“Lehet Ész Nélkül Politizálni” – Botka átnevezte volna az LMP-t, most udvarol neki

2017. február 14., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Kovács Ferenc, Illés Attila, Gémes Sándor

varosi_kozgyules034kf

Az LMP-vel kezdi meg az ellenzéki összefogásról szóló tárgyalásokat az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Botka Lászlóra kínos percek várnak, ha az ökopárt átvizsgálja, mit hozott a csomagjában, hiszen 2010 óta Szegeden ott aprította és ekézte az LMP-t és annak politikusait, ahol csak érte. A közgyűlési jegyzőkönyvek és tudósításaink alapján bevilágítunk a Botka-batyuba, hiszen Bálint napján nem árt tudni, hogy a piros szívecskék mögött valójában mi bújik meg.

Fordulat lehet az ellenzéki összefogásban Botka László és az LMP egymásra találása – írta meg hétfőn elsőként az Index, melynek a szocialisták miniszterelnök-jelöltje elismerte, az Orbán-kormány leváltásának lehetőségéről a héten elsőként a Lehet Más a Politikával kezdi meg az egyeztetést. Az ügy számos pikantériát rejteget, és nem csak a tekintetben, hogy a zöldek kongresszusi döntést hoztak már az önálló választási indulásról, de Szegedről nézve az is megdöbbentő, hogy a város szocialista polgármestere a hatalom reményében udvarolni kezd annak a pártnak, melynek politikáját, tevékenységét, képviselőit, szavazóbázisát 2010 óta folyamatosan lekicsinylően becsmérli vagy éppen nevetség tárgyává teszi a helyi közgyűlésben.

Ez persze korántsem véletlen, hiszen az LMP – melynek 2016-ig éppen Szegeden volt az egyik legerősebb bázisa – szakmai alapon bírálta a Botka-féle városvezetést mind stílusában, mind tartalmában, és el is találták az Achilles-sarkát: egyrészt balról támadták, bemutatván, hogy a szociális érzékenység csak szavakban létezik, és a mintaértékűnek felcicomázott szegedi szociál- és társadalompolitika száz sebből vérzik, és ugyanez igaz az úgynevezett zöld gondolkodásra is, harmadrészt hónapról hónapra érzékeltették és alátámasztották, hogy az európai demokratikus értékeket a zászlajára tűző polgármester valójában mennyire hidegen hagyják az olyasféle szempontok, mint a demokratikus vezetés, a részvételi demokrácia, a lakosság bevonása a fontos tervezési folyamatokba vagy a civil szervezetekkel való egyeztetés. Botka László egyre nehezebben tűrte a közgyűlésben az LMP-s kritikát, így a torony alatt egyre élesebben ütötte az LMP-t, hol cinikusan, hol személyeskedve, annak helyi politikáján és képviseletén keresztül az országos szervezetet is tűz alá véve. Portálunk olvasói számára nem ismeretlen a sztori, ettől függetlenül – korábbi tudósításainkat, valamint a hivatalos közgyűlési jegyzőkönyveket segítségül hívva – nem árt felidézni néhány izgalmas részletet az utóbbi évek “gyöngyszemei” közül.

Lehet Ész Nélkül Politizálni?

Botka László és kabinetjének visszatérő gondolata és szófordulata volt a helyi politikai életben és a közgyűléseken, hogy az LMP-t át kellene nevezni LÉSZ-nek (vagy LÉP-nek), azaz “Lehet Ész Nélkül Politizálni”-nak. 2011. június 28-án a polgármester sajtófőnöke “LMP Szegeden: L.É.P. – avagy Lehet Ész Nélkül Politizálni? címmel adott ki sajtóközleményt. 2012. június 22-én a polgármester szúrta oda egy vita hevében: “Megérett a helyzet, hogy Szegeden az LMP-t LÉSZ-re módosítsák, ez a lehet ész nélkül politizálni”. A 2013. február 22-i ülésen is azt vágta az LMP fejéhez: “Többször említette már az elmúlt három évben és javasolja a helyi pártszervezetnek, hogy az LMP helyett a LÉSZ nevet vegyék fel, a Lehet Ész Nélkül Politizálni, mert amit most és az elmúlt időszakban is művelnek, azt így lehet összefoglalni”. 2015. február 13-án ugyancsak megismételte ezt a véleményét az LMP-vel kapcsolatban: “Lehet más a politika, bár inkább lehet ész nélkül politizálni, javasolja, hogy a párt nevezze át magát” – erről az epizódról még az országos sajtó is beszámolt.

Középen csak szaggatott fehér vonal és döglött macska van

Az LMP által meghatározott és képviselt politikai iránnyal, stratégiával (ti. szembenállás mind a klasszikus jobb-, mind a baloldallal, azaz a 2010 előtti pártokkal – a szerk.) kapcsolatosan is súlyos bírálatokat fogalmazott meg a szegedi közgyűléseken Botka László. 2011. november 25-én úgy fogalmazott: “Az LMP, akinek van véleménye mindenről, de általában nem ért vele egyet”, majd ezt megismételte 2012. szeptember 28-án is: “Ebből csak egy dologra tud következtetni, hogy az LMP-nek megint van véleménye, csak nem ért vele egyet”. 2015. május 8-án pedig még ennél is tovább ment: “[A hőszolgáltató ügyében] különlegesen nevetséges, hogy az LMP mindig középre pozicionálja magát, az LMP véleménye szerint a jobboldal és a baloldal is tévedhet. Az LMP mindig az út közepén áll, ezt a politikát folytatják, csakhogy az út közepén csupán szaggatott fehér vonal és döglött macska van, és ez Szegeden is kiderül.” 2014. június 27-én pedig azt mondta: “Többek között az a baj az LMP-vel, hogy soha nem a városról – egyébként az országról sem – van véleménye, hanem a többi politikai erőről”.

Nem egyszer ojtotta egyébként személyeskedésbe is az LMP politikai állásfoglalásaival kapcsolatos kritikáját is, erre példa, amikor 2015. szeptember 25-én sarkos véleményt formált Szentistványi István ((a zöldek önkormányzati képviselője – a szerk.) közgyűlés előtti sajtótájékoztatóiról, miszerint “Határozott meggyőződése, hogy Szentistványi István képviselő azért ismerteti részletesen gondolatait a közgyűlés előtt, hátha valaki megérti és utána elmagyarázza neki”…

Felvonult az LMP teljes tagsága, avagy álom a 10 százalékról

lmp_fak_ia

Botka László részéről nem számítanak szokatlannak az LMP tagságára, bázisára, szavazótáborára tett dehonesztáló megjegyzések sem. Először talán akkor kapott ez szélesebb nyilvánosságot, amikor a 2011. december 16-i közmeghallgatáson-közgyűlésen néhány, nem több mint egy tucat – egyébként nem is LMP-s! – civil aktivista jelent meg a városházán, és városfejlesztési-szakmai kérdésekkel bombázták a polgármestert. Az ezt nehezen tűrő városvezető ekkor cinikusan odavetette: “Úgy véli, hogy az LMP teljes tagsága felvonult”, amit több résztvevő is kikért magának. Hogy milyen mély nyomokat hagyott Botkában az eset, azt jól mutatja, hogy erre egy év múlva is visszatért, amikor a 2012. december 1-jei ülésen közölte: “Kéri, hogy az LMP-s nagypárti stratégiájában ne az legyen már, hogy a közmeghallgatást tekinti annak az áttörésnek, amikor majd támogatókat szerez, mert az összes aktivistái itt volt a közmeghallgatáson, és nem éppen szerencsés módon folyt a dolog.”

Ami az LMP támogatottságát illeti, 2014. december 19-én úgy értékelt: “Szentistványi István és a pártja holmi választók 10%-áról álmodozik, holott soha az életben nem fogja elérni”, ám ennél többször is jóval tovább ment, 2014. november 21-én arról értekezett, “miért kapott az LMP 1,5%-ot az októberi választásokon”, majd mikor az érintett párt városatyája megpróbálta szembesíteni az adatok valóságtartalmával (ti.: ha tényleg csak ennyien szavaztak volna az LMP-re, nem is juttathattak volna be képviselőt a torony alá – a szerk.), tovább folytatta a szurkálást: “1,3%-nál vannak, és úgy tűnik, hogy van még lejjebb”, majd “1,2%-nál tartanak”.

Ami már csak hab a tortán: a Tanács Eszter-ügy

kozgyules_varosi12_gs

Az elsőként a SZEGEDma.hu által a nyilvánosság elé tárt, később ugyancsak országosan ismertté vált szegedi Tanács Eszter-sztori tehát már csak hab a Bálint-napi piros habos tortán, amit Botka László megpróbál lenyomni az LMP torkán. Emlékezetes, az MSZP polgármester egy LMP-s belharcot meglovagolva – 2016-ban a Csongrád megyei elnökség három tagját és Szentistványi István kizárta a párt, mert előbbiek különvéleményt fogalmaztak meg Schiffer András azon javaslata kapcsán, hogy nyomkövetővel kellene ellátni a migránsokat, utóbbi pedig kiküldte azt a sajtónak, erre a területi szervezet legaktívabb tagjai bejelentették kilépésüket – iszonyatos sebességgel távolította el a legfajsúlyosabb, költségvetési kérdéseket is tárgyaló helyi bizottságból, a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságból az LMP által delegált külső szakértői tagot, a városvezetést folyamatosan kritikus és kényes kérdésekkel bombázó Tanács Esztert. A rendkívül szokatlan (sokak által pitiáner politikai bosszúnak titulált) húzás ellen a teljes helyi ellenzék és a civilek is tiltakoztak, Szentistványi István pedig arra hívta fel a jogvégzett Botka figyelmét, hogy fellebbezett a kizárás ellen, a döntés nem jogerős, tehát minimum e folyamat lezárásáig ne tegyen elhamarkodott politikai lépéseket, ám sem ez, sem a civilek közgyűlési demonstrációja nem hatotta meg az MSZP akkori országos választmányi elnökét. A bosszú beteljesedett, Tanács Eszternek távoznia kellett a szegedi politika színpadáról.

Epilógus: Szentistványi István azóta nemcsak első-, de másodfokon is pert nyert a bíróságon, tehát hivatalosan és jogerősen az LMP tagjának számít. A 2014-ben általa külsős bizottsági tagnak delegált Tanács Eszter “botkai rehabilitációja” viszont oly távolinak tűnik, mint az, hogy az LMP a szocialista politikus kedvéért LÉSZ-nek vagy LÉP-nek nevezze át magát.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 34 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.225.15.88 IP címről szól hozzá.

 • 34. Figyelő hozzászólt ekkor: 2017. február 15., szerda, 09:53
  Válaszolok

  Van egy probléma!
  A szegedi polgármester (tanácselnök) hivatalosan NEM miniszterelnökjelöltje az MSZP – k!
  Ugyanis, az MSZP működési szabályzata alapján miniszterelnökjelöltet kizárólag az MSZP kongresszusa állathat, jelölhet, ilyen kongresszusa az MSZP – k nem volt ebben az évben4
  Ebből eredően a Botka nem más mint önjelölt, önös királycsináló, ami a diktátorok egyik fő jellemzője, azaz saját magukat jelölik olyan pozícióra amire mások nem jelölték, sőt fel sem kérték!

 • 33. Juhászkutya hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 21:10
  Válaszolok

  Nyert az LMP, egyedül indulnak. Vajon meddig csinálják ezt és miben bíznak? Legyőzik az összes többi pártot? Ennek inkább teljes kiesés lehet a vége.

 • 32. kokárdás hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 21:09
  Válaszolok

  Önök szerint az MSZP baloldali? Egy szélhámos, hazaáruló, lopott pénzen milliárdossá lett bagázs az egész. Botka büszke lehet, arra, hogy ennek a bandának a miniszterelnök-jelöltje.

 • 31. Hétszög hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 17:25
  Válaszolok

  25: igazi szocialista embertípus vagy. Jól élünk, mert ingyen van a személyi igazolvány? Nem semmi, tényleg. Közben tovább nő a leszakadás: http://index.hu/gazdasag/2017/02/14/majdnem_mindenki_lekorozte_magyarorszagot_az_ev_vegen/ Botkával vagy mással, de ideje volna kijönni a zsákutcából ahová Orbán vezeti Magyarországot.

 • 30. zacsi hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 15:30
  Válaszolok

  Botka bicskája beletört Szegedbe. Ennyire képes. Hagyjuk, hogy a munkaerő piacon érvényesüljön.

 • 29. LángVince hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 15:06
  Válaszolok

  Botka már most egy új baloldali párt alapításán dolgozik. Lehet, hogy Szombaton ezt is bejelenti?

 • 28. kollaboráns hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 15:02
  Válaszolok

  Hajrá Botka! A kormány számít Rád!

 • 27. civil hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 14:59
 • 26. tizenegyszog hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 13:50
  Válaszolok

  útlevelet se kell csináltatnom,a komcsi rendszerben mindenért fizetni kellett
  most rezsicsökkentés is van,érezhetöen kisebbek a számlák.

 • 25. tizenegyszog hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 13:49
  Válaszolok

  7szőgu irta eme badarsagokat:
  ” és tombol a közpénz ellopása de nincs aki tegyen ellene.”
  Én mint Szegedi lakos,ebbböl,amit irtál semmit sem érzek,sőt,amita kormanyhivatal van itt,ingyenes lesz a személyi igazolvany készitése (hozzá a fénykép)
  akkor a lakcimkártya
  de azt is jelenti,hogy unios orszagba ingyen utazhatok
  ,jobban élek ,mint 1989 ota bármikor
  :)

 • 24. tizenegyszog hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 13:42
  Válaszolok

  7szögű,tévedtél.

 • 23. Andi hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 13:11
  Válaszolok

  Botka felesége egy fehér luxus terepjáróban pöffeszkedve száguldozik a városban. Beképzelt liba.

 • 22. Hétszög hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 13:02
  Válaszolok

  19: Botkának nincs luxus autója. Gondolom a város autójára gondolsz ami egyébként lízingelt.

 • 21. Hétszög hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 13:01
  Válaszolok

  20: ezt a jól megfogalmazott hozzászólást is a villamoson zötyögve sikerült megírni?

 • 20. HAZUDTOK hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 12:30
  Válaszolok

  Hét szög egyszerűen hazudsz,mint tanítod Botka.
  8Villamossal járok én is mondta Botka,majd utazott két megállót,s átült luxus autójába !)

 • 19. Hétszög hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 12:04
  Válaszolok

  15: minden megkeseredett ember órákat tud mesélni volt vagy valós sérelmeiről. Engem a jövő érdekel, mi lesz ezzel az országgal és ki fogja kivezetni a zsákutcából. Túl közel húzódtunk az oroszokhoz, túl sok lehetőséget pazarlunk el, Románia lekörözte Magyarországot sok dologban és tombol a közpénz ellopása de nincs aki tegyen ellene.

 • 18. Lómai pólgál hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 11:33
  Válaszolok

  Vajon ha Póda ilyen ász, akkor miért dobta Viktor annak idején? És azóta se áll vele szóba… Vagy nagyon jó, vagy nagyon nem…

 • 17. pipamocsok hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 11:28
  Válaszolok

  Akasszatok a velős csontot Botka nyakába, hátha legalább a kóbor kutyák játszanak vele :)

 • 16. bundabugyis hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 11:14
  Válaszolok

  Nem hagyjuk kicsinálni a szeretett, fogadott, nagyra nőtt kis unokánkat Botka Lacit. Akinek a friss farhátat, ingyen belépőket, szórakoztató és kulturális programokat, színes klub életet köszönhetjük. Ja igen. Annak a Frank Sanyinak üzemen, hogy az idei Halászléfesztiválhon több halat tegyen az ingyen halászlébe, ne rajtunk spóroljon, mert megtáncoltatom a járókeretemet a hátán. Május 1.-re pedig juh beles virslit kérünk, mert a tavalyitól végig fostam a gangot.

 • 15. pufajkás hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 11:04
  Válaszolok

  Botka László egykori mentora (akit hátba is szúrt) Fritz Péter érdekeset tudna mesélni Szeged polgármesterének viselt dolgairól és karakteréről.

Ugrás az oldal tetejére