Kultúra

Új ,,akcióterven" dolgozik a Szegedi Nemzeti Színház

Új ,,akcióterven" dolgozik a Szegedi Nemzeti Színház

2022. november 9., szerda
Új ,,akcióterven" dolgozik a Szegedi Nemzeti Színház

Januártól márciusig bezárja az önkormányzat Szegedi Nemzeti Színházat - jó pár másik saját fenntartású intézmény mellett. Ahogy a bezáró jégpálya és sportuszodák miatt a sportolók, úgy ebben az esetben a művészek is nehéz helyzetbe kerültek.

Nem a legjobb időszakát éli sem a vendéglátás, sem a kultúra: a koronavírus-járvány alatt is nehéz dolguk volt, a szegedi halászcsárdák és a szórakozóhelyek azonban mostanra még nagyobb kihívással kerültek szembe az energiaválság miatt.

Miután az október 21-i közgyűlésen megszavazták, már december közepétől elkezdik bezárni az önkormányzati intézményeket (hogy miket és mikortól, itt olvashatják), ezzel együtt pedig lényegében minden önkormányzati kulturális intézményt. A színház épületei januártól zárnak be.

A Kisszínház február 14-től már újranyithat, a kőszínházat március elsejéig nélkülözniük kell nem csak a nézőknek, hanem az ott dolgozóknak is. Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója szerint ez még a pandémiás időszaknál is nagyobb kihívásokat jelent, mivel villany és fűtés híján próbálni sem tudnak.

,,Gőzerővel dolgozunk az új akcióterven." - fogalmazott az igazgató.

Mint mondta, több, a színházat korábban támogató céggel is felvették a kapcsolatot, akik a bezárás idejére helyszínt biztosítanak a színészeknek a próbákhoz. Emellett jelenleg is e-színházi darabok felvételén dolgoznak, melyeket a zárva tartás időszakában kínálnak a közönségnek. A Hegedűs a háztetőn premierjét biztosan csúsztatniuk kell, de arra készülnek, hogy márciusban ezt pótolhatják.

Az is felmerült a lehetőségek között, hogy mivel több előadás dátumát is csúsztatniuk kell, ezért kitolják az évadot, hogy a bérletesek ne érezzenek hiányt.

Érdekesség, hogy a Nagyszínház jegyirodája januárban és februárban is nyitva tart, ahol ekkor már - Barnák elmondása szerint - a Szegedi Szabadtéri Játékok következő évadára is jegyet válthatunk majd. Vagyis addigra elméletileg az is kiderül, milyen előadások lesznek a Dóm téren jövő nyáron.

Voltak már szebb napjai is a Szegedi Nemzeti Színháznak

Amióta a Szegedi Szabadtéri Játékok egybeolvadt a Szegedi Nemzeti Színházzal, azóta különösen nehéz helyzetbe került az intézmény - a szegedi jobboldal erre pedig már nem először hívja fel a figyelmet. Az idei Szabadtéri sem alakult a legtökéletesebben, az utolsó előadások egyikét például elhamarkodottan mondták le az akkor prognosztizált eső miatt, ami végül nem következett be - ez pedig kisebb felháborodást váltott ki.
Maga a színház egyébként az évadnyitóján is jelezte, hogy drasztikus energiatakarékossági lépéseket vezet be - úgy tűnik, hiába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.