Tiszta vizet a pohárba! IV. rész: Víztisztítás házilag

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szegedi csapvízzel foglalkozó sorozatunk utolsó részében felvázolunk egy lehetséges megoldást a problémára.  

Előzmények

A szegedi csapvízzel foglalkozó sorozatunk első részében összegyűjtöttük, hogy Szeged mely részein kifogásolható a vízminőség. A második epizódban egy szakember segítségével próbáltuk megfejteni a probléma okait. A legutóbbi részben megírtuk, hogy a tisztítási munkálatok következtében javult a csapvíz minősége, ugyanakkor pont ez a folyamat okozza a kellemetlen szaghatást.

Nem a vízmű – inkább a hálózat állapota – a hibás

Ali Zsolt, a Víztisztító Diszkont vezetője szerint, a csapvíz kifogásolható minőségéről általában nem a vízszolgáltatók tehetnek, ugyanis ők alaposan átszűrik a vizet a telephelyükön. A probléma oka abban keresendő, hogy mire a felhasználóhoz eljut a folyadék, addig 24 órát áll a szennyeződött vezetékekben, így rengeteg káros anyag oldódik fel benne.

Az arzén is fenyeget

– Nincsenek pontos adataink arról, hogy az ország különböző pontjain milyen a vezetékes víz minősége, de azzal tisztában vagyunk, hogy a szegedi régióban az arzén szennyezettség okoz komoly problémát – mondta megkeresésünkre Ali Zsolt, a Víztisztító Diszkont vezetője. Hozzátette, az említett térségben olyan víztisztító berendezésre van szükség, ami az arzént is megszűri.

Víztisztítás házilag

– Létezik egy speciális víztisztító berendezés, amiben olyan főszűrő egység van, ami 0,0001 mikronos résméreten préseli át a vizet. Ez tulajdonképpen teljesen kiszűri a csapvízből a káros, és nem odaillő anyagokat, így olyan biztonságos vezetékes vízhez juthatunk, amit kisbabák is nyugodtan fogyaszthatnak – fogalmazott. Kiemelte, az 50-60 ezer forintos berendezés akár fél év alatt is visszahozhatja az árát.

Visszahozza az árát

– Ha belegondolunk, a szűrt csapvízért literenként hozzávetőlegesen 3-4 forintot fizetünk, míg a azonos mennyiségű pet palackos bolti ásványvizek ára 40-60 forintnál kezdődik, akkor hosszútávon abszolút kifizetődő a befektetés – fejtette ki álláspontját.

Előző sztori

Technikai hiba miatt vasárnapig lehet jelentkezni az egyetemre

Következő sztori

Kigyulladt egy épület Csengelén

Legutóbbi hasonló cikkek