Közélet

Az emlékmű alatt hajléktalanok laknak - az önkormányzat tehetetlen

Az emlékmű alatt hajléktalanok laknak - az önkormányzat tehetetlen

2018. június 27., szerda
Az emlékmű alatt hajléktalanok laknak - az önkormányzat tehetetlen

A Segesdy György által alkotott Árvízi emlékművet a nagy árvíz századik évfordulóján, 1979-ben avatták fel. A szocialista realizmus stílusjegyeit hordozó műalkotás az egymásnak feszülő hullámokkal egyrészt a természet iszonytatos erejét, másrészt az ember diadalmas helytállását kívánja szimbolizálni, pedig mára leginkább a társadalmi rétegek eltávolodásának a jelképévé, és a város egyik szégyenfoltjává vált.

"Marihuána fogyasztásra kijelölt hely"

Bizonyos szempontból az Árvízi emlékmű határpontnak számít, ugyanis számos szegedi fiatal szokta a péntek és szombat estéit a rakparton tölteni - nagy részük általában a DOKK és az Árvízi emlékmű közti részen szokott alkoholmámorba merülni, a szobortól a Boszorkánysziget felé haladva viszont elsősorban a kábítószeres bandák szoktak elszakadni a valóságtól. A térfigyelő kamera vakfoltjában még egy kedves kis falra festett felhívás is tájékoztat bennünket arról, hogy marihuána fogyasztásra kijelölt helyen tartózkodunk. Természetesen az Árvízi emlékmű közvetlen közelében is a magyar jogszabályok érvényesek, így azon a helyen sem lehet legálisan kábítószert fogyasztani.

A térfigyelő kamera vakfoltjában előszeretettel fogyasztanak kábítószert. (Fotó: Kovács Ferenc)

Az emlékmű más megvilágításban

Az Árvízi emlékműre a fiatalok közkedvelt találkozóhelyként, míg a hajléktalanok biztonságos menedékként tekintenek. Az emlékmű új értelmet nyert az elmúlt években, ugyanis vertikálisan nézve a társadalmi rétegződést élethűen ábrázolja: felül a jól szituált átlagemberek, alul pedig a számkivetett hajléktalanok töltik az idejüket. A járókelők nagy része talán nem is sejti, hogy az emlékmű alatt mekkora szeméthalmaz lapul. A műemlék körül terjengő penetráns húgyszag gyanakvóvá tett bennünket, így lemerészkedtünk a szobor aljához, a látvány megdöbbentő volt: elhajított sörös üvegek, üdítős palackok, óvszeres dobozok, bűzölgő emberi fekáliák közt fetrengő illuminált állapotú hajléktalanok, és mindez fényes nappal, Szeged egyik legnépszerűbb műemlékének alapzatánál.

Húgyszagú szeméthegyek az emlékmű alapjánál. (Fotó: Kovács Ferenc)

Az önkormányzat tehetetlen

Hekáné Dr. Szondi Ildikó, a Belváros szocialista önkormányzati képviselője nem tud arról, hogy lenne bármilyen kezdeményezés a probléma megoldására. „Tisztában vagyok a problémával, de egyelőre nincs tudomásom arról, hogy elindult volna bármilyen folyamat ennek megoldására. Folyamatosan próbálkozunk, de ez egy valóságos szélmalomharc, ugyanis amint kiköltözik az egyik hajléktalan, egyből érkezik egy másik a helyére. Az elmúlt évek során többször is kitakarítottuk az Árvízi emlékmű alját, de a szemét folyamatosan újratermelődik a hajléktalanok tartós jelenléte miatt. Az a baj, hogy az emlékmű a kialakítása miatt kifejezetten alkalmas hely a fedél nélküliek számára, így állandóan visszatérnek.” – mondta a képviselőnő.

Hajléktalantanya az emlékmű alatt. (Fotó: Kovács Ferenc)

A Fidesz javaslata megoldást jelenthet

Akárcsak a körtöltés melletti erdő esetében, úgy az Árvízi emlékmű problémájára is megoldást jelenthetne a Fidesz hajléktalanságot tiltó javaslata, ugyanis ha bekerül az alkotmányba, akkor jogilag tiltva lenne az életvitelszerű tartózkodás közterületen, és mint azt pár héttel ezelőtt megtudtuk, a szegedi hajléktalanszállókon bőven van még hely.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.