Közélet

Ólomveszély: tilos a csapvízből inni két szegedi iskolában

Ólomveszély: tilos a csapvízből inni két szegedi iskolában

2019. április 25., csütörtök
Ólomveszély: tilos a csapvízből inni két szegedi iskolában

Két szegedi általános iskolában is megtiltották az ivóvíz fogyasztását a magas ólomtartalom miatt. A megengedett határérték többszörösét akkreditált laboratóriumban is kimutatták. Az egyik intézményben már meg is rendelték a palackos ásványvizeket. A problémát vélhetően az elöregedett vezetékhálózat okozhatja.

A szegedma.hu információi szerint két szegedi általános iskolában is a megengedett ólomtartalom többszörösét mérték az ivóvízben, ezért megtiltották annak fogyasztását. A szolgáltatást egyik iskolában sem korlátozták, a csapokat ki lehet nyitni, azokból továbbra is folyik a víz, hogy a gyerekek használhassák a mosdókat és kezet is tudjanak mosni.

Ásványvízzel pótolják a csapvizet

Úgy tudjuk, a két érintett intézmény a Zrínyi Ilona Általános Iskola és a Rókusi Általános Iskola. Mindkét intézményt kerestük, azonban csak az utóbbiban erősítették meg értesüléseinket. „A mai naptól jönnek palackos, pumpás ásványvizek, bármelyik pillanatban megérkezik, és akkor mindegyik teremben lesz – nyilatkozta portálunknak a Rókusi Általános Iskola intézményvezetője, Kókai Gyula. – Az elmúlt két hónapban kétszer vettek vízmintát. Én csak az első vizsgálat eredményét ismerem, aminél csak a pangó vízben voltak problémák. Ha egy percig nyitva hagyták a csapot, akkor már iható volt a víz.”

A Rókusi Általános Iskola (fotó: Kovács Ferenc)

Az intézményvezető elmondta, az ivóvízprobléma az oktatásban nem okozott fennakadást, a tanórákat meg tudják tartani. A kialakult helyzetre keresik a hosszú távú megoldást. Eddig két lehetőség merült fel: a csőcsere, illetve tisztító-csaptelepek létesítése. Információink szerint akkreditált laboratóriumban is bevizsgálták a vízmintákat, és ott is megerősítették, hogy az ólomtartalom a megengedett határéték többszöröse.

Újabb mérések várhatók

Az ügyben kerestük az illetékes Szegedi Tankerületi Központot és a Csongrád Megyei Kormányhivatalt.Mindkét helyen tudnak a problémáról, utóbbi közleményben is megerősítette. „Hatóságunk két szegedi iskola belső hálózatából mért határérték feletti ólomszintet. Ezért a mai napon

elrendeltük az érintett iskolákban az ivóvízfogyasztás tilalmát és ezzel egyidejűleg az iskoláktól intézkedési tervet kértünk be a helyzet megoldására.

Az EFOP 1.8.0 Környezetegészségügyi alprojektjében Szeged-Belváros a feltáró monitoringra kijelölt mintaterületek között szerepel, így a következő 6 hónapban várhatóan sor fog kerülni a terület részletes kockázatfelmérésére, a gyerekintézményekre kiterjedően is”– olvasható aCsongrád Megyei Kormányhivatal tájékozatásában.

Frissítés 18:40-kor

Reagált az ügyben a Szegedi Tankerületi Központ is. Közleményüket változtatás nélkül közöljük. "A Szegedi Tankerületi Központ kérte a víz hatósági mintavételezését, valamint annak bevizsgálását a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztálytól. A vizsgálat eredményéről a tegnapi napon az a tájékoztatás érkezett, hogy két intézményben az ivóvíz fogyasztásra nem alkalmas. Azonnali intézkedés során a tankerületi központ az érintett intézményekben megfelelő mennyiségű biztonságos ivóvizet helyezett ki, amely szükség szerinti ideig elérhető lesz, továbbá kérte az illetékes hatóságtól, hogy a település többi iskolájában is vizsgálják meg a vízminőséget. A szennyezés műszaki okainak megállapítása folyamatban van, ezt követően lehet megoldási ütemtervet készíteni."

(A szegedma.hu többrészes cikksorozatban foglalkozott a szegedi ivóvíz minőségével, cikkeink itt, itt, itt és itt érhetők el.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.