Közélet

Az összes szegedi iskolában hatósági ivóvízvizsgálatot kezdeményeztek

Az összes szegedi iskolában hatósági ivóvízvizsgálatot kezdeményeztek

2019. május 10., péntek
Az összes szegedi iskolában hatósági ivóvízvizsgálatot kezdeményeztek

Ivóvízvizsgálatot kért minden, fenntartásukban lévő szegedi tanintézménynél a Szegedi Tankerületi Központ a magas ólomszint kockázata miatt. Arról sem nekik, sem az önkormányzatnak nincs becslése, hány iskolát érinthet a probléma.

Két hete

tiltották meg

a csapvíz fogyasztását két szegedi belvárosi iskolában, miután kiderült, hogy a víz ólomtartalma magasabb a megengedettnél. A Rókusi és a Zrínyi Ilona Általános Iskolában azóta is ballonos vizet isznak a diákok és a tanárok.

A Rókusi Általános Iskola (fotó: Kovács Ferenc)

Az ügyben most Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató a

delmagyar.hu

megkeresésére közölte, az illetékes hatóságnál kezdeményezték a fenntartásukban lévő összes intézmény hatósági ivóvízvizsgálatát, a két biztosan érintett iskolában pedig megkezdték a szennyezés műszaki okainak feltárását. Hozzátette, a szükséges ivóvízvezetékek cseréjét a Szegedi Tankerületi Központ mint vagyonkezelő elvégzi.

A szegedi polgármesteri hivatal arról tájékoztatott, nekik sincs információjuk róla, hány szegedi tanintézményt érinthet a probléma.

Utóbbi egyáltalán nem meglepő információ, ugyanis a Szegedi Vízmű Zrt.

öt éve

mérte utoljára a szegedi víz ólomtartalmát.

Városszerte gond lehet a vízzel

A két iskolában egyébként csak azért derült ki, hogy ihatatlan a csapvíz, mert önként küldtek mintát az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) felhívására.

Vízminta bevizsgálását bárki kezdeményezheti

, nemcsakintézmények, hanem magánszemélyek is, és a vizsgálat ráadásul ingyenes. Eddig összesen 2700 minta érkezett be a Nemzeti Népegészségügyi Központba. A beküldött anyagok csaknem ötödénél találtak eltérést a szakemberek. A szegedma.hu kereste az OKI-t, hogy megtudjuk, Szegedről mennyi minta érzekezett be hozzájuk, és azok közül mennyivel volt probléma, kérdéseinkre azonban több mint egy hete nem kapunk választ. A KSH 2011-es adataiból a delmagyar.hu úgy számolta, Szegeden több mint 26 ezer 1970 előtt épült lakóingatlan lehet érintett a problémában. Arról ugyanis nincs felmérés, hány helyen végezték el a cserét.

(A szegedma.hu többrészes cikksorozatban foglalkozott a szegedi ivóvíz minőségével, cikkeink itt, itt, itt és itt érhetők el.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.