Sport

"Az veszett el a magyar csapat játékából, amivel egy magyar csapat jobb szokott lenni"

"Az veszett el a magyar csapat játékából, amivel egy magyar csapat jobb szokott lenni"

"Az eufóriában lejátszott játékpercek nagyon kis számban fordultak elő"

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2 órája
"Az veszett el a magyar csapat játékából, amivel egy magyar csapat jobb szokott lenni"

A magyar férfi vízilabda-válogatott a negyedik helyen zárta a párizsi olimpiát. A magyar csapat ötkarikás játékokon nyújtott teljesítményéről és az elért eredményekről Szabó Zoltánnal, az M4 Sport vízilabda-szakértőjével beszélgettünk.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Felemás csoportkör

Mint ismert, Varga Zsolt együttese a csoportkörben legyőzte Szerbiát, Japánt és a házigazda franciákat. Emellett két vereség csúszott be Spanyolországgal és Ausztráliával szemben, így a csoport harmadik helyezettjeként lépett tovább a negyeddöntőbe.

Az ember úgy tekintett a csoportra, hogy lesz egy nagyon nehéz nyitómeccsünk a franciákkal, azt megoldottuk. Jó, a spanyol meccs, ott belefért még egy vereség igazából, mert ellenük nem papírforma, hogy győzni kell. Jött a Japán elleni meccs, azt megoldottuk, majd az ausztrálnál...kellett egy negyed mire észhez tértünk és normál mederben folyt a mérkőzés, de az eleje megbosszulta magát. Talán úgy volt vele mindenki, én is, hogy az ausztrálok meglesznek, ehhez képest egy határozott teljesítménnyel rukkolta elő. Utólag azt mondom az ausztrál játékot látva, hogy nem is volt meglepő.

Hozzátette: "Azért ezt az ausztrál csapatot bármilyen körülmények között, bármilyen módon, bármilyen jók is, illett volna megverni".

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

A szerbek elleni meccsről azt mondta, hogy a jól játszottunk, de hozzátartozik az igazsághoz, hogy a szerbek már a negyeddöntőre készültek.

Kiemelte, hogy a szerb kapusok és maga a védekezés rossz teljesítménye miatt nem igazán volt mérvadó az eredmény, hiszen ugyanez a védelem a kieséses szakaszban már összeállt. Hangsúlyozta, hogy a magabiztos magyar sikerhez, egy nagy adag szerb asszisztencia is kellett.

Fotó: Csudai Sándor/Mediaworks

 

Egy hektikus negyeddöntő Olaszország ellen

Ez a meccs a legtöbb ember számára a Jansik Szilárdot ért sérülés és az olaszok négyperces kiállítása miatt lesz emlékezetes. Ez a szituáció a meccs teljes addigi folyását felborította. Mi voltunk emberelőnyben, mégis mi jöttünk ki rosszabbul a végére.

A magyar csapat büntetőpárbaj után jutott a négy közé, Vogel Soma három ötméterest is megfogott.

Szabó Zoltán szerint nem egyedi ez a pszichológiai eset, hogy az előnyt élvező zavarodik meg jobban. Kiemelte az olasz temperamentumot, amit nagy mértékben felpaprikázott az incidens, ezért is alakulhatott így a meccs.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Hiányzott a felszabadult magabiztosság

A magyar férfi vízilabda-válogatott Horvátországgal csapott össze az elődöntőben, és maradt alul végül. Vajon mi lehetett az oka ennek? Erre próbált Szabó Zoltán is választ találni.

Talán az a jó megközelítés, hogy a felszabadult magabiztosság hiányzott az egész olimpián. A görcsös, ragaszkodó akarat volt jellemző a csapatra. Gyakorlatilag az veszett el a magyar csapat játékából, amivel egy magyar csapat jobb szokott lenni, a technikai megoldások, a váratlan dolgok.

Hozzátette, hogy nagyítóval kellett keresni azokat a perceket az olimpián, amikor "érzelmileg és mindenféle szempontból felülkerekedtünk és dominálni tudtuk az ellenfelet".

Az elbizonytalanító magabiztosság és az eufóriában lejátszott játékpercek nagyon kis számban fordultak elő

- hangsúlyozta.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Csalódást keltő a negyedik hely?

Erre a kérdésre Szabó Zoltán mosolyogva azt mondta, hogy inkább nem fejti ki elsőszándékú, azonnali válaszát. Végül így foglalta össze véleményét:

Én azt gondolom, az a jó megközelítés, hogy a csapatnak önmagának mekkora csalódás. Nem illő és nem helyes, hogy nekem nagyobb csalódás ez a negyedik hely, mint a csapatnak. Azt kell figyelembe venni, hogy az Ő elvárásaikhoz képest ez mekkora negatív élmény.

Hozzátette:

Én nem gondolom azt, hogy lenne olyan a csapatból, aki elégedett lenne ezzel a negyedik hellyel. Mindenki az aranyért ment. Minden olimpián a magyar csapat legyen bármikor, bárhol, az aranyérem az, amivel kijelenti, hogy "elégedett vagyok".

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.