Politika

Bartók Csaba beszólt Nemesi Pálnak?

Bartók Csaba beszólt Nemesi Pálnak?

2022. március 18., péntek
Bartók Csaba beszólt Nemesi Pálnak?

Megvan a forrás a tervezéshez

Mint arról a SzegedMa beszámolt, Palkovics László csütörtökön az Alsó kikötő soron tartott sajtótájékoztatón kiemelte, a harmadik szegedi híd megtervezéséhez már biztosította a forrásokat a kormányt. Az innovációs és technológiai miniszter hozzátette, amint a tervezés lezárul, elkezdenek a híd finanszírozásával foglalkozni.

Az eseményen Bartók Csaba tett egy érdekes kijelentést. A szegedi Fidesz elnöke azt mondta:

Eddig gyermekrajzokat mutogatott mindenki, de egy konkrét tollvonás soha nem készült, egészen mostanáig.

Nemesi Pál és a harmadik híd

Mindez azért is izgalmas, mert a 2019-es önkormányzati választáson a Fidesz támogatásával induló, de független polgármesterjelölt, Nemesi Pál a zászlóshajójára tűzte a harmadik hidat. A kampány során különböző látványtervekkel, videókkal is előrukkolt, ám végül Botka László fölényesen nyert a választáson.

https://szegedma.hu/2019/09/igy-epiti-meg-nemesi-pal-a-harmadik-szegedi-hidat

A kampány végeztével valamelyest háttérbe szorult az új átkelő kérdése, majd miután 2020 szeptemberében Orbán Viktor kormánybiztossá nevezte ki Nemesi Pált, újból elkezdett információkat csepegtetni a híddal kapcsolatban. Ezek többnyire azonban kimerültek a sejtelmes, nem sokat mondó, „konstruktív” megbeszélésekről szóló Facebook-posztokban. Ezzel párhuzamosan Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester rendszeresen szivárogtatott információmorzsákat az átkelőről, miközben kihagyta azokat, akiken múlik a beruházás.

Mérföldkövek, újabb dátum

2021 júniusában áttörés történt: a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa közölte, “újabb mérföldkőhöz érkezett a szegedi déli Tisza-híd projekt”, ugyanis a napokban hivatalosan is elkészült a híd “megvalósíthatósági tanulmánya”. Pár hónappal később már úgy fogalmazott egy szegedi konferencián, hogy 2026-ban már áthaladhatunk a harmadik hídon. Nemesi a rendezvényen elmondta, hogy az első ütemben egy 2×2 sávos autósforgalom közlekedhetne rajta, míg második ütemben kerülne rá vasút is.

Hídkérdés az ellenzéknél

Természetesen az ellenzéki politikusok sem hagyhatták ki a harmadik híd kérdését a kampányból. Binszki József, a DK helyi elnöke még az ellenzéki előválasztás előtt az Egyetem TV-n ígérte meg, hogy megválasztása esetén Dobrev Klára első intézkedése lesz, hogy harmadik hidat építsen Szegeden. Mindez csöppet ellentmondásosnak tűnt, hiszen pár perccel korábban felvázolta, hogy a politikusok hogyan szoktak vaktában ígérgetni a harmadik híddal kapcsolatban. Binszki végül több mint négyezer szavazattal alulmaradt Szabó Sándorral szemben, így a szocialista politikus indul az ellenzék részéről a Csongrád-Csanád megyei 1-es választókerületben.

https://szegedma.hu/2021/08/nem-eloszor-igert-hidat-a-dk-szegeden-video

A Momentum is igyekezett bevenni a déli híd kérdését a kampányba. Mihálik Edvin még márciusban nagy igyekezetében stadionnak nevezte az Etelka soron megépült Pick Arénát (ami egy multifunkcionális sportcsarnok). A zöld tanácsnok azt kifogásolta, hogy Nemesi Pál hidat ígért, nem „stadiont”. Arra már nem derült fény a bejegyzésből, hogy az új aréna építése miért zárná ki az új híd lehetőségét.  

Mitől más a mostani ígéret?

Az elmúlt évekből okulva a szegediek szkeptikusan fogadhatják a harmadik átkelővel kapcsolatos híreket. Ezúttal azonban van egy igen nagy különbség a korábbiakhoz képest. Most először áll oda ugyanis egy miniszter - Palkovics László - arccal, személyesen is a projekt mellé.

Kérdéseket küldtünk Nemesi Pálnak és Nagy Sándornak is arra vonatkozóan, hogy mit gondolnak Bartók Csaba kijelentésével kapcsolatban, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak. Nemesi könnyen lehet, hogy azért nem válaszolt, mert nemrégiben kórházba került a koronavírus miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.