Gazdaság

Több lépcsőben készül az energiaválságra a Szegedi Nemzeti Színház

Több lépcsőben készül az energiaválságra a Szegedi Nemzeti Színház

2022. szeptember 6., kedd
Több lépcsőben készül az energiaválságra a Szegedi Nemzeti Színház

A Kata-törvény megváltozása és az egekbe szökő energiaárak miatt drasztikus változásokhoz folyamodott a Szegedi Nemzeti Színház az idei évadban. Lapunknak korábban eddig csak tervekről beszélt Barnák László igazgató, az évadnyitó sajtótájékoztatón azonban konkrétumok is elhangoztak.

Alapos nehézségeket okoz a Szegedi Nemzeti Színház számára a rezsiárak emelkedése, illetve némileg a Kata-törvény módosulása is. Ezt mi sem jelezte jobban, minthogy az évadnyitó ajtótájékoztatón Kovács Tamás gazdasági alpolgármester is katedrára állt, hogy kijelentse: még a koronavírus-járványnál is súlyosabb válság ,,dübörög".

Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója ugyan részletesen beszámolt az előző év sikereiről - többek közt a Szegedi Szabadtériéről is, ami azért a valóságban némileg kellemetlen szájízt hagyott egyesekben -, igen részletesen beszámolt arról is, hogy súlyos takarékossági szabályokat kell több lépcsőben bevezetnie a Színháznak. Hozzátette, mindezeket a fenntartó önkormányzat kérésére vezették be, ugyanakkor mivel naponta változik az energiaárak helyzete, folyamatosan újra- és újraterveznek.

Ugyanakkor ezeket a változásokat igyekeznek úgy szervezni, hogy a nézők ebből semmit ne érzékeljenek.

  • Az első lépésben ahol lehet, megpróbálják légkondicionálóval fűteni a helyiségeket. A színháznak december 31-ig van előre megkötött éves áramszolgáltatói szerződése a városvezetéssel, így azzal lényegében csökkentett áron az év végéig sokat tudnak takarékoskodni - szemben a gázfűtéssel, aminek az ára jelenleg a kilencszerese az eddiginek.
  • Ebből is következik, hogy egyes helyiségekben, mint például a lépcsőház, a fűtést egész egyszerűen kikapcsolják, előadások idején is legfeljebb 22 és 20 fok között fűtik az épületet, azon kívül 16 fokra, éjszakánként pedig ennél is hűvösebben.
  • Ez az első lépcsőfokot fogja jelenteni, ha ennél is súlyosabbá válik a helyzet, akkor a jegyirodák és a színház nyitvatartási irodáinak működését is megváltoztatják: hétfőnként teljesen zárva tart a színházhoz tartozó minden épület, az ügyfélszolgálati munkatársak home office-ban dolgoznak azokon a napokon. A háttérmunkások keddtől szombatig dolgoznának.
  • Ebben az esetben a hétvégén dupla előadások lesznek.
  • A repertoárban is változások lesznek: a Reök-palotába tervezett egyik kortárs előadás elmarad, ahogy a Don Giovanni sem kerül műsorra. Ezzel együtt Dinnyés Dániel azt is elmondta, hogy a színház operatagozatának munkája erősen háttérbe szorul.
  • A színház kiskundorozsmai műhelyében megjavítják a 20 éve használaton kívül lévő fatüzelésű kazánt, hogy felváltsák a gázfűtést vele.
  • A bérlőkre a színház áthárítja a bérlési időre okozott költségeket.

Mindezeken felül Barnák László közölte: mivel további energiamegtakarítási és költséghatékonysági lépést nem tudnak tenni ezeken felül, ezért az ezeken felül várható megnövekedett kiadásokat nem áll módjában kigazdálkodnia a színháznak, az államtól és az önkormányzattól vár segítséget.

Barnák arra kérte a dolgozóit: ne úgy vegyék, hogy az új munkarenddel hátrányba kerülnek, hanem úgy, hogy ez szükséges lépés ahhoz, hogy ha választani kell, inkább a számlákat fizessék ki, minthogy bezárják a színházat.

Kovács Tamás gazdasági alpolgármester ,,új szemléletmódot" kért mindenkitől, ugyanis, bár az éves állammal kötött energetikai szerződés december végén jár le, januártól kérdéses, hogy mi lesz a helyzet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.