Közélet

Javult Szeged közbiztonsága tavaly – újra vitát generált a Széchenyi tér felújítása

Javult Szeged közbiztonsága tavaly – újra vitát generált a Széchenyi tér felújítása

2019. április 26., péntek
Javult Szeged közbiztonsága tavaly – újra vitát generált a Széchenyi tér felújítása

A megyei jogú városok közül kitűnik a szegedi rendőrség nyomozási hatékonysága a 2018-as adatok alapján – derült ki pénteken a városi közgyűlésen. A Széchenyi tér felújítása kapcsán Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta, a következő látványtervek alapján látszik majd a lakossági egyeztetés eredménye.

A grémium ülésének kezdetén a közgyűlés előtt is bemutatta Botka László Martonosi Évát,

a város új jegyzőjét

, aki 16 éve dolgozik a hivatalban. „Végigjárta a hivatali ranglétrát” – fogalmazott a polgármester. A napirend előtti felszólalásokban Tóth Péter (Jobbik) említette a petőfitelepi tűz károsultjainak szervezett

gyűjtést

, mire Botka László elmondta, hogy azonnal léptek a probléma kapcsán, átmeneti elhelyezést biztosítottak a család számára.

A szokásoknak megfelelően az ülés ezután a beadott 2018-as rendvédelmi összefoglalók napirendi pontjával folytatódott. Harkai István szegedi rendőrkapitány ismertette, hogy az utóbbi kilenc év legjobb nyomozási hatékonyságát

teljesítette

tavaly a városi rendőrség.

2018-ban az összes regisztrált rendőri eljárásban 74,3 százalékban ért véget eredményesen a nyomozás, ami a megyei jogú városokban elért 67,4 százalékos eredményt jócskán meghaladja.

Haág Zalán (KDNP) képviselő felvetette a közgyűlés előtt, hogy a testület tavaly szeptemberben határozott a kamerarendszer 50 millió forintos bővítéséről és fejlesztéséről, azonban még mindig nem folyt le a beruházás. „A mai közgyűlés előtt a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság meghozta a döntést a helyszínekről, ezután megkezdődhet a beszerzés. Néhány hónapon belül elkészülhet a rendőrség által igényelt szerverszoba is, ahová a kamerák jele befut” – válaszolta a polgármester.

Dakos József Csongrád megyei rendőr-főkapitány elárulta, a közlekedésbiztonság szempontjából azt tartják szem előtt, hogy mindenki hazaérjen. „A bírság nem cél, hanem eszköz” – mondta. A megyében 19,4 millió rendőri intézkedés folyt 2018-ban, az átlagos reakcióidő pedig szűk tíz perc. „Minden utcának, háznak rendőre van” – fogalmazott. Tóth Péter felvetette, hogy önálló határőrségre van szükség a rendőrség tehermentesítése miatt.

„A rendszer megbízhatóan működik” – jelentette ki válaszul Dakos,

majd felidézte, hogy rendőr-főkapitányként az első intézkedései egyike volt a már meglévő rendszereket úgy átalakítani, hogy a lehető legkevesebb személyi erőforrást kelljen a működtetésükre fordítani. Ismét vitát generált a Széchenyi tér rekonstrukciója. „Ennek a városnak egy belvárosa és egy főtere van. Szeretnénk, hogy valóban egy térrekonstrukció valósuljon meg, egy igazi agórát, egy igazi főteret láthassanak a szegediek” – szólalt fel Haág Zalán.

„A szegediek főteréről van szó, ezért a szegediek ízlésének kell megfelelnie. Egy modern városrészben érvényesülhetnek a kortárs építészek elképzelései is, de nem véletlenül váltott ki az első tervpályázat sajtóhíre nagy visszhangot” – érvelt a városatya.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester azt mondta, a szegediek látni fogják a lakossági egyeztetések eredményét a következő látványterveken.

Fotók: Kovács Ferenc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.