Közélet

Hajléktalan balhé Szeged belvárosában

Hajléktalan balhé Szeged belvárosában

2018. június 28., csütörtök
Hajléktalan balhé Szeged belvárosában

Úgy tűnik Szegednek nagy szüksége volt az alkotmánymódosításra.

A múlt héten, a országgyűlés által megszavazott módosítás során bekerült az alaptörvénybe "az utcán életvitelszerű lakhatás" megtiltása. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján erre a módosításra Szegednek nagy szüksége volt. Tucatjával kéregető hajléktalanok a belvárosban, hajléktalan telepek a város szélén és a belvárosban illetve a legújabb: állatkínzás és testi sértés a Dugonics téren fényes nappal.

Napközben a városban kéregetnek

Mint ahogy azt megírtuk, az

árvízi emlékmű alatt

és a

körtöltés oldalában tanyázó hajléktalanok

helyzetére a terület szocialista önkormányzati képviselői csak félmegoldásokat találtak eddig, ígéretből persze nem volt hiány. Mondhatnánk, hogy kit zavar, ameddig nincsenek szem előtt, de egyrészt embertelen körülmények között élnek a szerencsétlen sorsú emberek, másrészt, ahogy szintén megírtuk

lenne helyük a város hajléktalanszállóin

. Reggelente, a munkába indulók már hajnalban találkozhatnak az olykor erőszakosan kéregető hajléktalanokkal a Széchenyi téren és a Dóm tér környékén. Igaz, az utóbbi gócpontot a Dóm-projektnek köszönhetően a napokban megszüntették.

A Dugonics téren a "kistesco" előtti füves területen kora este, a napközben összekoldult pénz elköltése után randalíroznak, nem zavartatva magukat az ott járóktól dolgukat végzik, így nemegyszer átható hugyszag lengi be a területet.

De a Somogyi és Zrínyi utca sarkán lévő éjjel nappali is kedvelt találkozási pont, helyben fogyasztják a napi betevőt, ha pedig elfogyott az alkohol és a pénz a közeli vendéglátóhelyek teraszain ülőktől kéregetnek- igen agresszíven. Késő éjszaka a bódult dajdajozás vagy az egymás közti vitás kérdések hangos, néha tettlegességig fajuló rendezése a program.

A jó idő beálltával a Dóm téri árkádsor alatti padok átmeneti szállóvá változtak. Több hajléktalan is odaköltözött, állandó lakhelynek választva a város egyik legszebb terét. Az alvás mellett rendszeresen kéregettek és ezt legtöbbször erőszakosan tették. Többször hiányos öltözetben, megbotránkoztató viselkedéssel riogatták az arra járókat. A Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozó, műemlékvédelem alatt álló területről tegnap eltűntek a kő ülőkék, illetve az ott maradó padokra kovácsoltvas elválasztó/„karfa” került. Az egyházmegye tájékoztatása szerint a két mészkő ülőke a Dóm-projekt részeként készült, amelyet 2015. nyarán helyeztek el a Nemzeti Emlékcsarnokban. A padok mára elszennyeződtek, megkoptak, több helyen megsérültek, így karbantartásuk időszerűvé vált. A felújításra elszállított padokat a későbbiekben várhatóan visszaviszik a Pantheonba, a kovácsoltvas beépítéssel pedig a térre látogatók kényelmét szeretnék szolgálni. Ennek a felújításnak köszönhetően viszont a szabadtéri kezdetére eltűntek a térről a hajléktalanok. Van amikor ezzel az éjszakát sem várják meg. Szerdán délután a Dugonics téren, a szökőkútnál látta fotóriporterünk, ahogy rendőrök vittek el egy láthatóan utcán élő fiatalembert, miközben a mentősök éppen, egy szintén hajléktalan nő sebeit látták el. A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint egy 22 éves férfi előzetes szóváltást követően egy asszonyt és egy kutyát bántalmazott Szeged belvárosában. A feltételezett elkövetőt a rendőrök előállították. Ellene súlyos testi sértés kísérlete és állatkínzás miatt indult eljárás. Mindez fényes nappal, Szeged belvárosában a turista szezon elején.

Ismét a kormány segít

Ahogy azt több cikkünkben is megírtuk, a városi önkormányzat és a városi képviselők nem urai a helyzetnek, félmegoldásokkal és ígéretekkel próbálják elodázni a probléma megoldását. Erre jelenthet megoldást a parlament által elfogadott alkotmánymódosítás. Az ehhez kapcsolódó szabálysértési törvénymódosítást is benyújtotta a kormány az országgyűlés elnökének, annak tervezete a parlament honlapján már olvasható.
Ebből kiderül, hogy módosul a szabályzás, az összes közterületen tilos lesz az életvitelszerű tartózkodás, szemben az eddigiekkel, ami csak a világörökségi részeken, illetve az önkormányzat által kijelölt területeken tiltotta azt. Akiéletvitelszerűen közterületen tartózkodik, ésa hatóságok felszólítása ellenére sem hagyja el a területet, azszabálysértést követ el. Külön szól a módosítás arról, hogy a helyszín elhagyásának minősül az is, ha a hajléktalan bemegy egy szállóra.
Szigorodnak a szankciók is. A jelenleg érvényben lévő törvény szerint első körben közérdekű munka szabható ki aki nem tartja be ezt a törvényt, ha ezt nem vállalja a hajléktalan, pénzbírság jön, ha pedig féléven belül harmadszor is elkapják akkor elzárással büntetik. A tervezet szerint már első körben jöhet az elzárás, ha a közérdekű munkát nem vállalja a hajléktalan- pénzbírság akkor sem szabható ki köztéren élés miatt. A módosítás szerint az önkormányzatoknak október 15-ig hatályon kívül kell helyezniük azokat a rendeleteket,amelyekben kijelölték, hogy hol jogellenes az életvitelszerűenmegvalósuló közterületi tartózkodás. A témával kapcsolatban a szegedi önkormányzatnak is elküldtük kérdéseinket, azt kérdeztük, hogy egyetértenek az új rendelettel vagy sem, illetve annak életbelépése esetén okozhat valamilyen problémát a hajléktalanok ellátása Szegeden. Amint megkaptuk a válaszokat, cikkünket frissítjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.