Írjon nekünk

Közélet

Szegeden nem marad fedél nélkül a hajléktalan- ha ellátásért jelentkezik

Megjelent:

A hajléktalanok közül sokan életvitelszerűen használják a közterületeket, ami a közbiztonsági és közegészségügyi veszélyek mellett megterhelő a városban élőknek, ezért a Fidesz az alkotmányban tiltaná a hajléktalanságot. Szegeden aki jelentkezik kap ellátást.

A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy a most zajló alkotmánymódosítási folyamatban teremtsék meg annak jogi feltételeit, hogy ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás, hiszen minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely. Ez Szegeden is így van.

Nincs arról pontos adat, hogy hány hajléktalan él a városban, mivel a regisztráció önkéntes, azaz csak az kerül be a rendszerbe, aki ellátást kér. Tovább árnyalja a képet, hogy az Egyesített Szociális Intézmény mellett a Máltai Szeretetszolgálat is foglalkozik hajléktalanellátással, így előfordulhat, hogy duplán regisztrál egy utcán élő és mindkét ellátást igénybe veszi valamilyen formában.

„Összességében elmondható, hogy Szegeden nem marad ellátatlanul az a hajléktalan, aki segítséget kér tőlünk, de csak azok. Erőszakkal senkit nem vehetünk rá, hogy bejöjjön a szállóra.”- jelentette az SZKTT Egyesített Szociális Intézmény főigazgatója -”A téli, úgynevezett krízis időszakban növeljük a férőhelyek számat, de Szegeden ilyenkor sem fordult elő olyan, hogy valakit telt ház miatt el kellett küldenünk.”

Az Egyesített Szociális Intézmény rendszerében a Bajai úton, az Indóház téren és télen a Moszkvai körúton biztosítanak szállást a hajléktalanoknak a városban. A krízis időszakban összesen 163 férőhely áll rendelkezésre. Két megoldást vehetnek igénybe a hajléktalanok, az éjjeli menedék egy éjszakára- akár minden este- nyújt ellátást. Ez egyelőre csak a férfiak számára elérhető Szegeden, de idén a női éjjeli menedékhely is megnyílik. Az átmeneti szálláson egy megállapodás megkötése után hosszabb távon kerül biztos fedél a rászorulók feje fölé- ezt mindkét nem igénybe veheti jelenleg is.

A Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportjától kapott információk alapján a nappali melegedőt 7-800 ember veszi igénybe, de itt nem csak hajléktalanok jelentkeznek ellátásért. „A 24 órás egészségügyi centrumunk azoknak a hajléktalanoknak nyújt megoldást, akiket a kórházból otthoni lábadozásra küldtek el. Ilyen esetben nálunk jelentkezhetnek és mi befogadjuk őket.”- mondta Katona-Korán Ágnes a szeretetszolgálat szegedi vezetője. Hozzátette, hogy a gyógyulás után is igyekeznek segítséget nyújtani, lehetőség szerint idősek otthonában vagy jövedelem esetén albérletben próbálják elhelyezni őket.

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy a Fidesz kezdeményezése akár még segíthet is a hajléktalanokon. Ha ugyanis az alkotmányba kerül a hajléktalanság tiltása, kötelezővé válik a fedél nélküliek is megoldást keresniük éjszakára, még azoknak is akik eddig nem tettek ezt meg. Mint olvashattuk, hely van Szegeden.

Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Szegeden is éttermek zárnak be, mert nincs minőségi szakember a piacon

Megjelent:

Szerző:

Vajon lassan hiányszakmának minősül a szakács is a napfény városában? Az elmúlt hetekben több étterem is bezárt Szegeden és környékén, mi pedig utánajártunk, mi okozhatja, vagy okozhatta a problémát. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Ez a medve nem az a medve- már hárman vannak legalább- VIDEÓ

Megjelent:

Szerző:

Vasárnap hajnalban egy medve sétált Miskolcon. A szakemberek azt kérik, ha valaki medvét lát a Sajó mentén, értesítse a természetvédelmi őröket – írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közleményében. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Jó reggelt Szeged: újra úton a medve!

Megjelent:

Szerző:

Hogy fér meg egy napba egy medve, a Viszkis és négy meccs? Mutatjuk! Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál