Közélet

Ólomveszély: júniusban kezdik a csövek cseréjét két szegedi iskolában

Ólomveszély: júniusban kezdik a csövek cseréjét két szegedi iskolában

2019. június 12., szerda
Ólomveszély: júniusban kezdik a csövek cseréjét két szegedi iskolában

Lefolytatták a szükséges beszerzési eljárásokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy megkezdődhessen Szeged két általános iskolájában az ólommal szennyezett csőszakaszok cseréje. A Szegedi Tankerület igazgatója azt ígérte, a munkálatok már júniusban elkezdődnek, és abban bíznak, hogy a csőcseréket követően már biztonságos lesz az ivóvízfogyasztás az érintett intézményekben.

Április óta ballonos vizet fogyasztanak a Zrínyi Ilona Általános Iskolában és a Rókusi Általános Iskolában, mert kiderült, a két szegedi oktatási intézményben

a csapvíz ólomtartalma jóval meghaladta a megengedett határértéket

.

A Rókusi Általános Iskolában és aa Zrínyi Ilona Általános Iskolában április vége óta ballonos vizet isznak a diákok és a tanárok (fotó: Kovács Ferenc)

Nemsokkal később a Szegedi Tankerület az illetékes hatóságtól

ivóvízvizsgálatot kért

minden, fenntartásában lévő szegedi tanintézménynél a magas ólomszint kockázata miatt, és a két érintett iskola esetében pedig megkezdték a szennyezés műszaki okainak feltárását. "Ennek az ügynek kapcsán egy nagyon szigorú intézkedési tervet kellett készíteni, ezt mind az iskolák igazgatói, mind a kormányhivatal illetékes főosztálya megkapta. A munkálatok az intézkedési tervben foglalt határidőknek megfelelően zajlanak" - közölte a szegedma.hu megkeresésére Plesovszkiné Ujfaluczki Judit. A Szegedi Tankerület igazgatója hozzátette,

a nyári szünet megkezdését várják, azt követően pedig - már júniusban - hozzálátnak a csövek cseréjéhez a Zrínyi Ilona Általános Iskolában és a Rókusi Általános Iskolában.

"Erre vonatkozóan már lefolytattuk a beszerzési eljárásokat, megvan a kijelölt vállalkozó, aki az ólmozott csőszakaszokat ki fogja cserélni. Ezt követően, várhatóan augusztus végén újabb hatósági vízvizsgálat fog következni, amely bízunk benne, hogy megnyugtató eredménnyel zárul majd, és megfelelő biztonsággal kezdhetjük a tanévet" - mondta a tankerületi igazgató, aki nyomatékosította, amíg tart ez a folyamat, minden érintett számára biztosítják a megfelelő minőségű ivóvizet. A folyamatban lévő hatósági vízvizsgálat eredményéről egyelőre nincs hír. "Nem kaptam semmiféle hivatalos tájékoztatást, az a folyamat is a megfelelő intézkedési tervek mentén történik a hatóság részéről. Minden intézményre megkértem a hatósági vízmintavételt, és annak vizsgálatát, mert közös a felelősségünk abban, hogy gyermekeink számára, ahol a napjuk legnagyobb részét töltik, az iskolában, a biztonságos vízfogyasztás garantálva legyen" - hangsúlyozta Plesovszkiné Ujfaluczki Judit. A két iskolában egyébként azért derült ki, hogy ólommal szennyezett az ivóvíz, mert az intézmények önként küldtek mintát az Országos Közegészségügyi Intézet

felhívására

.

Vízminta bevizsgálását bárki kezdeményezheti

, nemcsakintézmények, hanem magánszemélyek is, és a vizsgálat ráadásul ingyenes.

(A szegedma.hu többrészes cikksorozatban foglalkozott a szegedi ivóvíz minőségével, cikkeink itt, itt, itt és itt érhetők el.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.