Tiszta vizet a pohárba! III. rész: Jobb a víz, de mégse az

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Víz folyik egy szegedi csapból. Vajon mekkora lehet az ólomtartalma?

Egy vízügyi szakembertől megtudtuk, hogy a tisztítási munkálatok következtében javult a szegedi csapvíz kémiai összetétele, ugyanakkor pont ez a folyamat okozza a kellemetlen szaghatást.

Előzmények

A szegedi csapvízzel foglalkozó sorozatunk első részében összegyűjtöttük, hogy Szeged mely részein a legrosszabb a vízminőség. A második epizódban egy szakember segítségével próbáltuk megfejteni a probléma okait.

Szigorú jogszabályok

– Az Európai Uniós normáknak megfelelő vízminőségre vonatkozó jogszabály 2001-ben lépett életbe. Magyarországnak derogációs kötelezettsége volt, hogy bizonyos időpontig – ami közben többször is változott – teljesítse a megadott normákat. Az Európai Uniós csatlakozáskor vállaltuk, hogy ezeket teljesítjük – kezdte a beszélgetést egy neve elhallgatását vízügyi szakember. Hangsúlyozta, ennek megvalósítására támogatást kaptunk a KEOP és a KEHOP operatív programokból.

– A szegedi vízminőség javító program keretében két-három évvel ezelőtt valósult meg az a beruházás, ami némi hálózati munka mellett, a vízminőség javítását szolgálta. Jellemzően ennek a programnak a végrehajtása közben keletkeztek szagproblémák – fogalmazott.

Nem csak ettől lehet büdös a víz

A szakembertől megtudtuk, hogyha egyes hálózati szakaszokon nincs akkora forgalom, hogy folyamatosan frissüljön a víz, akkor beindulhatnak olyan kémiai és biológiai folyamatok, melyek következtében szintén szaghatás keletkezik.

Ezt a problémát viszonylag könnyű orvosolni, hiszen a sok éves tapasztalattal rendelkező üzemeltetők tisztában vannak azzal, hogy melyek ezek a szakaszok, és rendszeresen átöblítik ezeket a csöveket.

Folyamatosan tisztítják a hálózatot

A Szegedi Vízmű szakemberei januárban Újszegeden végeztek ivóvízhálózat mosatást, február első hetében a Móravárosi krt. – Vásárhelyi Pál út – Rókusi krt. – Makkosházi krt. és a Tisza által határolt területen folytatják a munkálatokat, ezen a héten pedig Tarjánban és Felsővárosban tisztítják a hálózatot.

Nem szegedi specifikum

Az elmúlt néhány évben az Alföld más területein is előfordult hasonló probléma.

– Baján konkrétan belebukott a vízmű vezetője abba, hogy miután megvalósult a vízminőség javító program keretében egy hasonló beruházás, mint ami Szegeden, ráengedték az új vizet a hálózatra, ami olyan mennyiségű hálózatból történő visszaolvadást okozott, hogy folyamatosan barna és büdös volt a víz. Csongrádon szintén előfordult hasonló probléma, mint Szegeden – mondta a szakember.

Jobb a víz, de mégse az

– Szegeden korábban stabil vízminőséghez szokhattak a lakosok. A jelenlegi tisztítási munkálatok során megváltozott a víz kémiai összetétele, ez okozza a problémák forrását.

A kémiai összetétel alapján javult a víz minősége, de ennek vannak sajnálatos mellékhatásai, mint például a kellemetlen szaghatás

– tudatta velünk. Hangsúlyozta, hogy erről nem a Szegedi Vízmű tehet, hiszen a tisztítási munkálat szükséges ahhoz, hogy megfeleljünk a szigorú Európai Uniós jogszabályoknak.

Szükséges volt ez?

A szakembertől megtudtuk, hogy Magyarországon szakmai alapon elég sokan megkérdőjelezik, hogy szükséges-e ilyen szolgai módon alkalmazkodni az Európai Uniós vízminőségi paraméterekhez. – Valójában azok a kockázatok, melyek miatt csökkenteni kell a víz oldott anyag tartalmát, nem annyira jelentősek, mint amennyire az EU többi tagállamában, így megkérdőjelezhető a tisztítási munkálatok szükségessége – fogalmazott.

 

Előző sztori

Meglazult egy bádogtető Szegeden, veszélyben voltak a gyalogosok

Következő sztori

Kortárs orosz darabot láthatunk a Szegedi Nemzeti Színházban