Fenyegetésként értékelik a Cserepes sori piac bérlői az ügyvezető ajánlatát + VIDEÓ

cserko_parkolo08_gs

A piacvezető által adott ultimátumot visszautasítják a bérlők, mint mondják, ha kell, kollektíven mennek a bíróságra igazukért. Rácz Attila ügyvezető szerint a bérlők meghatalmazottja, Szabó Bálint félrevezeti a kereskedőket, a jogász viszont dokumentumokkal támasztja alá, hogy az ügyvezető állított valótlanságokat.

Fenyegetésnek értékelik a Cserepes sori piac pavilonbérlői azt a levelet, amelyet a napokban vetettek át a bérlőkkel, mellyel kapcsolatban megírtuk, hogy amennyiben nem írják alá az új szerződést április 26-áig, felmond nekik a Rácz Attila vezette Cserepes sori Piac Kft. „Ha ez valóban szándék, és nem csupán egy üres fenyegetésről van szó, akkor egyértelmű, hogy fel szeretnék számolni a piacot. A pavilonbérlők adják ugyanis az éves szinten 110 milliós árbevételnek nagyjából 50%-át. Ha csoportosan felmondanak a pavilonosoknak, akkor ez a piac megszűnik piacként létezni” – közölte Szabó Bálint a vásártér zsúfolt bejáratánál, ahol a parkolódíj beszedése miatt nagy tumultus alakult ki, és folyamatosan dudáltak a türelmetlen sofőrök. A bérlők ügyében eljáró jogász azt mondta, továbbra is ragaszkodnak a 200 forintos parkolódíj eltörléséhez, ezt a vásárlók büntetéseként értékelik, ráadásul a szombati napokon a kereskedőktől beszedett dupla helypénz bőven fedezi a parkolójegy árusításból a piac kasszájába befolyó összeget.

„Nem volt olyan áruféleség, amiből egyes kereskedők ne ajánlottak volna ajándékot idén januárban, rögtön a kinevezésem után. Azt hitték, továbbra is így alkudhatnak a bérleti díjakból. De akkor nem szerződtem senkivel” – nyilatkozta a Délmagyarországnak Rácz Attila, ezzel a jogász szerint átlépett egy határt, ugyanis bűnözőnek állítja be bérlőit, hiszen vesztegetéssel vádolja őket. Jogi lépéseket még nem tettek az ügyben a bérlők, mert abban bíznak, hogy az ügyvezető elnézést kér nagy nyilvánosság előtt kijelentéséért.

cserko_parkolo05_gs

Szabó Bálint elmondta, hogy a piac igazgatója egyébként kikérte a rendőrségtől a pavilonosok személyes adatait a birtokvédelmi eljárás elindítása érdekében, erről a rendőrség levélben értesítést küld az érintetteknek. „Rácz Attila egy hete nyilatkozta a HVG-nek, hogy ő kizárólag alkalmi árusok igazoltatását kéri, ezzel szemben sorra kapják a bérlők a hatóság értesítését. Úgy értékeljük, hogy az ügyvezető hazugságról hazugságra bukdácsol, ez már többször bebizonyosodott” – jelentette ki, egyben visszautasította, hogy azzal fenyegetik a bérlőket, hogy aki nem írja alá az új szerződést, annak lelakatolják a pavilonját. Szabó emlékeztetett, hogy a felek közötti, érvényben lévő szerződéssel kapcsolatban egyértelmű a jogi helyzet: vagy a két fél egységes akaratával lehet azt módosítani, vagy amennyiben valamelyik fél kéri, akkor a bíróság dönthet a szerződésmódosításról bizonyos feltételek megléte esetén.

Rácz szerint félrevezették a kereskedőket, a bérlők visszautasítják a zsarolást

„Az, amit állítasz, köszönőviszonyban sincs a valósággal, és azt hogy ki hazudik, majd én fogom neked bebizonyítani” – reagált az elhangzottakra a sajtótájékoztatón jelen lévő Rácz Attila, akinek a kolléganője papírokat osztott ki az újságíróknak. Két Szabó Bálintról szóló cikket, egy a jogász cégének írt levelet, továbbá a büntető törvénykönyvből egy részletet tartalmaztak az összetűzött papírok.

cserko_parkolo09_gs

A Cserepes sori Piac Kft. ügyvezetője kijelentette, Szabó félrevezette a kereskedőket, akikkel nem sikerült 90%-ukkal aláíratni azt a papírt, amelyben egy egységes 3100 forintos pavilondíjat határoztak volna meg négyzetméterenként. (A jelenleg érvényes, immár harmadízben módosított díjszabás szerint három szektorba vannak besorolva a pavilonok elhelyezkedésük alapján, 3200, 3050 és 2900 forintos négyzetméteráron.) „Az árat nem rögzítette a dokumentumban, így olyan kereskedőkkel is aláíratta, akiknek többet kellett volna fizetnie. Erről több kereskedő is panaszkodott nekem” – fűzte hozzá Rácz. Az ügyvezető azt is állította, hogy azért nem írnak alá új szerződéseket bérlők, mert elmondásuk szerint telefonon ismeretlenek fenyegetik őket. Nekik azt tanácsolta, tegyenek feljelentést a rendőrségen.

Szabó Bálint az elhangzottakra úgy reagált, rövid határidőt kaptak az aláírások összegyűjtésére, de mindenki aláírta az egységes díjról szóló papírt, aki csütörtökön és pénteken fellelhető volt a piacon. „Ez egy ultimátumszerű kérés volt, de az sem gond, ha valaki nem írja alá, mert bemegy az irodába és alá tudja írni azt a szerződést, ami a 3100 forintos négyzetméterárat tartalmazza. Abba valóban nem voltunk hajlandóak belemenni, hogy elfogadjuk, s ezzel kőbe véssük a 3100 forintot, miközben a többi feltétel megmarad, vagyis például az áfa jövő évi bevezetése” – magyarázta Szabó Bálint. Kijelentette, ő nem vádaskodik, hanem dokumentumokkal alátámasztott, igazolt tényekről beszél, és ezek közé tartozik az is, hogy Rácz Attilának számos, nyilvánosság előtt tett kijelentése hazugság.

„Világosan látszik, hogy Rácz Attila megbízott. Elsősorban Botka László megbízottja, másodsorban Pintér Ferenc ügyvédé, korábbi MSZP-s önkormányzati képviselőé. Miközben az MSZP választmányi elnöke ideküldi az MSZP központi pénzügyi ellenőrző bizottságának a tagját azért, hogy a piacot valamilyen más ingatlanhasznosításai célra használják, aközben feltűntnek a piac körül sorra Botka Lászlónak, Ujhelyi Istvánnak és környezetüknek számos prominens személye” – hívta fel a figyelmet Szabó. Emlékeztetett arra is, hogy az MSZP országosan az áfacsökkentés mellett kampányol, ám Szegeden mégis bevezetnék azt a szocialista városvezetés többségi tulajdonában lévő piacon, vagyis látszik, hogy valamiért nagy szükségük van az áfabevételre.

Egy felháborodott kereskedő cáfolta Rácz Attilának a Délmagyarországnak tett kijelentését, mint elmondta, nem is ismerték év elején még az új ügyvezetőt, ő nem is találkozott vele sokáig, ráadásul mivel csak időpont egyeztetése után lehet hozzá bejutni, így nem is ajánlhattak fel neki árukat a bérlők. „Itt hétköznap semmi sincs, és volt rá példa, hogy a feleségemmel ketten nem keresünk annyit, hogy a helypénzt ki tudjuk fizetni” – magyarázta Kisboldi István. Hozzátette, őt nem érdekli a politika, és nem az előző ügyvezető igazgató dolgai miatt demonstrált, hanem az új piacvezető intézkedési miatt. Egy másik bérlő, Váczi Tibor kijelentette, továbbra is kitartanak, és ha tényleg felmondja minden pavilonosnak a bérleti szerződését az ügyvezető, akkor kollektíven mennek a bíróságra.

15 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  15. hozzászóló
  2016. április 25., hétfő, 11:57
  Válaszolok

  Valaki megtaníthatná már rendesen nyilatkozni/beszélni ezt ‘cserkópiacvezért’….szegény gyerek szánalmas….gondolom neki is a ‘hivatalba lépésekor’ azonnal kellett új ez-az…mondjuk kocsi-telefon-laptop….arról persze nem cikkeznek….

 • '>
  14. Migiri
  2016. április 24., vasárnap, 10:33
  Válaszolok

  Én úgy hallottam, hogy a Kétfarkú kutyáék akarnak itt űrkikötőt építeni, és a jutalmuk egy luxus bódé lesz a Marson…

 • '>
  13. Észak-Korea
  2016. április 24., vasárnap, 10:07
  Válaszolok

  11. Ehhez hasonlókat Okoskodó szokott hallani a fideszes politikusokról.
  Egyébként meg a balliberálisok miért lennének kevésbé gondoskodó szülők mint Lázárék? Mi van ha valamelyik vízilabdás lány Szegeden akar karriert csinálni “kedves vezetőként” (polgármesterként)?

 • '>
  12. cinikus
  2016. április 24., vasárnap, 09:13
  Válaszolok

  Na, még egy “úgy hallottam” rémhírterjesztő! 🙂

 • '>
  11. malteros
  2016. április 24., vasárnap, 08:35
  Válaszolok

  én úgy hallottam, hogy lakóparkot terveznek a helyére, és az ebben közreműködő szociknak egy-egy luxus lakás lesz a jutalmuk.

 • '>
  10. kereskedő
  2016. április 24., vasárnap, 08:34
  Válaszolok

  ez a … gyerek jól példázza az MSZP-s Botka László városvezetési stílusát és hozzáállását…

 • '>
  9. Cseljabinszk
  2016. április 23., szombat, 18:30
  Válaszolok

  2009-ben volt ez utolsó emelés – ezt állítja valaki. Kérem cáfolni vagy megerősíteni.

 • '>
  8. Internacionálé
  2016. április 23., szombat, 18:26
  Válaszolok

  7. Abba törödtek bele a kereskedők, hogy az idei emeléstől visszahátrált a szoci pártkatona.

 • '>
  7. Migiri
  2016. április 23., szombat, 17:43
  Válaszolok

  Nagyon úgy néz ki, hogy 1-2 embernek nem tetszik a változás, de a többség már beletörődött…

 • '>
  6. piacjáró
  2016. április 23., szombat, 16:57
  Válaszolok

  “csoroka1″4.: Úgy veszem észre a lényegnél vagy! Én sem értem, hogy miért nem hálálkodnak inkább Ezek a “renitens” díjfizetők, ha már az lenne az igaz, hogy nem emelkedtek a díjak, hanem csökkentek!Bízzunk benne, hogy egy “igazi” érintett levezeti nekünk a “tutit”! (1/2 asztal, egész asztal, kipakolok a bódé elé, nem pakolok, kedvezmény, nyugdíjas, nem nyugdíjas, hétköznap valamelyike, hétvége, fősor, alsor stb).
  Az Áfa-s kérdést (mármint azt a részét, hogy miért kell az ilyen számlák kibocsájtásához a feltételeket megteremteni akkor,ha sok a befogadott áfá-s és nem akarod tovább nyeldesni) meg nemes egyszerűséggel (szerintem) nem érted! vagy talán mégis?

 • '>
  5. Cseljabinszk
  2016. április 23., szombat, 16:54
  Válaszolok

  Az elégedetleneket képviselő Szabó Bálint a piac haláláról és tömeges felmondásokról beszél mindeközben ma délelőtt is tömve volt a piac árusokkal és vásárlókkal is a sok negatív reklám ellenére. Ezzel nem azt mondtam higy Rácz igazgató úrnak bármiben igaza van de igaztalan dolgokat ne állítson senki mert azt sem lehet elhinni neki amit egyébként őszintén és jóhiszeműen állít. Sok sikert az egyezségkötéshez!

 • '>
  4. csoroka1
  2016. április 23., szombat, 15:57
  Válaszolok

  Mi az a +50%?
  Pl, hogy egy fél asztal régen 300 volt most meg 250? Ez a matematika mai állása szerint csökkenés.
  Az Áfa meg nem növeli egy cég nettó árbevételét. Megse jelenik a cég beszámolóiban. Innentől az egész számítás egy hülyeség.

 • '>
  3. okosabbnálam
  2016. április 23., szombat, 14:46
  Válaszolok

  Ideje volna már felszámolni ezt a mocsokfészket, s a helyét felszántani. Több haszna volna zöldterületként.

 • '>
  2. piacjáró
  2016. április 23., szombat, 14:41
  Válaszolok

  Jöhet egy kis “matekolás”.?: “éves szinten 110 milliós árbevételnek ” maradt, úgy 10 milkó (ezért mennie kellett), 2016. +50% ( változatlan ügyeskedés mellett) 150 mill. ár be, 100 mill. ki, marad 50 milkó, 2017. (előre vetítve sötét árnyait (változatlan ügyetlenkedés mellett), a beígért min. +27%, akkor kb. 190-200 mill. be, kb. 130 mill. ki, maradék úgy 60-70 milkó!?….. most aztán ki-ki az ízlésvilágának megfelelően tegyen hozzá vagy vegyen el belőle, javítsa a statisztikát, utána meg vonja le a következtetéseket!

 • '>
  1. Famester
  2016. április 23., szombat, 13:02
  Válaszolok

  Ennek a Rácz gyerőknek még a szeme sem áll jó.
  Mindenesetre csak terveznek oda valami zsíros beruházást.