A rémhírekkel, a negatív sajtóvisszhanggal magyarázza a tavalyi és a jövőbeli sikertelenségét a Cserepes sori piac vezetője

cserepes

A tervezett több mint 13 millió forint helyett kevesebb, mint 6 millió forintos eredményt ért el az új igazgató vezetése alatt a Cserepes sori piac. A negatív eredményekért nem a saját intézkedéseit, hanem az erre tett kereskedői válaszlépéseket, és a sajtót okolja. 2017-re már kisebb célokat tűz ki, de már előre felsorolta, hogy mi lehet a tervekre negatív hatással a rémhírektől az esetleg kedvezőtlen időjárásig.

A Pénzügyi és a Vagyongazdálkodási Bizottság szerdai ülésén a KDNP-s Farkas László bizottsági elnökön és a pontok „megtárgyalását” gyakorlatban vezető MSZP-s Lauer Istvánon kívül szinte senki nem szólalt meg, csupán a „kézerdő” emelkedett fel egy-egy pont megszavazásakor. A megtárgyalás kifejezést sem véletlenül tettük idézőjelbe: sem szóbeli kiegészítés, sem kérdés nem hangzott el egyik pont esetében sem.

Ez kifejezetten meglepő annak tükrében, hogy már rögtön az első pont első alpontja a Cserepes sori piac eredményeivel foglalkozik. Ebből egyértelműen kiderül, hogy Rácz Attila piacigazgató ígéreteivel ellentétben nem nőttek, hanem egyenesen csökkentek a bevételek. A korábbi 114,4 millió forint nettó árbevétel helyett 118 milliót célzott meg, de végül csupán 108,9 millió forintot ért el. Az egyéb bevételek terén sikerült a célt teljesíteni, amely azonban annak köszönhető, hogy a 2015-ös 3,4 millió forint helyett csupán 1 millióra számított, így ez hiába csökkent ebben a kategóriában 3,1 millióra, látszólag túlteljesítette ígéreteit. Összességében a tervezett 119 millió forinthoz képest 7 millióval kevesebb folyt be a kasszába.

penzugyi_bizottsagi_ules03_gs

Az adózott eredmény így is kevesebb, mint a fele lett a tervezettnek 13,2 millió forint helyett 6 millió forint alatti összeg. Összehasonlítási alapként az olvasóknak: ez a korábbi vezetés alatt 2011-ben 16,2 millió forint, 2012-ben 17,1 millió, 2013-ban 13,2 millió, 2014-ben 14,5 millió volt, egyedül a veszteséges 2015-ös évnél teljesítettek jobban.

Az eredmény okaként nem kevés dolgot felsorol Rácz Attila. Ilyen a „kereskedők sztrájkja”, „a bérlői felmondások”, a „folyamatos, a piacot kedvezőtlen színben feltüntető sajtóvisszhang”, valamint a „rémhírek”. Arról azonban nem írt, hogy ezek az általa bevezetett, többször módosított díjemelések, – a 2016-os év összefoglalójának szavaival élve – „az új egységes, igazságos, díjszabási rendszer” következményei. Pedig korábban azt nyilatkozta a Délmagyarországnak, hogy „az egységes bérleti díjaktól és a fejlesztésektől a forgalom növekedését és a nyereség megháromszorozódását remélik”. Költöttek sétáló dinoszauruszra, szórólapokra, családi napokra, Délmagyarország-, Szuperinfó-, Facebook-hirdetésekre, amely tevékenységeket eredményesnek tartott Rácz Attila, konkrét költségeiről viszont nem írt.

A 2017-es tervben további árbevétel csökkenéssel számolnak, a kifejezetten rosszul sikerült 2015-ös évhez csupán 86 százalékos árbevétellel, s 7,5 millió forint alatti adózás utáni eredménnyel a kiadások csökkentése segítségével. Itt a következőkkel magyarázza a jövőbeli negatívumokat: az első két hónap időjárása, a jövőben esetleg kedvezőtlen időjárás, a vásárlói szokások átalakulása, a multik megjelenése és a rémhírek.

Rácz Attila: “Szabó Bálint”…

Rácz Attila, a Cserepes sori Piac Kft. vezetője cikkünk megjelenését követően a következő közleményt juttatta el a SZEGEDma hírportálnak.

“A piac 2015-ben súlyos veszteséget szenvedett el, ebből a rendkívül nehéz gazdasági helyzetből kellett a céget újra nyereségessé tenni. A 2015. évi 6.000.000 Ft-os veszteség helyett a piac közel 6.000.000 Ft-os nyereséget realizált 2016-ban. Ez az eredmény 12.000.000 Ft-tal több, mint amelyet az előző ügyvezető 2015-ben elért, annak ellenére, hogy a Kft. bevételei csökkentek. Mindez a hatékony gazdálkodásnak és az új, egységes és igazságos díjszabásnak volt köszönhető.

Szabó Bálint, a fizetett politikai provokátor egész évben a piac tönkretételén dolgozott. Minden alapot nélkülözően folyamatosan azt nyilatkozta, hogy a piac bezár. Ezzel a rémhírkeltéssel távol tartotta az árusok nagy részét és a vevőket is. Eredményt nem sikerült elérnie csupán rendkívül nehéz helyzetbe hozta az általa átvert, megtévesztett kereskedőket.
Közel 50 pert nyert meg a Kft. a kereskedőkkel szemben, amelyek kizárólag Szabó Bálint felforgató tevékenységének köszönhetően indultak. A Szabó Bálint által képviselt kereskedők minden pert elvesztettek a piaccal szemben.

A Kft. két pert is indított Szabó Bálinttal szemben. Egy évvel ezelőtt berontott az ügyvezető irodájába és rendőrök vitték el, mivel többszöri felszólításra sem volt hajlandó távozni, illetve jó hírnév megsértése ügyben is perben áll a Társaság vele, ahol 1.000.000 Ft-os sérelemdíjat és sajtó helyreigazítást kértünk a keresetben. A piacra járó közel 300 kereskedő közül csupán hárommal nem zártuk még le a jogi vitát. Mindenki másnak egységes és igazságos bérleti szerződései vannak.

Mint azt bárki láthatja, a piac működik, az árusok itt maradtak, minden nap kinyitnak. Szabó Bálint állításai egyértelmű hazugságok voltak, Szabó Bálint csak kárt okozott mind a kereskedőknek, mind a piacnak, amelyért bíróság előtt fog felelni.”

78 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  78. mert csak
  2017. április 20., csütörtök, 13:03
  Válaszolok

  73. NP
  …”általánosabbnak gondolom ezt a problémahalmazt.”

  Ha “összetettebb”-re gondoltál, az igaz! Ráadásul (menet közben) a Piac arculata is megváltozott. Sokan csak kereskedőkről beszélnek (pedig itt is bontani kellene), míg a szombatra kihegyezett (alkalmi, esetleg előre helyet foglaló) kipakolókról megfeledkeznek, pedig a szombati (esőmentes) “nyüzsi” nekik szól. Az, hogy ki, mit, miért, hogyan ad-vesz, az egy külön fejezet, mint, hogy az is, vannak akik már nem tudnak akár a Dorozsmai, akár a Mórahalmi vásárokig sem eljutni és így marad a Cserepes, ha némi jövedelem kiegészítést szeretnének, a segélyért sorban állás helyett!
  Szerintem erről szól, amikor a lenni vagy nem lenni kérdést feszegetik és, hogy ki okoz kárt és ki nem elég jó vezető és hozzá tartozik még a Piac hét közbeni “pangása”.

 • '>
  2017. április 20., csütörtök, 11:52
  Válaszolok

  okosabbnpnélis,
  a zárkádban van póló-nyomtatás is,az is olcsó
  ám,

 • '>
  2017. április 20., csütörtök, 11:47
  Válaszolok

  np irta:”Mondok egy példát: 70 db közepes minőségű pólóra volt szüksége egy általam jól ismert iskolai csoportnak, 4 méretben és 3 színben. Többször végigkoslattuk a piacot. ”
  Hát,a zárkádba kellett volna menned,itt valaki irta ,hogy az joval olcsóbb 🙂
  😛

 • '>
  2017. április 20., csütörtök, 11:45
  Válaszolok

  aki mszmps volt anno.

 • '>
  2017. április 20., csütörtök, 11:44
  Válaszolok

  np:”Internet,Kína – szállítással együtt olcsóbban mint a legolcsóbb cserepesi ár…..”
  KAMUZOL ÖSSZEVISSZA ÖSZÖDI et.

 • '>
  73. NP
  2017. április 20., csütörtök, 11:15
  Válaszolok

  mert csak

  Amit leírtál azzal én nagyjából egyet is értek, de én általánosabbnak gondolom ezt a problémahalmazt.
  Azt a fajta kereskedést/árukínálatot ami ott föllelhető bizony több oldalról is kihívások érik. Egyrészt pld. a bevásárló központok, vagy az internetes kereskedelen részéről is.
  Mondok egy példát: 70 db közepes minőségű pólóra volt szüksége egy általam jól ismert iskolai csoportnak, 4 méretben és 3 színben. Többször végigkoslattuk a piacot. A színekkel még csak boldogultunk volna (mert ott lehetett kompromisszum) de a méretben csak és kizárólag a “slágerméretek” voltak kaphatók.
  Meguntuk.
  Internet,Kína – szállítással együtt olcsóbban mint a legolcsóbb cserepesi ár…..

 • '>
  72. okosabbnálam
  2017. április 20., csütörtök, 10:18
  Válaszolok

  70.Csupika
  Pontosítom, a bírókat a Köztársasági Elnök nevezi ki.

 • '>
  71. ottlaktam
  2017. április 20., csütörtök, 10:15
  Válaszolok

  csupikaka,1989ota nagykoalicio van,Nekem ezzel nem mondtál ujat.

 • '>
  70. Csupika
  2017. április 20., csütörtök, 09:42
  Válaszolok

  68. Ha ennyire tájékozott vagy tudhatnád fityiszes városban, Makón voltak a perek, ahol buktázott ez a jogtudor 🙂
  Amúgy a bíróság elnöke nevezi ki a bírókat, aki fityesz feleség.

 • '>
  69. mert csak
  2017. április 20., csütörtök, 09:11
  Válaszolok

  64. NP
  Ezt is írtam:
  “azokkal értek egyet, akik azt mondják: káros a “rémhír” terjesztés, a bizonytalanságban tartás, káros volt és indokolatlan az ÁFA miatti drasztikus áremelés, ezeken kell majd változtatni és többet kellene tenni a Piac hétköznapjaiért, az árusokkal való kapcsolattartásért!”

  + Esetleg jobban lehetne (kellene) támaszkodni az évtizedes tapasztalatokkal rendelkező árusok véleményére, javaslataira, ötleteire!

  Egyébként igaz: csökkent (de inkább ingadozó) a “forgalom” + a vásárlói kedv is, és hiba, hogy ezt “végtelen” emelésekkel akarják egalizálni.

 • '>
  2017. április 20., csütörtök, 09:07
  Válaszolok

  \"A Szabó Bálint által képviselt kereskedők minden pert elvesztettek a piaccal szemben.\"
  szeegden még senki se nyert pert botoskáék ellen
  majd ha távoznak-akkor.

 • '>
  2017. április 20., csütörtök, 08:53
  Válaszolok

  Ugyanazt a kínait árulják a plázában és a butikokban is 2X 3X 4x annyiért….(zárkádban is)

 • '>
  2017. április 20., csütörtök, 08:38
  Válaszolok

  np,megint tévedsz,szombaton árulnak ott,jo a bevétel,
  a hétköznapokon máshol keresnek pénzt.

 • '>
  2017. április 20., csütörtök, 08:36
  Válaszolok

  JÓ FOTÓ,JELEMZI AZ UJ iGAZGATÓ ÓTA EKKORA A FORGALOM.

 • '>
  64. NP
  2017. április 19., szerda, 21:25
  Válaszolok

  mert csak

  Amit leírtál az igaz is, viszont az a heti 1 “kincskereső” nap nem fogja eltartani sem az árust, sem a piacot. 16-17 éve napi rendszerességgel bicajozok el a piac mellett látom a forgalom jó ideje tartó fokozatos csökkenését.

 • '>
  63. darázs
  2017. április 19., szerda, 20:36
  Válaszolok

  Cserepes piacon lehet alkudni legyen az akár magyar kínai vagy vietnámi eladó.Erre nem gondoltatok?Végeredmény:sokkal olcsóbban veszek bármilyen cuccot a Cserepesen mint az Árkádban vagy hasonlóan csillogó helyeken.

 • '>
  62. utolsonapok23
  2017. április 19., szerda, 18:58
  Válaszolok

  57. fityeszvicc hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 17:07
  hát ö a kirakatokban a zárkádban 10.ooo nél kezdödnek az árak
  attol tartok a kinaiaknál és a vietnámiaknál nézted az árakat,ott valoban drága.Magyartol vegyél.
  ha lehet.

 • '>
  61. Igazsag
  2017. április 19., szerda, 17:16
  Válaszolok

  49,van pár viszonteladó hiéna,azok a drágák,a becsületes eladok olcsók.