Az LMP-vel egyeztetne először Botka László, de kosarat kapott (FRISSÍTVE)

2017. február 13., hétfő • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Kovács Ferenc

botka_laszlo_varosi_kozgyules_16-12-16_003kf

A héten elkezdi a tárgyalásokat a többi ellenzéki párttal Botka László szegedi polgármester. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje az Indexnek azt mondta, hogy elsőként az LMP-vel tárgyal. Ők viszont visszautasítottak bármiféle politikai alkut Botkával.

Zárt ajtók mögött, informálisan már egyeztetett Botka László több baloldali vezetővel a lehetséges 2018-as összefogásról. A héten pedig az MSZP miniszterelnök-jelöltje Molnár Gyula pártelnökkel közösen hivatalosan is megkezdi a tárgyalásokat a baloldali pártokkal az együttműködésről – értesült az Index.

Botka László megerősítette az egyeztetések tényét, ezekről – korábbi ígéretének megfelelően – nem kívánt részleteket elárulni. Annyit viszont elmondott, hogy valóban a héten kezdődnek a hivatalos tárgyalások, és elsőként az LMP vezetőivel kezdeményeznek megbeszélést a kormányváltásról.

Az LMP-vel való egyeztetés elég nagy fordulatot jelent a baloldali összefogás-történetben, és Botka miniszterelnök-jelölti esélyeit illetően. Ugyanis ha Botkának sikerülne bevonnia az LMP-t az együttműködésbe, növekedne az alkupozíciója a többi párttal szemben, és persze az esélye is 2018-ban – írja az Index. Mint ismert, az LMP 2014-ben kimaradt az összefogásból.

Bár jelenleg nem valószínű, hogy az LMP el tudja fogadni Botka feltételeit, különösen a közös listát, hiszen a párt már döntött arról, hogy külön indul a 2018-as választáson. Egy Botka-LMP összefogás viszont ezt felülírhatja, és kész helyzet elé állítaná a többi párt vezetőjét is.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke az Indexnek megerősítette, hogy tárgyalnak Botkával, és felidézte, ő mindig azt mondta, hogy az ellenzéki vezetőknek le kell ülniük és tárgyalniuk kell egymással, Hadházy Ákos már azon a hetekkel ezelőtti megbeszélésen is jelen volt, amelyre nem hívták meg Gyurcsány Ferencet. A DK elnöke ezt szóvá is tette évértékelőjén, és ellene irányuló “cselszövésnek” nevezte. Botka az elmúlt napokban Gyurcsánnyal és a DK-sokkal nem is egyeztetett a háttérben. Arra a kérdésre, hogy kikkel tárgyalt az elmúlt napokban a szegedi polgármester sejtelmesen csak annyit mondott, hogy mindenkivel, akivel biztosított a győzelem esélye.

A hivatalos tárgyalásoknál azonban nyilván megkerülhetetlen lesz a DK. Botka korábban kijelentette, hogy márciusig szeretné lezárni az egyeztetéseket. Ez azt jelenti, hogy nem ismétlődne meg a 2013-14-es összefogás-vita, amikor az MSZP és az Együtt, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, majd később Gyurcsány is becsatlakozott, majdnem egy évig a nyilvánosság előtt vitatkozott az együttműködésről. A megállapodás végül 2014 januárjában született, és ismerjük a végeredményt: Orbán Viktor kétharmaddal nyert.

Botka feladata most mindenesetre nem lesz egyszerű, ugyanis a DK, az Együtt, a Párbeszéd és az LMP számára is van olyan feltétele, amelyet a pártok nem tudnak elfogadni. Botka László a tárgyalások mellett a héten egy rendezvényen beszédet mond, és felvázolja programját. Erről korábban azt mondta, hogy “új igazságosságról” fog szólni, és részletes vitát szeretne róla.

A 168 Órában pár héttel ezelőtt írt már erről Botka. Úgy fogalmazott: “az orbáni autoriter állam alternatívájaként az egyenlőség átfogó eszményén alapuló, sikeres baloldali állam vízióját kínálom. Az egyenlőségelvű politika három pillére az esélyegyenlőség, a relatív vagyoni egyenlőség és az egyenlő állampolgárság elve.” Botka várhatóan ezt fejti majd ki szombaton a nyilvánosság előtt.

Az LMP visszautasítja Botka László közeledését

Határozottan visszautasította a baloldali összefogás és Botka László szocialista miniszterelnökjelölt közeledését az LMP – írta meg a 24.hu a HírTV riportjára hivatkozva.

Az írás szerint Ungár Péter kijelentette, hogy az LMP mandátumokról semmiképp sem egyezkedik majd Botkával, aki az Indexnek beszélt arról, hogy a héten minden ellenzéki pártot megkeres. Ungár elmondta, az LMP eddig is tárgyalt az ellenzéki vezetőkkel, és továbbra is fog. Ellenben a párt kongresszusi döntésének értelmében önálló listát állítanak a zöldek, mind a 106 körzetben állítanak egyéni jelöltet.

Ennek ellenére azt szívesen várják, ha a Magyar Szocialista Párt vezetése vagy szakmapolitika, vagy az alkotmányosság visszaállításával kapcsolatban szeretne konkrét dolgokról egyeztetni.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 45 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.198.68.152 IP címről szól hozzá.

 • 45. lufieregeto hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 08:56
  Válaszolok

  lomai np,a te beirásaidat alapbol el se olvassuk,ebben igazad van.
  :)

 • 44. ági hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 08:55
  Válaszolok

  Lómai- nem, hogy nem olvastam, még idéztem is belőle! Az nem látod az írásomból? Az “idézőjel” kimaradt az ipari iskolában? Inkább az a baj, te nem olvastad… neked is szép napot! Üdv, ági

 • 43. Lómai pólgál hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 08:29
  Válaszolok

  ági!

  Látom az írásodból, hogy nem olvastad, amit csatoltam, de van véleményed!
  A lényeg: sokszor hülyeséget írsz, és még büszke is vagy rá! Tedd, nem érdekel, erőltesd a hülyeséged, ha neked emiatt jobb az életed! Legyen szép napod!

 • 42. Szegediner hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 08:28
  Válaszolok

  Az LMP után a többi SZDSZ utódpárt is fel fog ülni erre a Botka vonatra.

  Aztán a a végén Heller Ágnes (Soros György magyar hangja) még Gyurcsányra is rábeszéli Botka elvtársat, aki addig sürgölődik majd, hogy Botkát hátbaszúrva ő lesz a komcsik közös miniszterelnök jelöltje.

 • 41. ági hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 08:17
  Válaszolok

  Bobettor- ne haragudj, de egy több mint 100 éves múltra visszatekintő gimnázium igazgatójának felelősségét tényleg butaság lenne összehasonlítani az épp regnáló önkormányzati testület egyik külsős bizottsági tagjának felelősségével, főleg ha semmibe nem is szólhat bele… Gál Béla lassan 30 éve tartó gimnázium igazgatói pályájával!!! Bobettor- Boccs, de Te annyira buta vagy… Sajna, Pussz, ági

 • 40. ági hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 08:01
  Válaszolok

  Lómai -én meg a Radnótiba :-) de nem fogok veled összeveszni, Mátyás érettségijén. Amúgy a honlapon amit csatoltál meg sincs említve, komoly forrás :-) ”az első tanév öt osztállyal indult 1949. szeptember 8-án.”
  Ha gondolkodnál, hamar rájönnél, hogy Rosenfeld Mátyás jóval korábban érettségizhetett (1910), mint amikor a Vedrest egyáltalán megalapították… Lehet az építőiparban az 50-es években ezt tanították, együtt énekeltétek :-) “Rákosi Mátyás Elvtárs Pajtás” meg még biztos sok más hasonló okosságot :-) Jót derültem rajtad :-) de legalább most jó szakmád van, akár jó kőműves vagy technikus is lehetsz! :-)

 • 39. OKOSPAPUCSss hozzászólt ekkor: 2017. február 14., kedd, 06:22
  Válaszolok

  babettor,belöled mi lett ?

 • 38. emlék más hozzászólt ekkor: 2017. február 13., hétfő, 22:55
  Válaszolok

  2014. május 29. Gyurcsány Ferenc és Botka László pár napja abban állapodott meg, hogy nem indít a DK polgármesterjelöltet Botka ellen Szegeden, ha az MSZP választmányi elnöke segít megbuktatni Mesterházy Attilát.
  Gyurcsány Ferenc és Botka László áll Mesterházy Attila bukásának hátterében. A szegedi szocialista polgármester, és Gyurcsány Ferenc két nappal ezelőtt állapodott meg arról, hogy a Demokratikus Koalíció az ősszel Szegeden nem indít Botka ellen polgármesterjelöltet, cserébe viszont az MSZP erős embere elintézi Mesterházy Attila megbuktatását.
  http://mandiner.hu/cikk/20140529_gyurcsany_botka_paktum_buktatta_meg_mesterhazyt

 • 37. kéretlen kérő hozzászólt ekkor: 2017. február 13., hétfő, 22:42
  Válaszolok

  Botyka László: A miniszterelnök-jelöltségnek már nincs realitása
  Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv. Magyar Szocialista Párt. 2016. július 11.
  - Ön szavazna egy miniszterelnök-jelöltre, amelyet a saját pártja a vezetőjének sem választ meg?
  - Politikatörténeti kuriózum lenne. Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv. Magyar Szocialista Párt. Amikor arról beszélnek a párttársaim, például Molnár Gyula, hogy jó kormányfőjelölt lennék, ebből azt veszem le, hogy kommunikációs kihívás vagyok jelenleg a számukra.

 • 36. Szegediner hozzászólt ekkor: 2017. február 13., hétfő, 22:41
  Válaszolok

  Összeáll ismét az MSZP-SZDSZ koalíció!

 • 35. anker alfonz hozzászólt ekkor: 2017. február 13., hétfő, 21:36
  Válaszolok

  h áginak,mit erőlködsz? Ha Nincs konkrét ismereted ill. tudásod akkor a Mars téren valamelyik kitelepülő párt pultnál verd a nyálad! Az adai genius Roth Mátyás a Baross gimnáziumban (ma Vedres)járogatott. Az ott tanuló ép.technikus jelöltek közül a legjobbak,az imádott vezér volt,hűlt helyére ülhettek!!!A tények makacs dolgok,ha éppen át nem írták.

 • 34. NP hozzászólt ekkor: 2017. február 13., hétfő, 21:35
  Válaszolok

  ági

  Nem érzed, hogy ez a magyarázkodás egyre szánalmasabb?

 • 33. Lómai pólgál hozzászólt ekkor: 2017. február 13., hétfő, 21:34
  Válaszolok

  ági, Én a Vedresbe jártam, és ismerem iskolám történetét… De szólj nekik, hogy rosszul tudják!

  http://www.vedres.sulinet.hu/?page_id=141

 • 32. kéretlen kérő hozzászólt ekkor: 2017. február 13., hétfő, 21:33
  Válaszolok

  Határozottan visszautasította a baloldali összefogás és Botka László szocialista miniszterelnökjelölt közeledését az LMP!
  Ungár Péter kijelentette, hogy az LMP mandátumokról semmiképp sem egyezkedik majd Botkával. Ungár elmondta, az LMP eddig is tárgyalt az ellenzéki vezetőkkel, és továbbra is fog. Ellenben a párt kongresszusi döntésének értelmében önálló listát állítanak a zöldek, mind a 106 körzetben állítanak egyéni jelöltet.

 • 31. Bobettor hozzászólt ekkor: 2017. február 13., hétfő, 21:25
  Válaszolok

  Mondjuk ebben a városban történészből lett takarítócég igazgató, jobbikos geológusból IH igazgató, nagyon emlékezetes eredményeket hagytak maguk után mindketten. Tényleg, minek is ide szakértelem és tapasztalat?!

 • 30. Bobettor hozzászólt ekkor: 2017. február 13., hétfő, 21:23
  Válaszolok

  12: ahhoz azért elég vastag bőr kell, hogy 2017-ben felelősség, szakmai követelmények terén egy gimnáziumi igazgatót hasonlítasz össze egy Szeged méretű város önkormányzatának egyik legfontosabb bizottságának tagságával. Tudod egy gimnáziumban nagyon fontos dolgok történnek, de nem milliárdokat osztanak be, nem tízezrek sorsáról döntenek, nem évtizedekre kiható döntésekről vitatkoznak! Már a felvetésed is mutatja, mennyire felelőtlen ember vagy. Anno a kommunisták voltak olyanok, hogy lenézték a szakértelmet, ács vagy géplakatos múlttal bárki miniszter is lehetett, szaktudás és tapasztalat nélkül.

 • 29. Bobettor hozzászólt ekkor: 2017. február 13., hétfő, 21:16
  Válaszolok

  23: én azt hittem, hogy minden normális embernek elege van mára Gyurcsányból, de legfőképp a jobboldaliaknak akik ki nem állhatják őt a kezdetektől. Most, amikor Botka László megpróbálja a baloldali közéletet megtisztítani Gyurcsánytól hirtelen a néhány lelkes fideszes egyszer csak Gyurcsány rajongó lesz! Milyen következetes, gerinces emberek vagytok!

 • 28. focista hozzászólt ekkor: 2017. február 13., hétfő, 20:53
  Válaszolok

  Nem balszélső vagy 26-os,hanem balhátvéd, focista nyelven :balbunkó

 • 27. ági hozzászólt ekkor: 2017. február 13., hétfő, 20:18
  Válaszolok

  NP- te amikor a nadrágod húzod fel akkor is 1.2.3.4. pontba szeded a gondolataidat? Attól az a folyamat még mindig nadrág felhúzás marad, csak olyan kényszeres formában… .-) Takács Eszter nevét tényleg elírtam, k helyett n, … de a poén a történetben nem ez, hanem az, hogy Eszter pártja a főnöködet februárban küldte el fagyizni… :-) ))

 • 26. balszélső hozzászólt ekkor: 2017. február 13., hétfő, 20:16
  Válaszolok

  Elöntötte a szemét a Tiszát! No meg jő a jég is!! Ezt is Botkának köszönhetjük!Nem való polgármesternek az ilyen!Ez egy FIDESZ -es polgármesternél nem fordulhatna elő! Monnyon le!!:D:D

Ugrás az oldal tetejére