Felsővároson is ihatatlan a csapvíz

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Városszerte rengetegen panaszkodnak, hogy fogyasztásra alkalmatlan víz folyik a csapból. Immár Felsővároson is kritikus a helyzet.

Erősen zaccos kávéra emlékeztet az az “ivóvíz”, ami a felsővárosi csapokból folyik. Rendesen kiakadtak a szegediek, akik többnyire a Facebookon panaszkodnak a gusztustalan víz miatt.

 

Korábban négy részes cikksorozat keretein belül próbáltunk fényt deríteni a problémai okaira.

Az első részében összegyűjtöttük, hogy Szeged mely részein a legrosszabb a vízminőség. A cikk alatti kommentmezőben többen is jelezték, hogy a belváros, Újszeged és Szőreg mellett többek között Makkosházán, Rókuson, Újrókuson, Kiskundorozsmán és Subasán is kifogásolható a csapvíz minősége. Az imént említett városrészekhez csatlakozott Felsőváros is, ugyanis a Szegeden láttalak Facebook-csoportba pár napja posztolt kép alapján megállapítható, hogy ott is kifogásolható minőségű víz folyik a csapból.

Leginkább egy felhígított, darabos kávéra emlékeztet a víz, ami a felsővárosi csapból folyik (Fotó: Szegeden láttalak Facebook-csoport)

Egy vízügyi szakembertől megtudtuk, hogy alapvetően a szegedi csapvíznek magas az oldott anyag tartalma. A tisztítási folyamat során megváltozik a víz kémiai állapota, és ettől lesz a feketés zavarodást a folyadékban. A kellemetlen szaghatás pedig az ammóniummentesítés mellékhatása. Magyarán a tisztítási munkálatok következtében javult a csapvíz kémiai összetétele, ugyanakkor pont ez a folyamat okozza a kellemetlen mellékhatásokat.

Ólomveszély

Korábban azt is megírtuk, hogy két szegedi általános iskolában is megtiltották az ivóvíz fogyasztását a magas ólomtartalom miatt. A problémát vélhetően az elöregedett vezetékhálózat okozhatja.

Házi víztisztítás lehet a megoldás

– Létezik egy speciális víztisztító berendezés, amiben olyan főszűrő egység van, ami 0,0001 mikronos résméreten préseli át a vizet. Ez tulajdonképpen teljesen kiszűri a csapvízből a káros, és nem odaillő anyagokat, így olyan biztonságos vezetékes vízhez juthatunk, amit kisbabák is nyugodtan fogyaszthatnak – fogalmazott Ali Zsolt, a Víztisztító Diszkont vezetője. Kiemelte, az 50-60 ezer forintos berendezés akár fél év alatt is visszahozhatja az árát.

Előző sztori

Kakas Béla: A történelmünk a tét

Következő sztori

Szeged2030: Jövőkép Szegednek