Közélet

Tervezési kontárság csúcsa: forgalommal szemben vezet a Szűcs utcai kerékpársáv

Tervezési kontárság csúcsa: forgalommal szemben vezet a Szűcs utcai kerékpársáv

2022. május 18., szerda
Tervezési kontárság csúcsa: forgalommal szemben vezet a Szűcs utcai kerékpársáv

Épp a minap gyűjtöttük össze a Mekk Mester-díjas szegedi beruházásokat, azóta egy újabb nehezen értelmezhető útburkolati jellel gyarapodott a lista.

Mint arról a keddi cikkünkben részletesen beszámoltunk, az utóbbi években szinte egyetlen komolyabb munkát sem sikerült úgy befejezni a városban, hogy később nem kellett hozzányúlni és javítani. Kiemelendő, a szegedi városvezetés a kerékpárutak megfelelő kialakításával is hadilábon áll. Legutóbb a József Attila sugárúton egy Nagy Sándor alpolgármester által csak "orientációs felfestésnek" nevezett félmegoldás okozott konfliktust a biciklisek és a gyalogosok között. Mentségükre szóljon, hogy később korrigálták a hibát.

Az Oskola utca nagyszabású felújítását követően az lehet az ember érzése, hogy egy burda szabásmintán is könnyebb eligazodni, mint a Belvárosi híd lábánál átszabott közlekedési csomópontban. Ha mindez nem lenne elég, az Oskola utcán teraszozó vendégek közül többen is szóvá tették, hogy nagy sebességgel suhannak el mellettük a bicajosok. Szerintük már csak idők kérdése, hogy mikor történik az első baleset.

https://szegedma.hu/2022/04/jott-a-tavasz-nyitott-a-terasz-centikre-melletted-pedig-a-biciklis-suhan

A tervezési kontárság csúcsa azonban a Szűcs utcában található, ahol az egyirányú utcában a forgalommal szemben vezetik az újonnan felfestett kerékpársávot.

Ez amellett, hogy első ránézésre rendkívül röhejes, kimondottan balesetveszélyes is. Nem csoda, hogy terepszemlénk alkalmával két bringás a járdán tekert inkább az úttest helyett. Más kérdés, hogy ez újabb fejezetet nyithat a kerékpárosok és a gyalogosok közti konfliktusban.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Szegeden az egyik legnépszerűbb közlekedési forma a kerékpározás, különösen a jó idő beálltával. Éppen ezért örömteli a városvezetés eltökéltsége a kerékpárút hálózat fejlesztését illetően, ugyanakkor az ilyen átgondolatlan megoldások balesetveszélyhez vezethetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.