Írjon nekünk

Közélet

Szegeden nem marad fedél nélkül a hajléktalan- ha ellátásért jelentkezik

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A hajléktalanok közül sokan életvitelszerűen használják a közterületeket, ami a közbiztonsági és közegészségügyi veszélyek mellett megterhelő a városban élőknek, ezért a Fidesz az alkotmányban tiltaná a hajléktalanságot. Szegeden aki jelentkezik kap ellátást.

A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy a most zajló alkotmánymódosítási folyamatban teremtsék meg annak jogi feltételeit, hogy ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás, hiszen minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely. Ez Szegeden is így van.

Nincs arról pontos adat, hogy hány hajléktalan él a városban, mivel a regisztráció önkéntes, azaz csak az kerül be a rendszerbe, aki ellátást kér. Tovább árnyalja a képet, hogy az Egyesített Szociális Intézmény mellett a Máltai Szeretetszolgálat is foglalkozik hajléktalanellátással, így előfordulhat, hogy duplán regisztrál egy utcán élő és mindkét ellátást igénybe veszi valamilyen formában.

„Összességében elmondható, hogy Szegeden nem marad ellátatlanul az a hajléktalan, aki segítséget kér tőlünk, de csak azok. Erőszakkal senkit nem vehetünk rá, hogy bejöjjön a szállóra.”- jelentette az SZKTT Egyesített Szociális Intézmény főigazgatója -”A téli, úgynevezett krízis időszakban növeljük a férőhelyek számat, de Szegeden ilyenkor sem fordult elő olyan, hogy valakit telt ház miatt el kellett küldenünk.”

Az Egyesített Szociális Intézmény rendszerében a Bajai úton, az Indóház téren és télen a Moszkvai körúton biztosítanak szállást a hajléktalanoknak a városban. A krízis időszakban összesen 163 férőhely áll rendelkezésre. Két megoldást vehetnek igénybe a hajléktalanok, az éjjeli menedék egy éjszakára- akár minden este- nyújt ellátást. Ez egyelőre csak a férfiak számára elérhető Szegeden, de idén a női éjjeli menedékhely is megnyílik. Az átmeneti szálláson egy megállapodás megkötése után hosszabb távon kerül biztos fedél a rászorulók feje fölé- ezt mindkét nem igénybe veheti jelenleg is.

A Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportjától kapott információk alapján a nappali melegedőt 7-800 ember veszi igénybe, de itt nem csak hajléktalanok jelentkeznek ellátásért. „A 24 órás egészségügyi centrumunk azoknak a hajléktalanoknak nyújt megoldást, akiket a kórházból otthoni lábadozásra küldtek el. Ilyen esetben nálunk jelentkezhetnek és mi befogadjuk őket.”- mondta Katona-Korán Ágnes a szeretetszolgálat szegedi vezetője. Hozzátette, hogy a gyógyulás után is igyekeznek segítséget nyújtani, lehetőség szerint idősek otthonában vagy jövedelem esetén albérletben próbálják elhelyezni őket.

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy a Fidesz kezdeményezése akár még segíthet is a hajléktalanokon. Ha ugyanis az alkotmányba kerül a hajléktalanság tiltása, kötelezővé válik a fedél nélküliek is megoldást keresniük éjszakára, még azoknak is akik eddig nem tettek ezt meg. Mint olvashattuk, hely van Szegeden.

Kommentek

Tovább olvasom

Közlekedés

Lezárják vasárnap a röszkei határátkelőt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

7 órától 19 óráig nem lehet elhagyni az országot.

Tovább olvasom

Közélet

Katonai középiskolai képzés indul Hódmezővásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az ingatlan már a honvédség vagyonkezelésben van.

Tovább olvasom

Közélet

Mágneshorgász tisztítja Szeged élővizeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egy mázsa hulladéktól tisztította meg a vizeket.

Tovább olvasom

Aktuál