Közélet

Tiszta vizet a pohárba! II. rész: Ezért rossz a csapvíz Szegeden

Tiszta vizet a pohárba! II. rész: Ezért rossz a csapvíz Szegeden

2019. január 30., szerda
Tiszta vizet a pohárba! II. rész: Ezért rossz a csapvíz Szegeden

Alapvetően a szegedi csapvíznek magas az oldott anyag tartalma. A tisztítási folyamat során megváltozik a víz kémiai állapota, és ettől lesz a feketés zavarodást a folyadékban. A kellemetlen szaghatás pedig az ammóniummentesítés mellékhatása – tudtuk meg egy vízügyi szakembertől.

A szegedi csapvízzel foglalkozó sorozatunk első részében

összegyűjtöttük, hogy Szeged mely részein a legrosszabb a vízminőség. A cikk alatti kommentmezőben többen is jelezték, hogy a belváros, Újszeged és Szőreg mellett többek között Makkosházán, Rókuson, Újrókuson, Kiskundorozsmán és Subasán is kifogásolható a csapvíz minősége.

- A szegedi csapvíz mélyfúrású kutakból, rétegvizekből származik. Magas a vas, a mangán és az oldott ammónium anyagtartalma. Ezek az anyagok határérték közeli vagy afölötti mértékben vannak a vízben – kezdte a beszélgetést egy neve elhallgatását vízügyi szakember. - Ahogy azokból a rétegekből kitermelik, a víznek megváltozik a fizikai és a kémiai állapota, ezek az alkotó elemek kiválnak a vízből.

A vas és a mangán feloxidálódik, kicsapódik, ezáltal barnás, szürkés, feketés zavarosodást okoz a vízben. Tehát, ha nyálkás anyagot találunk az a víz alapvető kémiai adottságából fakad

– folytatta. A szakember elmondta, hogy a lerakódások miatt bizonyos időközönként a vízműnek át kell mosatnia a csöveket. - Bizonyos határérték fölött vas és mangán mentesítő berendezést kellene berakni a csövekbe, de mivel ezek a szabályozások korábban megengedőbbek voltak, ezért Szegeden tudomásom szerint nem történt vas és mangán mentesítés.

Ezért könnyen előfordulhat, hogy vasas víz került a hálózatba, ugyanis a szegedi csőhálózat közel ezer kilométer hosszúságú és a csőfalakon lerakódnak az említett anyagok

– mondta, majd hozzátette, ezeket a lerakódásokat szivacslövedékkel el lehet távolítani, de a csőmennyiség és a hálózati állapotok miatt Szegeden ezt csak a fővezetékeken szokták elvégezni.

Az ammónium problémásabb történet

Amíg a vas és a mangán eltávolítása egyszerű kicsapatással történik, addig az ammónium eltávolítása Szegeden a vízminőség javító program keretében egy törésponti klórozásos eljárással történik. Ez azt jelenti, hogy nagy mennyiségű klórt adnak a vízhez, az a vízben levő ammóniummal nagyobb molekulájú anyagot képez. Utána ezeket a nagy molekulákat aktív szénszűrőkön keresztül felfogják – tudtuk meg a szakembertől.

Ettől büdös a víz

- Tudomásom szerint azóta fordulnak elő szaghatások, amióta az ammónia mentesítés megindult.

A törésponti klórozás során ezek a vízben levő szerves anyagok olyan molekulákká alakulnak, amik kellemetlen szagúak, de egészségre ártalmatlanok.

Akár halálos is lehet

- Az ammónia mentesítés azért szükséges, mert az egy instabil molekula, és ha a hálózatba bekerül, akkor hajlamos a víznek az oxigén tartalmával nitritté vagy nitráttá alakulni.

Ha megisszuk, akkor a véráramba kerülve, hasonló hatást fejt, ki mint a szénmonoxid, mivel erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén. Ez a csecsemőknél és a kisgyermeknél fulladáshoz halálhoz vezethet

– mondta, majd hozzátette, a szegedi csapvíz ammónia tartalma szerencsére kifejezetten alacsony.

A sorozatunk következő részében megvizsgáljuk, hogy más városokban milyen a csapvíz minősége a szegedihez képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.