Közélet

Tiszta vizet a pohárba! I. rész: Ihatatlan a csapvíz Szegeden

Tiszta vizet a pohárba! I. rész: Ihatatlan a csapvíz Szegeden

2019. január 28., hétfő
Tiszta vizet a pohárba! I. rész: Ihatatlan a csapvíz Szegeden

Évek óta komoly problémát jelent a szegedieknek a csapvíz minősége. Eddig elsősorban az újszegediek panaszkodtak, de most már a belvárosi lakosok is háborognak. Új sorozatunkban megnézzük, hogy hol rossz Szegeden a csapvíz, megpróbáljuk megfejteni a probléma okait, és végigvesszük az esetleges megoldási lehetőségeket.

Papíron minden tökéletes

„A Szeged alatti vízbázis változó rétegekből jó minőségű vizet biztosít, amely az ivóvíz minőségi követelményeit rögzítő magyar és az EU előírásoknak is megfelel.” – olvasható

a Szegedi Vízmű Zrt. honlapján.

Ehhez képest évek óta visszatérő problémának számít, hogy rossz minőségű, ihatatlan víz folyik a szegedi csapokból.

Már a belvárosban is panaszkodnak

Korábban elsősorban az

újszegedi

és a

szőregi

olvasóink jelezték, hogy zavaros a csapvíz, az elmúlt hónapokban azonban már belvárosi lakosok is panaszkodtak a víz minőségére.

-

Amióta beköszöntött a hideg, rendszeresen iszok lélekmelengető teát. A csapvíz minősége viszont sajnos olyan rossz, hogy kénytelen vagyok ásványvízből főzni.

Pár hónapja szinte folyamatosan penész szagú, zavaros víz folyik a csapból. Zuhanyzásra még talán alkalmas, de főzni már nem merek belőle

– panaszkodott nekünk László Piroska, aki a Széchenyi téren lakik. - Pár hónapja arra lettem figyelmes, hogy furcsa szaga van a csapvíznek. Eleinte azt gondoltam, hogy ez csak egy átmeneti probléma de, sajnos ez azóta se múlt el. Ráadásul mikor ittam belőle másnapra hasfájást és hasmenést eredményezett, ezért kénytelen voltam átszokni a palackozott ásványvízre – írta nekünk e-mailben Pintér Viktor, aki szintén a belvárosban él.

Újszegeden a legrosszabb a helyzet

A Délmagyar még 2017. májusában cikkezett arról,

hogy az újszegedi Alsó kikötő sor 6. szám alatt csatornaszagú, sárga, nyálkás, rozsdás víz folyik a csapból. A lakosok ásványvízzel mostak fogat, és a főzéshez is palackozott vizet használtak.

A lapnak az eset kapcsán Kass Ferenc, újszegedi háziorvos elmondta, ha valaki éveken keresztül magas vastartalmú vizet fogyaszt, a szervezetben felhalmozódott vas májkárosodást okozhat.

Tavaly augusztusban megírtuk,

hogy az egyik újszegedi Főfasoron lakó olvasónk szerint másfél-két éve ihatatlan, és dögszagú a csapvíz a lakásában. - A víz ihatatlan, dögszagú, tusolásra is alig alkalmas – kezdte levelét neve elhallgatását kérő olvasónk, aki öt éve lakik Újszegeden. - A vízmű érdemben nem válaszol a problémára és nem javítja a szolgáltatást. Szeretnénk tudni a probléma valós okát, a víz minőséget, továbbá állítsák vissza a korábbi minőséget – fogalmazott.

Ivóvízhálózat mosatás végeznek

„A Szegedi Vízmű Zrt. ivóvízhálózat mosatást végez január 28. és 31. között Újszegeden. A mosatás időtartama alatt (9.00 és 15.00 óra között) átmenetileg nyomáscsökkenés és vízhiány következhet be, és a víz zavarossá válhat” – olvasható a társaság közleményében.

A víz – ülepítés után – fogyasztásra alkalmas, azonban a társaság azt javasolja, hogy az érintett időszakban, a munkálatok megkezdése előtt, vételezzenek szükségleteiknek megfelelően ivóvizet.

A sorozatunk következő részében egy szakértő segítségével megpróbáljuk megfejteni a probléma okait.

Ön elégedett a csapvíz minőségével? Ha nem, akkor írja meg kommentben, hogy hol tapasztalt minőségromlást.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.