Közélet

Felsővároson is ihatatlan a csapvíz

Felsővároson is ihatatlan a csapvíz

2019. május 3., péntek
Felsővároson is ihatatlan a csapvíz

Városszerte rengetegen panaszkodnak, hogy fogyasztásra alkalmatlan víz folyik a csapból. Immár Felsővároson is kritikus a helyzet.

Erősen zaccos kávéra emlékeztet az az "ivóvíz", ami a felsővárosi csapokból folyik. Rendesen kiakadtak a szegediek, akik többnyire a Facebookon panaszkodnak a gusztustalan víz miatt.

  Korábban négy részes cikksorozat keretein belül próbáltunk fényt deríteni a problémai okaira.

Az első részében

összegyűjtöttük, hogy Szeged mely részein a legrosszabb a vízminőség. A cikk alatti kommentmezőben többen is jelezték, hogy a belváros, Újszeged és Szőreg mellett többek között Makkosházán, Rókuson, Újrókuson, Kiskundorozsmán és Subasán is kifogásolható a csapvíz minősége. Az imént említett városrészekhez csatlakozott Felsőváros is, ugyanis a Szegeden láttalak Facebook-csoportba pár napja posztolt kép alapján megállapítható, hogy ott is kifogásolható minőségű víz folyik a csapból.

Leginkább egy felhígított, darabos kávéra emlékeztet a víz, ami a felsővárosi csapból folyik (Fotó: Szegeden láttalak Facebook-csoport)

Egy vízügyi szakembertől megtudtuk,

hogy alapvetően a szegedi csapvíznek magas az oldott anyag tartalma. A tisztítási folyamat során megváltozik a víz kémiai állapota, és ettől lesz a feketés zavarodást a folyadékban. A kellemetlen szaghatás pedig az ammóniummentesítés mellékhatása. Magyarán a tisztítási munkálatok következtében

javult a csapvíz kémiai összetétele

, ugyanakkor pont ez a folyamat okozza a kellemetlen mellékhatásokat.

Ólomveszély

Korábban azt is megírtuk

, hogy két szegedi általános iskolában is megtiltották az ivóvíz fogyasztását a magas ólomtartalom miatt. A problémát vélhetően az elöregedett vezetékhálózat okozhatja.

Házi víztisztítás lehet a megoldás

– Létezik egy speciális víztisztító berendezés, amiben olyan főszűrő egység van, ami 0,0001 mikronos résméreten préseli át a vizet. Ez tulajdonképpen teljesen kiszűri a csapvízből a káros, és nem odaillő anyagokat, így olyan biztonságos vezetékes vízhez juthatunk, amit kisbabák is nyugodtan fogyaszthatnak –

fogalmazott Ali Zsolt

, a Víztisztító Diszkont vezetője. Kiemelte, az 50-60 ezer forintos berendezés akár fél év alatt is visszahozhatja az árát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.