Közélet

Több ezer szegedi: Maradjon a Széchenyi tér!

Több ezer szegedi: Maradjon a Széchenyi tér!

2019. január 23., szerda
Több ezer szegedi: Maradjon a Széchenyi tér!

Korábbi cikkünkben szavazás formájában arról kérdeztük a szegedieket, hogy milyennek szeretnék a Széchenyi teret. Rendkívül kiegyenlített szavazás volt, mindössze egy százalékkal érkezett több szavazat arra az opcióra, hogy a tér maradjon meg a jelenlegi formájában. A kommentekből leszűrhető, hogy sokan attól tartanak, hogy a felújítástól elveszítené jelenlegi hangulatát a város központi tere.

Előzmények

Mint az ismeretes, a

Múltidéző sorozatunk korábbi részében

a Széchenyi tér történetét elevenítettük fel. A cikkünk végén szavazás formájában megkérdeztük olvasóinkat, hogy tetszik-e nekik a felújítás előtt álló tér új látványterve.

Aszavazásban résztvevők 55 százaléka nemmel voksolt.

Meglepő, hogy ahhoz képest, hogy kiegyenlített volt a szavazás, a kommentmezőben egyöntetűen támadták a látványterveket. A legtöbb hozzászóló rettentően elkeseredett, amiért megváltozik a belváros szívének arculata. Szerettük volna megtudni, hogy a szegediek többsége milyennek szeretné látni a Széchenyi teret,

ezért újabb szavazást hirdettünk,

amelyben az emberek kifejthették véleményüket erről.

Több ezren szavaztak

A szavazás – amin összesen több, mint háromezer ember vett részt - még az előzőnél is sokkal kiegyenlítettebb volt. A voksolók 36%-a azt szeretné, hogy maradjon meg jelenlegi formájában a tér. Mindössze egy százalékkal érkezett kevesebb szavazat arra az opcióra, hogy valósuljanak meg a látványtervek. A szavazás bronzérmese az 1910-es Széchenyi tér lett, erre a lehetőségre a szavazásban résztvevők 20%-a voksolt.

Felkínáltunk egy olyan lehetőséget is, hogy kommentben fejtsék ki véleményüket azok, akiknek egyik opció sem felel meg. Akad olyan ember, aki helyesli a tér felújítását, viszont nem ért egyet a látványtervekkel. „Újítsák fel, a terv se rossz, de a szobrokat tartsák meg és a szökőkút is maradjon. A kandeláberek pedig ne ilyen modern stílust viseljenek inkább az épületek szép vonalaihoz passzolót keressenek. A piacot pedig kizárólag csak kézműves és termelői piacra korlátoznám.” – írta hozzászólásban Ágnes.

Mások szerint elég lenne csak a járdákat felújítani, ugyanis a teljes körű megújulástól elveszítené a tér a varázsát.

„Szerintem ezek a szögletes formák rettentően ütik a tér bájos hangulatát. Mikor először jöttem Szegedre, egy barátom ezt a teret úgy mutatta be, hogy úgy néz ki, mint a régi nagy parkok Párizsban, és milyen különleges hely így. Ebben a formában a legszebb, az összes szoborral, fával, növénnyel együtt. Ha nagyon fel akarják újítani, esetleg az aszfaltot lehetne valami szép burkolatra cserélni, ami harmonizál a növényzettel és az épületekkel (ha nem tesz kárt a fákban), de ez se ér annyit, hogy hónapokig fel legyen emiatt dúrva az egész, mint a Liget, így is jó. És lehetőleg maradjanak meg a szép régi stílusú padok is, ne legyenek szögletesek.” – fejtette ki álláspontját a kommentmezőben Anna.

Széchenyi téri terv

A napokban létrejött egy több száz lelket számláló Facebook-közösség amely a Széchenyi téri terv nevet kapta. A csoport tagjai nap, mint nap arról diskurálnak, hogy melyik koncepció megvalósulása lenne a legmegfelelőbb a Széchenyi tér életében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.