Bulvár

Ismeretlen eredetű szállítmány – heroinhoz kellett?

Ismeretlen eredetű szállítmány – heroinhoz kellett?

2008. július 5., szombat
Ismeretlen eredetű szállítmány – heroinhoz kellett?

Tíz tonna, heroin előállítására alkalmas vegyszert foglaltak le a rendőrök Szegeden egy cseh teherautóban – adta hírül az MTI és a Hirado.hu. A vegyszerből tízmillió halálos adag heroint lehetett volna gyártani. Hasonló akció volt pár napja Szlovéniában is.

Az ismeretlen eredetű szállítmányt - mint később kiderült: tíz tonna vegyszert - szállító cseh kamiont június 26-án az utcán állították le a rendőrök, ahogy arról már a SZEGEDma.hu is beszámolt. A nyomozók biztosra mentek – a heroinalapanyagot fuvarozó csapatot már hónapok óta figyelte több ország rendőrsége, köztük a Nemzeti Nyomozó Iroda is. „A vizsgálat során megállapították, hogy a tehergépjárműnek a fuvarokmányai hamisítottak voltak, mivel egy fiktív személy nevére volt kiállítva ez az okmány” – mondta

Pál János

alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A kamion cseh sofőrjét és útitársát két magyar okmányhamisító segítette. A nyomozók őket is elfogták. A lefoglalt vegyületet, az ecetsavanhidridet a heroin alapanyagának, az ópiumnak a finomítására használják. A vegyszer egyébként a gyógyszer- és vegyipar egyik legfontosabb alapanyaga is. Éppen azért azonban, mert az anyag a kábítószerek egyik fő alapanyaga is, az ipari felhasználóknak egy ENSZ-egyezmény alapján szigorú nyilvántartást kell vezetniük a beszerzéséről, tárolásáról és felhasználásáról. Ezért szerveződtek a világban komoly bűnszervezetek az anyag megszerzésére. A mostani akció egy éve tartó titkos nyomozás eredménye, amelyben tíz ország vesz részt. Dél-Koreában és Szlovéniában a Magyarországon talált mennyiség többszörösét foglalták le. A Csongrád megyében lefoglalt vegyszer felhasználásával a rendőrök becslése szerint 130 millárd forint értékű heroint lehetett volna előállítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.