztelettel kérjük, ne vegye és közölje tényként, ne avatkozzon bele Szeged belügyeibe. Városunk 1247 óta nagykorú, meg tudja határozni fejlődésének irányát, képes választ adni az őt érintő kérdésekre. Ez a migránsok esetleges betelepítésére is vonatkozik: majd a szegediek eldöntik, kit és milyen módon telepítsenek be a városukba, illetve kit ne, kivel kívánnak együtt élni, illetve kivel nem. Tisztelt Elnök Úr, az Európai Unióban végzett munkájához jó egészséget, erőt és bölcsességet kívánunk!" - írják a frakció tagjai Nógrádi Tibor bejelentette, a következő napokban azon fognak dolgozni, hogy egy olyan könnyen kezelhető, mérhető rendszert állítsanak fel, amely segítségével a szegediek kifejthetik véleményüket a betelepítések támogatásáról, vagy éppen ellenzéséről. „Ezeket az eredményeket összegezzük, s a lakosság véleményével megerősítve folytatjuk munkánkat a város érdekében” – mondta a frakcióvezető, s hozzátette, Kosik Dénes Pál egy héttel ezelőtt újból benyújtotta a bevándorlási kvóta elítélése céljából kezdeményezett előterjesztését változatlan formában.

A polgármesteri kabinet reakciója:

„Martin Schultz

(helyesen Schulz – szerk.)

, amikor Szegedet említette, feltehetőleg arra utalt, hogy Szeged polgárai példaértékű humanitárius segítséget adtak a menekülteknek – ellátták őket ivóvízzel, ennivalóval – ahhoz, hogy áthaladásuk a városon konfliktusok nélkül, zökkenőmentesen történjen. Ez az emberséges, európai magatartás nemzetközi elismerést vívott ki. Annál inkább felháborító, hogy a brüsszeli támadás utáni gyászt és megrendülést a helyi Fidesz-Jobbik a városvezetés elleni hazug, alaptalan támadásra használja föl. Ez Szegedhez méltatlan kisstílű és aljas.”

Nógrádi Tibor: Nem a kabinetet, hanem a polgármestert kérdeztük!

A polgármesteri kabinet által kiadott válaszra Nógrádi Tibor, a Fidesz elnök-frakcióvezetője azonnal reagált is. A politikus a SZEGEDma.hu-nak azt mondta: nem a kabinetet, hanem a polgármestert szólították meg – a kabinet fröcsögése és az ügy elkenésére tett kísérlete helyett a szegediek korrekt tájékoztatása érdekében a konkrét kérdésekre továbbra is konkrét válaszokat várnak Botka László polgármestertől! „Rendkívül szerencsétlennek tartom továbbá, hogy a brüsszeli tragédiát belekeverték a válaszba, mert a több mint harminc ember keddi értelmetlen halála aligha függetleníthető a migrációs krízistől. A magyar kormány és a szegedi Fidesz is már több mint egy éve folyamatosan hívja fel a figyelmet a migráció okozta veszélyekre, biztonsági kockázatokra, ám Szeged balliberális vezetése nem vesz ezekről tudomást, egész egyszerűen elhallgatja ezeket” – így Nógrádi.

Nyílt levelet írtak Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének a szegedi Fidesz-L.É.T. frakció tagjai. Várják a... Közzétette: Szegedma Hírportál2016. március 24.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.