Közélet

Életbe lépett a hajléktalan rendelet- Szegeden szükség van rá

Életbe lépett a hajléktalan rendelet- Szegeden szükség van rá

2018. október 15., hétfő
Életbe lépett a hajléktalan rendelet- Szegeden szükség van rá

Az új jogszabály értelmében, aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, és a hatóságok felszólítása ellenére sem megy el onnan, az szabálysértést követ el. Szegeden a városvezetők tehetetlenül nézik az egyre agresszívabb kéregetők belvárosi randalírozását.

"Na ez mindennek a teteje! A Dugonics téren ettünk este, amikor az asztaloknál megjelent egy kéregető. Jó előre mondtam, hogy ne jöjjön a közelembe, de nemhogy a közelünkbe jött, majdhogynem a tányérba nyúlt.

Üljön ki valamelyik városvezető és vacsorázzon meg a belvárosban, hátha észbe kapnak, hogy tenni kellene valamit"

Írta nekünk Gábor, aki fotóval is illusztrálta a hívatlan "vacsoravendéget".

Szegeden komoly problémát jelent a hajléktalan kérdés

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne kapnánk hasonló levelet szerkesztőségünkbe, a szegediek egyre mérgesebbek, de a város vezetését mindez nem érdekli. Hónapok óta tűrik, hogy összepiszkítsák a belvárost, balhézzanak egymással és agresszíven kéregessenek a vendéglátóhelyek környékén. Íme néhány cikkünk a témában az utóbbi hónapokból: A

z Árvízi emlékmű alja

, valamint a

töltésoldal

évek óta hemzseg a

hajléktalanoktól

. Nyáron

rendszeresek voltak a hajléktalanbalhék a belvárosban

, de arra is volt precedens, hogy

a Kárász utcán, egy virágládára végezte a dolgát egy fedél nélküli ember.

Nem kérdés, ha valahol, akkor Szegeden komoly szükség van az új jogszabályra.

Van hely a szállókon

- Összességében elmondható, hogy Szegeden nem marad ellátatlanul az a hajléktalan, aki segítséget kér tőlünk, de csak azok. Erőszakkal senkit nem vehetünk rá, hogy bejöjjön a szállóra -

nyilatkozta nekünk júniusban az SZKTT Egyesített Szociális Intézmény főigazgatója

. - A téli, úgynevezett krízis időszakban növeljük a férőhelyek számat, de Szegeden ilyenkor sem fordult elő olyan, hogy valakit telt ház miatt el kellett küldenünk – mondta.

Az Egyesített Szociális Intézmény rendszerében a Bajai úton, az Indóház téren és télen a Moszkvai körúton biztosítanak szállást a hajléktalanoknak a városban. A krízis időszakban összesen 163 férőhely áll rendelkezésre.

Életbe lépett az új jogszabály

Hétfőtől szabálysértésnek minősül az, ha valaki életvitelszerűen közterületen tartózkodik. Az új jogszabály a hajléktalanokkal szemben speciális helyszíni intézkedési eljárást vezetett be. Ennek keretében a rendőr felszólítja a hajléktalant a közterület elhagyására. Semmilyen további eljárás nem kezdődik el azzal szemben, aki ennek eleget tesz vagy együttműködik.

Szabálysértési eljárás is csak azzal szemben indul, akit a rendőr 90 napon belül már háromszor szólított fel a közterület elhagyására, ám ennek az adott időn belül negyedik alkalommal sem tesz eleget.

Ahhoz, hogy ezt ellenőrizni lehessen, létrejön egy nyilvántartás azokról, akiket helyszíni intézkedések alá vontak. A nyilvántartásban az adatokat a helyszíni intézkedéstől számítva 90 napig, illetve az eljárás megindításáig lehet tárolni, az információk 90 nap után törlődnek.

Aki ellen szabálysértési eljárás indul, az közérdekű munkával, vagy ha ezt nem vállalja, esetleg visszaeső, akkor elzárással sújtható, pénzbírság nem szabható ki. A szankcióról bíróság dönt.

Mivel az eljáráshoz az érintettet előállítják, a rendőrség ez idő alatt köteles gondoskodni a hajléktalan tisztálkodásáról és tiszta ruhájáról, de az érintett ingóságáról és vele élő állatáról is. Az ingóságokat hat hónapig őrzik majd, ennek letelte után az arra kijelölt szerv megsemmisíti azokat.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.