Írjon nekünk

Közélet

Hajléktalan balhé Szeged belvárosában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Úgy tűnik Szegednek nagy szüksége volt az alkotmánymódosításra.

A múlt héten, a országgyűlés által megszavazott módosítás során bekerült az alaptörvénybe “az utcán életvitelszerű lakhatás” megtiltása. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján erre a módosításra Szegednek nagy szüksége volt. Tucatjával kéregető hajléktalanok a belvárosban, hajléktalan telepek a város szélén és a belvárosban illetve a legújabb: állatkínzás és testi sértés a Dugonics téren fényes nappal.

Napközben a városban kéregetnek

Mint ahogy azt megírtuk, az árvízi emlékmű alatt és a körtöltés oldalában tanyázó hajléktalanok helyzetére a terület szocialista önkormányzati képviselői csak félmegoldásokat találtak eddig, ígéretből persze nem volt hiány. Mondhatnánk, hogy kit zavar, ameddig nincsenek szem előtt, de egyrészt embertelen körülmények között élnek a szerencsétlen sorsú emberek, másrészt, ahogy szintén megírtuk lenne helyük a város hajléktalanszállóin.

Reggelente, a munkába indulók már hajnalban találkozhatnak az olykor erőszakosan kéregető hajléktalanokkal a Széchenyi téren és a Dóm tér környékén. Igaz, az utóbbi gócpontot a Dóm-projektnek köszönhetően a napokban megszüntették.

A Dugonics téren a “kistesco” előtti füves területen kora este, a napközben összekoldult pénz elköltése után randalíroznak, nem zavartatva magukat az ott járóktól dolgukat végzik, így nemegyszer átható hugyszag lengi be a területet.

De a Somogyi és Zrínyi utca sarkán lévő éjjel nappali is kedvelt találkozási pont, helyben fogyasztják a napi betevőt, ha pedig elfogyott az alkohol és a pénz a közeli vendéglátóhelyek teraszain ülőktől kéregetnek- igen agresszíven. Késő éjszaka a bódult dajdajozás vagy az egymás közti vitás kérdések hangos, néha tettlegességig fajuló rendezése a program.

IMG_20180626_172209
IMG_20180626_171550
IMG_20180626_164712
IMG_20180626_163804
IMG_20180626_163139
IMG_20180626_162201
IMG_20180626_154438
IMG_20180626_153452
IMG_20180626_143845
IMG_20180626_152910
IMG_20180626_141937
Kedden délután felszámolták a az árkádsor alatt a hajléktalantanyát.
A jó idő beálltával a Dóm téri árkádsor alatti padok átmeneti szállóvá változtak. Több hajléktalan is odaköltözött, állandó lakhelynek választva a város egyik legszebb terét. Az alvás mellett rendszeresen kéregettek és ezt legtöbbször erőszakosan tették. Többször hiányos öltözetben, megbotránkoztató viselkedéssel riogatták az arra járókat. A Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozó, műemlékvédelem alatt álló területről tegnap eltűntek a kő ülőkék, illetve az ott maradó padokra kovácsoltvas elválasztó/„karfa” került. Az egyházmegye tájékoztatása szerint a két mészkő ülőke a Dóm-projekt részeként készült, amelyet 2015. nyarán helyeztek el a Nemzeti Emlékcsarnokban. A padok mára elszennyeződtek, megkoptak, több helyen megsérültek, így karbantartásuk időszerűvé vált. A felújításra elszállított padokat a későbbiekben várhatóan visszaviszik a Pantheonba, a kovácsoltvas beépítéssel pedig a térre látogatók kényelmét szeretnék szolgálni. Ennek a felújításnak köszönhetően viszont a szabadtéri kezdetére eltűntek a térről a hajléktalanok.

Van amikor ezzel az éjszakát sem várják meg. Szerdán délután a Dugonics téren, a szökőkútnál látta fotóriporterünk, ahogy rendőrök vittek el egy láthatóan utcán élő fiatalembert, miközben a mentősök éppen, egy szintén hajléktalan nő sebeit látták el. A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint egy 22 éves férfi előzetes szóváltást követően egy asszonyt és egy kutyát bántalmazott Szeged belvárosában. A feltételezett elkövetőt a rendőrök előállították. Ellene súlyos testi sértés kísérlete és állatkínzás miatt indult eljárás. Mindez fényes nappal, Szeged belvárosában a turista szezon elején.

0626_dugoter_rendor_5
0626_dugoter_rendor_1
0626_dugoter_rendor_2 (1)

Ismét a kormány segít

Ahogy azt több cikkünkben is megírtuk, a városi önkormányzat és a városi képviselők nem urai a helyzetnek, félmegoldásokkal és ígéretekkel próbálják elodázni a probléma megoldását. Erre jelenthet megoldást a parlament által elfogadott alkotmánymódosítás. Az ehhez kapcsolódó szabálysértési törvénymódosítást is benyújtotta a kormány az országgyűlés elnökének, annak tervezete a parlament honlapján már olvasható.

Ebből kiderül, hogy módosul a szabályzás, az összes közterületen tilos lesz az életvitelszerű tartózkodás, szemben az eddigiekkel, ami  csak a világörökségi részeken, illetve az önkormányzat által kijelölt területeken tiltotta azt. Aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, és a hatóságok felszólítása ellenére sem hagyja el a területet, az szabálysértést követ el. Külön szól a módosítás arról, hogy a helyszín elhagyásának minősül az is, ha a hajléktalan bemegy egy szállóra.

Szigorodnak a szankciók is. A jelenleg érvényben lévő törvény szerint első körben közérdekű munka szabható ki aki nem tartja be ezt a törvényt, ha ezt nem vállalja a hajléktalan, pénzbírság jön, ha pedig féléven belül harmadszor is elkapják akkor elzárással büntetik. A tervezet szerint már első körben jöhet az elzárás, ha a közérdekű munkát nem vállalja a hajléktalan- pénzbírság akkor sem szabható ki köztéren élés miatt.

A módosítás szerint az önkormányzatoknak október 15-ig hatályon kívül kell helyezniük azokat a rendeleteket, amelyekben kijelölték, hogy hol jogellenes az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás.

A témával kapcsolatban a szegedi önkormányzatnak is elküldtük kérdéseinket, azt kérdeztük, hogy egyetértenek az új rendelettel vagy sem, illetve annak életbelépése esetén okozhat valamilyen problémát a hajléktalanok ellátása Szegeden. Amint megkaptuk a válaszokat, cikkünket frissítjük.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ismét megrendezik a Family Expót Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Szerző:

November 16-17-én.

Tovább olvasom

Közélet

Tovább szedi áldozatait a zombidrog Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nagyon nehéz fellépni az úgynevezett zombidrogok terjedése ellen. Szegeden is egyre több jel árulkodik arról, hogy az olcsó és rendkívül veszélyes kábítószer egyre inkább elszabadult.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nyílt napra várják a fiatalokat a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Szerző:

November 28-án,

Tovább olvasom
Hirdetés

Aktuál