Kultúra

Kritika: szakmailag le van maradva a Szegedi Nemzeti Színház társulata

Kritika: szakmailag le van maradva a Szegedi Nemzeti Színház társulata

2023. február 14., kedd
Kritika: szakmailag le van maradva a Szegedi Nemzeti Színház társulata

Szokatlan helyzet állt fel a Szegedi Nemzeti Színház háza táján, miután rövid időn belül ketten is bejelentkeztek az igazgatói posztra Barnák László kihívójának.

Hárman is a Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjára törtek: egyikük Peller Károly, a budapesti Operettszínház művésze, meg a másik az SZTE BBMK dekánhelyettese, Tóth Péter érdemes zeneszerző.

A pályázatban mindhárman részletesen ismertetik az elképzeléseiket és a stábok, ami ehhez felállna. Peller Károly múlt pénteken egy beszélgetős-zenés est keretében személyesen is ismertette a csapatát, melyben ott van a társulat egy tagja Szilágyi Annamária is, aki jelenleg a művészeti tanács tagja is. Peller igazgatása esetén pedig a drámatagozat vezetője lenne.

Az est apropóján a Délmagyar is interjút készített a színésznővel, aki elárulta: hosszasan gondolkodott azon, hogy elvállalja-e a posztot, de úgy érzi, van hozzá elég ambíciója, kvalitása és energiája.

Itt azonban nem állt meg: azt is hozzátette, hogy meglátása szerint szakmailag ,,nagyon le van maradva a társulat".

Ezt azzal indokolta, hogy szerinte nincsenek kimagasló előadások és nem megfelelő a társulat építés. Mint a lapnak mondta, a jól hangzó címek nem jelentik azt, hogy a művészi színvonal is megfelelő ,,Azt gondolom, hogy olyan rendezőket kell hozni a színházba, akik ismerik a színészeket, és fel tudják őket hozni olyan szintre, hogy ők maguk is azt érezzék, hasznos tagjai a társulatnak." - mondta. Hozzátette, sokak mennek elmennek szerepek és évek, ő pedig egy éven belül mindenkinek adna olyan feladatot, amire büszke.

Vasárnap Szilágyi Annamária nyilatkozatára a Színház is reagált.

Azt írták, a Színház Drámatagozatának művészeti tanácsa a művésznőnek ,,a színház társulatát, annak szakmai színvonalát és működését érintő, a delmagyar.hu-n megjelenő sajtónyilatkozatától elhatárolódik, tartalmilag azt a művésznő szubjektív véleményeként kezeli."

A színház főigazgatói székére érvényesen pályázókatszakmai bizottság hallgatja majd meg, ezt követően a pályázatokról a szakbizottság véleményét mérlegelve a közgyűlés dönt. A posztot július 1-től tölti majd be a megválasztott szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.