Közélet

Megszavazták: szinte minden önkormányzati intézmény bezár télre

Megszavazták: szinte minden önkormányzati intézmény bezár télre

2022. október 21., péntek
Megszavazták: szinte minden önkormányzati intézmény bezár télre

Megszavazta a közgyűlés az ,,energiatakarékossági" rendeletet. Ennek értelmében december közepétől januárig fokozatosan minden önkormányzati fenntartású intézmény bezár - átlagosan 2-3 hónapra.

A téma fontosságától függetlenül nem igazán alakult ki érdemi vita a várost érintő problémákról. Ez azonban nem a helyi ellenzéken múlott: a városvezetés nem igazán akarta komolyan venni a vitaszándékot.

A nagyjából másfél órás vitában a városvezetés rendre a kormány gazdaságpolitikáját okolta a kialakult helyzet miatt - míg a helyi ellenzék - a kormány álláspontjával megegyezően - az orosz-ukrán háború és az elhibázott szankciós politika az oka az energiaárak óriási mértékű drágulásának.

A jobb- és a baloldal abban volt egyedül egyetértésben a helyzetet illetően, hogy nehéz időket él át a város.

Tápai Péter, a Fidesz frakcióvezetője azonban úgy fogalmazott: a problémák megoldását illetően már eltérő véleményen vannak.

Haikó Pál arról beszélt, hogy valahogyan meg kellene oldani a városvezetésnek, hogy ha másféle formában is, de fel kellene állítani a téli sátrakat a sportcsarnokban, mivel elmondása szerint a sportegyletek megfizetnének érte.

Ám a konkrét javaslatok hiába hangoztak el, nem talált értő fülekre: Botka a vitát egy ízben például egy kisebb ,,hencegéssel" zárta le ahelyett, hogy engedte volna az érdemi vitát folytatni. Később Joób Márton, ismét szembefordulva Botkával, a szegedi sportolók és a sportolni vágyó gyerekek nevében azt kérte: legalább az egyik uszodát tartsák nyitva, továbbá ne zárják le egész évre a jégpályát, mivel az ott sportolók ha kihagynak egy szezont az ,,felér egy pályafutás végével."

A polgármester, ahogy a legutóbbi közgyűlésen, úgy most sem adott igazat Joób-nak: állítása szerint alig három hétig fog zárva tartani összes uszoda, az újszegedi azután újranyit. A Jégpálya pedig nem az önkormányzat hibájából tart zárva, hanem a fenntartó Szegedi Sport és Fürdők Kft. hibájából - más kérdés, ha ez valóban így van, miért szerepel kategorikusan a napirendi pontban, hogy zárva kell lennie.

A jobboldal, élen Haág Zalánnal és Tápai Péterrel, többször is igyekezett kiemelni, hogy nincs konkrét hatástanulmányokkal alátámasztva, hogy a mostanra megszavazott intézkedésekkel pontosan mennyit is takarít meg a város.

Olyannyira, hogy Kovács Tamás gazdasági alpolgármester a Pénzügyi és Vagyonkezelői Bizottság ülésén sem tudott erre a kérdésre választ adni.

Márpedig a helyi ellenzék úgy véli, enélkül nem lehet érdemben szavazni a határozatról.

A kormánypárti frakciók által felvetett lehetőségek között szerepelt, hogy az önkormányzati médiától további pénzeket kellene elvonni, mivel - ahogy azt a korábbi közgyűlés egyik előterjesztése is igazolja - továbbra is több száz millió forintot költenek rá.

Szintén a javaslataik között szerepel, hogy a soha meg nem térülő parkolási övezetek bővítésére szánt pénzt is lehetne másba fektetni - többek között a nyugdíjas klubokat és az óvodákat is nyitva lehetne tartani belőle.

Végül semmilyen javaslatot és szempontot nem vett figyelembe a városvezetés a közgyűlési vitából, így szavazták meg a határozatot. Botka ugyanakkor újra szerette volna indítani a szavazást, miután az érvényes volt. Ezt azonban végül nem tette meg, mivel törvénytelenül járt volna el.

Arról, hogy pontosan milyen ütemben és mely intézmények zárnak be, itt írtunk korábban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.