A különvélemény ára: 4 főt kizártak, további 9-en kiléptek az LMP Csongrád megyei szervezetéből

2016. március 22., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

lmp_sajtta06_gs

Különvéleményükért párttagságukkal fizettek az LMP Csongrád megyei területi elnökségének tagjai és Szentistványi István. A területi szervezet további kilenc tagja pedig – szolidaritásukat kifejezve – kilépett a Lehet Más a Politikából, mondván a pártban mára kiépült egyfajta állam az államban, és nincs lehetőség már közös gondolkodásra. Szentistványi közölte, nem tartja méltányosnak kizárásukat, bírósághoz fordulnak az ügyben.

Az LMP tavaly szeptemberi 24 pontos menekültcsomagjának egy passzusát kifogásolta a párt megyei területi szervezete, nevezetesen nem értettek egyet azzal, hogy nyomkövetővel lássák el a migránsokat. Az LMP megyei szervezetének elnökségi ülésén döntöttek arról, hogy különvéleményt fogalmaznak meg, amit a párt alapszabálya lehetővé tesz. Az országos pártvezetés nem vette jó néven a kritikát, a közlemény szerzőit, Ladányi Lászlót, Berta Árpádot, Buchholcz Norbertet és Szentistványi Istvánt felfüggesztették, a megyei szervezet élére ideiglenes vezető került. Szentistványi, aki az LMP színeiben szerzett mandátumot a szegedi közgyűlésben elmondta, hogy a fegyelmi eljárás első fokon elmarasztalta őket november végén, mind a négyüket kizárta. Fellebbeztek az döntés ellen, a Lehet Más a Politika etikai bizottsága március elején jogerősen kizárta őket. „A döntést az LMP részéről nem tartjuk korrektnek és méltányosnak, az indoklást sem tudjuk elfogadni, így bírósághoz fordulunk” – szögezte le Szentistványi István.

Azonban nemcsak négy fővel csökken a területi szervezet tagsága, mert bár nem kérdőjelezik meg az LMP alapelveit és alapító nyilatkozatát, a jövőben további kilenc fő nem kívánja párttagságával – ahogy megfogalmazták – legitimálni az LMP jelenlegi vezetésének a képmutató működését. Ez a kilenc fő: Horváth Csaba tanár, korábbi választmányi tag és képviselőjelölt; Kovács Péter egyéni választókerületi tag; Málovics György, az SZTE-GTK oktatója, korábbi választmányi tag, képviselő- és polgármesterjelölt; Margóczi Katalin ökológus, az SZTE-TTIK oktatója; Sarlós Ferenc, az MTA-SZBK tudományos főmunkatársa; Ilosvay György ökológus, az SZTE-JGYPK főiskolai oktatója; Tanács Eszter geográfus, az SZTE oktatója, a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság külsős tagja; Tatár Gábor korábbi választmányi tag, megyei listavezető; valamint Varga Róbert szentesi egyéni választókerületi képviselőjelölt.

lmp_sajtta03_gs

Tanács Eszter, az LMP korábbi megyei elnöke közölte, a most kilépők a megyei területi szervezet aktív tagságának túlnyomó többségét jelenti. „Úgy érezzük, ez a kizárási ügy messze mutat önmagán, az LMP ugyanis részvételiséget, demokráciát, átláthatóságot ígér a választóknak, de ugyanakkor ezek az alapelvek a belső működésében egyre kevésbé érvényesülnek. A pártban kiépült egyfajta állam az államban, valójában a pártvezetés közvetlen irányítása alatt áll minden, és a tagságtól függetlenül működik. Nincs lehetőség a közös gondolkodásra, a közös döntéshozatalra, amitől valóban más lehetne a politika” – fogalmazott Tanács Eszter.

Amit az LMP kifelé megkövetel, azt befelé nem sikerül érvényesítenie, legyen szó a társadalmi részvétel, a demokrácia és az átláthatóság megvalósulásának hiánya a párton belül – erről már Málovics György beszélt a sajtótájékoztatón. „Nem hiszek abban, hogy a jelenlegi LMP a mostani pártvezetéssel tényleg érdemi, másfajta politizálást tudna képviselni, pedig mi ezért jöttünk ebbe a pártba sokunk a civil életből” – fogalmazott. Emlékeztetett, nem a Csongrád megyei területi szervezet tagjai az egyetlenek, akik otthagyják az LMP-t, például a Nők a jelenben munkacsoport alapítói közül is többen kiléptek a szervezetből. Hozzátette, nem hirtelen döntöttek kilépésükről, már az elmúlt egy-két évben érlelődött bennük ez a döntés, egyre nehezebbé vált ugyanis számukra, hogy LMP-s zászló alatt szerepeljenek az országos pártvezetésben megfigyelhető folyamatok miatt.

A négy kizárt párttag és a kilenc kilépő azonban nem fejezi be a közös munkát, Sarlós Ferenc elmondta, a továbbiakban is támogatják Szentistványi István önkormányzati képviselői munkáját, illetve elgondolkodnak azon, hogy a jövőben milyen formában működjenek együtt a közéletben. Margóczi Katalin azt hangsúlyozta, hogy az LMP alapelveit továbbra is magukénak tudják, fontosnak tartják, hogy a „zöld” ügyeket képviselje valaki a szegedi közgyűlésben, de a párthoz immár nem kívánja a nevét és arcát adni.

lmp_sajtta04_gs

Szentistványi István elmondta, értelemszerűen, mivel kizárták őt az LMP-ből, nem a párt színeiben fog politizálni a jövőben, a szegedi közgyűlés következő ülésén fogja ezt egyébként bejelenti. Arra a felvetésünkre, hogy esetleg lecserélik-e a párt 2014-es választási párt listáján szereplők valamelyikére elmondta, hogy gyakorlatilag nincs kire, ugyanis a listán szereplők most jelentették be kilépésüket a Lehet Más a Politikából.

Megjegyezte, a sajtótájékoztató helyszíne is egyfajta keretet ad LMP-beli tevékenységüknek, hiszen a Szeged Étteremben jelentették be 2008-ban megalakulásukat.

Négy Csongrád megyei tagot zártak ki az LMP-ből, további kilencen pedig önszántukból követték őket – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=620279

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 22.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 27 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.156.92.138 IP címről szól hozzá.

 • 27. Pehelyné Árpád hozzászólt ekkor: 2016. március 23., szerda, 14:00
  Válaszolok

  21. a mandátumot a párt nyerte el nem a személy…
  Ezt magyarázd el a gyurcsánypárti szakadároknak is akik Mszp listán kerültek be a parlamentbe!

 • 26. Bárki Erik hozzászólt ekkor: 2016. március 23., szerda, 13:18
  Válaszolok

  Az LMP még mindig a legtisztességesebb párt, de …már kezd szánalmas lenni.
  Érdemes megnézni hol tartanának, ha nem nem lépett volna ki a legjobbak nagy része az évek alatt.
  SChiffer ego-ja ma már többet árt mint használ a pártjának. A pártigazgató egy öntelt, képzetlen, sunyi, érettségi nélküli siklósi büfésgyerek. Rengeteget költ rá a párt, de ő mérhetetlen erkölcsi és anyagi károkat okozott nekik. A fizetett alkalmazottak jól elvannak, teszik a fideszesen rájuk bízott feladatukat. NIncs utánpótlás, nincs új ember, nincs szakember. Ha nem osztódnak és hagyják el személyes okok miatt a pártot, akár 2018 rendszerváltó párt is lehetett volna. Most meg csak a dagonyázás! Kár értetek …

 • 25. csütörtök hozzászólt ekkor: 2016. március 23., szerda, 12:41
  Válaszolok

  Azt a mandátumot nem lehet elvitatni Szentistványitól, különösen, hogy a listán szereplők mindegyike kilépett. Új listát pedig nincs módja az LMP-nek felállítani. Várjanak a következő választásig, ha egyáltalán lesz kit indítaniuk majd.

 • 24. cinikus hozzászólt ekkor: 2016. március 23., szerda, 11:51
  Válaszolok

  “21.Árpádné, pehej”

  Tévedsz, a mandátum -mindig- személyhez kötődik, felesleges az acsarkodás! :)

 • 23. Nagy János hozzászólt ekkor: 2016. március 23., szerda, 11:42
  Válaszolok

  Sajnálom Szentistványit, az egyik legtisztességesebb ember akit eddig a közéletben megfordulni láttam. Egy erős csapatot épített ki a városban, remélem folytatják valamilyen formában a helyi politizálást.

 • 22. szegedi polgár hozzászólt ekkor: 2016. március 23., szerda, 11:39
  Válaszolok

  Nagy veszteség ez az LMP-nek, a legsikeresebb vidéki szervezetüket sikerült ezzel kicsinálni. Így az 5% is nehéz lesz 2018-ban, csak Budapest kevés lesz hozzá, legalább az egyetemi városokban kell hozzá pár ezer szavazat, Szegeden ettől ezzel az át nem gondolt kizárással most szépen elbúcsúzhatnak…

 • 21. Árpádné, pehej hozzászólt ekkor: 2016. március 23., szerda, 11:23
  Válaszolok

  “Szentistványi István elmondta, értelemszerűen, mivel kizárták őt az LMP-ből, nem a párt színeiben fog politizálni a jövőben, a szegedi közgyűlés következő ülésén fogja ezt egyébként bejelentei.”

  a mandátumot a párt nyerte el nem a személy….

 • 20. kabinos hozzászólt ekkor: 2016. március 23., szerda, 10:45
  Válaszolok

  mi az,hogy különvélemény? a demokrácia alapja a szólásszabadság….a baj,hogy 1-esek nem viselik el a kritikát….ami lehet romboló vagy építö..ki hogy veszi

 • 19. vörös terror hozzászólt ekkor: 2016. március 23., szerda, 09:43
  Válaszolok

  Botka is kipenderítette a megyében a pártból azokat akik veszélyeztethetnék a pozícióját. Minden diktátor hajlamú politikus ezt csinálja.

 • 18. muhaha hozzászólt ekkor: 2016. március 23., szerda, 08:41
  Válaszolok

  Mert a fideszben nagyon tolerálják a különvéleményt ugyebár.

 • 17. Málovics György hozzászólt ekkor: 2016. március 22., kedd, 21:04
  Válaszolok

  Örülhetsz, én is kiléptem. (Bár nem tudom ki vagy, de gondolom ismerjük egymást, ha “Gyurizol”.)

 • 16. komoly?! hozzászólt ekkor: 2016. március 22., kedd, 20:38
  Válaszolok

  “Tanács Eszter, az LMP korábbi megyei elnöke közölte, a most kilépők (9 fő) a megyei területi szervezet aktív tagságának túlnyomó többségét jelenti”
  Brávóóó!

 • 15. nyikita_huss hozzászólt ekkor: 2016. március 22., kedd, 19:16
  Válaszolok

  Málovics Gyuritól kellene búcsút venni, hátha nem csak az antibotkizmus lenne az egyedüli mondanivaló, hanem őszinte környezetvédelmi gondolatok is fókuszba kerülhetnének. Hajrá, LMP!

 • 14. bográcskrízis hozzászólt ekkor: 2016. március 22., kedd, 16:31
  Válaszolok

  Szegeden még az lmp is szdsz-es :/

 • 13. csütörtök hozzászólt ekkor: 2016. március 22., kedd, 16:31
  Válaszolok

  Nézzük csak a választási eredményeket! Az LMP Szegeden kapott majdnem a legtöbb szavazatot. Ha itt leamortizálódik, akkor kieshet a parlamentből. Kieshet az Önkormányzati választáson. Ki jár jól vele? Ugye, nem nehéz kitalálni?

 • 12. Szegediner hozzászólt ekkor: 2016. március 22., kedd, 16:11
  Válaszolok

  Egy SZDSZ-es bandával kevesebb lesz Szegeden!

 • 11. barna jani hozzászólt ekkor: 2016. március 22., kedd, 16:09
  Válaszolok

  Juj, de szépek vagytok így együtt.Eppur si mouve – Most éppen más a politika!Ennyi volt a sikeres szereplés a VII. kerületiekkel.Hogyan tovább??

 • 10. kekec hozzászólt ekkor: 2016. március 22., kedd, 16:07
  Válaszolok

  Talán nem is baj, ha tisztul az LMP.

 • 9. Jó munkás ember hozzászólt ekkor: 2016. március 22., kedd, 15:50
  Válaszolok

  “nem tartja méltányosnak kizárásukat, bírósághoz fordulnak az ügyben.”
  A bíróság nem a méltányosságot hanem a jogszerűséget vizsgálja.
  Miért akarnak abba a gittegyletbe visszakerülni ahonnan elzavarták őket?

 • 8. jan hozzászólt ekkor: 2016. március 22., kedd, 15:37
  Válaszolok

  A rombolás szándéka eléggé nyilvánvaló, hiszen bejelentik a kollektív kilépést, olyanokkal együtt, akik nem is voltak érintettek a fegyelmi eljárásban, de azért bírósághoz fordulnak, hogy érvénytelenítse a párt fegyelmi döntését (“kvázi” vegyék vissza őket, elég abszurd), tehát még lehet sajtóba kerülni ezzel, természetesen mindig akkor, amikor kampány van, ez már csak így szokott lenni. Nem valószinű, hogy a nagy semmibe léptek ki így egyben, Botkának nem jönne rosszul egy kis ballibsi jellegű támogatás, de akár a Fidesz is beígérhetett valamit az anyagilag mindig is bizonytalan helyzetű Szentistványinak, akit egyébként már eredetileg is alig lehetett rávenni arra, hogy ha már N 1 képviselőjelölt, lépjen már be a pártba, mindig megpróbálta megjátszani a “független” zöld aktivistát. De vannak itt vegyértékek bőven akár az MSZP felé is közvetlenül. Gondosan zárt ballibsi társaság volt, nem is engedtek másokat maguk közé, még utoljára cinkezik a pár tőlük ki nem lépett embert, az egész afféle kicsinyített PM-es színjáték. Több egyetemi ember, Szeged egyetemi város – LMP-viszonylatban viszonylag jó eredményt értek el, de már a megyében nullák, területi munka semmi. Meglátjuk, ki veszi hasznukat.

Ugrás az oldal tetejére